Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Krimi
  • Sci-Fi

Recenze (261)

plakát

Johnny (2022) 

V Polsku ty církevní témata prostě umí. Zase další příběh ze života (mně doposud neznámého) kněze, který následuje odkaz: Cokoliv jste učinili jednomu z nejposlednějších lidí, mně (Ježíšovi) jste učinili...Ztvárnění Dawidem Ogrodnikem na jedničku a jestli je to prvotina režiséra, tak to klobouček. Říkám si, že takovýto přístup kněze k lidským potřebám, má dnes větší význam než 1000 kázání a nedělních bohoslužeb. To je odkaz jako hrom!

plakát

Muž jménem Otto (2022) 

Dojemný a tolik pravdivý příběh. Tom Hanks je prostě sázka na jistotu a mrzouta zahrál bravůrně. Máme možnost nahlédnout také do příběhu Otta a jeho ženy, který nám odkrývá neskutečně hluboký vztah plný citu, porozumění a krásné manželské lásky v dobrém i ve zlém. Jsem rád, že se dnes ještě natáčí takové dojemné příběhy, které jsou takovým duševním i duchovním pohlazením. Jedna postava možná našroubovaná, ale velmi citlivě. Švédský originál jsem zatím neviděl, ale mám chuť si ho pustit taky. Hudba a songy na výbornou. Po delší době člověk odchází z kina nadšen a s pocitem radosti.

plakát

1899 (2022) (seriál) 

Svoje mouchy to má, ale tak jako Dark, po stránce mystery, je to zajímavé. Když vezmete, že je to natočeno v jednom studiu pomoci technologie Volume, tak to má i ten filmově-řemeslnický přesah. Pro někoho možná až moc pomalé, pointa zajímavá.

plakát

Black Space (2020) (seriál) 

Zajímavý izraelský seriál, ale trochu trpící tím západně-Netflixovským vlivem. A to je škoda. Pro mně asi první film/seriál, kde nejde čistě o konflikt Palestinců a Izraelců. Prostě taková klasická policejní práce a vyšetřování v Izraeli.

plakát

Corpus Christi (2019) 

No toto!! Po Kleru další polský film o tom, jak to asi chodí v církvi. Opět vidíme za oponu těch všech náboženských frází, prázdných liturgických úkonů, vyžehlených talárů. Film však v tomto případě zatoulá nejen do života duchovních, ale i do života obyčejných lidí. Spousta z nás to zná z vlastní zkušenosti. Nedělní zbožnost, prázdné fráze o lásce a Kristu, a jen co člověk sundá talár či vyjde z kostela a hned ta láska se mění v nenávist a neodpuštění. Zpracování na jedničku, příběh mně vtáhl neskutečně, ty obrazy a paralely, které až moc dobře znám. Jedinou kladnou postavou zde zůstává ten Kristus. Ale tak jako u Kleru ubírám hvězdu, páč je to film drsný a občas sprostý. Některým bude totiž na obtíž se skrze to přenést a zaměřit na ten přesah, odpuštění a kým mají křesťané skutečně být - tělem Kristovým. Takové dramata by měli točit křesťané. Příběhů za oponou máme určitě dost.

plakát

Labyrint světa a ráj srdce (2020) (seriál) 

Jsem ten typ člověka, který prvně kouká na film a pak šáhne po knížce. Myslím, že jsem dosud neviděl tak ucelené a srozumitelné podání Labyrintu. Zpracovat toto veledílo Komenského do filmové podoby (ještě k tomu animované), to musela být opravdu výzva. A tvůrcům se podařilo! Zajímavým podáním předali hluboké myšlenky, které nám Učitel národů zanechal. Jednoduchá animace do kterého dali tvůrci kus svého srdce. Plusem je určitě hlas protagonistů pana Lábuse a Kaisera. Věřím, že se museli u natáčení dobře bavit. Ne všem musí tento krátkometrážní formát vyhovovat, určitě bude k vidění i celovečerní verze, ale seriál má zacílit také na školy, kde má vyvolávat diskuzi nad každým tématem. Nevím jestli Labyrint je dnes povinou četbou, ale vnímám, že Labyrint může být skvělou možností se dovědět více nejenom o Komenském, ale hlavně k čemu se hlásil a s kým se jako on sám, či poutník na tomto světě setkal - s Ježíšem Kristem. Toto jsem si odnesl jako člověk, který se sám potýká a někdy i ztrácí v labyrintu tohoto světa, ale našel i ráj srdce. Více takových skvostů.

plakát

Mělas to vědět (2020) (seriál) 

Velká škoda toho konce, čekal jsem sofistikovanější rozuzlení. Na začátku sladké jako med, ale na konci to trochu zhořkne na jazyku. Herci hráli překvapivě dobře, za mně se Hugh Grant v tomto počinu vyšvihl, Kidman zahrála to, co umí. Technickou stránku mají tyto seriály zvládnutou na výbornou. Osobně bych to viděl spíše na celovečerní film do kina, ale chápu, že pro streamovací služby je toto nejlepší formát. Hodně peněz za málo muziky.

plakát

Tenet (2020) 

Tenet není pro každého a ne každý bude vědět po jednom shlédnutí, která bije. Jako velký biják to je, to žádná. Nolan stále dobře ovládá své řemeslo a má neskutečný talent. Cením si té poctivé filmařiny, minimum zvlášních efektů a hlavně toho zajímavého nápadu. Co nejde v reálném životě, tak to velké plátno snese s velkou grácií. Žádné přirovnání, analogii tam prostě nehledejte. Je to prostě biják jak poleno. Více takových promýšlených snímků. Viděno v IMAXu.