Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Animovaný
  • Komedie
  • Drama
  • Dobrodružný

Zajímavosti k filmům (25)

Metoda Markovič: Hojer - Cesta ke světlu

Metoda Markovič: Hojer - Cesta ke světlu (2024) (epizoda)

Když má prezident Husák před sebou žádost o milost, lze si všimnout, že Žabimajerský (Daniel Heriban) je podepsán jako Mgr. Štefan Žabimajerský. Jedná se o chybu, jelikož v předmětné době nebyl titul magistra udělován. Absolventi právnických fakult zakončením vysokoškolského studia státní závěrečnou zkouškou nezískali žádný titul. Mohli však následným vykonáním nepovinné státní rigorózní zkoušky získat titul JUDr. Magisterský titul je absolventům vysokých škol v Česku udělován až od roku 1990.

Metoda Markovič: Hojer - Rodinná záležitost

Metoda Markovič: Hojer - Rodinná záležitost (2024) (epizoda)

Vrah Jiří Prchlík (Cyril Dobrý), který se v epizodě objevil, se ve skutečnosti jmenoval Jan Tvrdík. V říjnu 1978 brutálně zavraždil svoji tchýni a pokusil se zabít své děti a manželku. V roce 1980 byl za svůj čin popraven. Markovič (Petr Lněnička) o něm prohlásil, že jen u něj si byl úplně jistý, že si trest smrti zasloužil.“

Metoda Markovič: Hojer

Metoda Markovič: Hojer (2024) (seriál)

Předpremiéru seriálu navštívila i Eva Markovičová, kterou v seriálu ztvárnila Sarah Haváčová. Samotné Markovičové se výkon Haváčové velmi líbil.

Metoda Markovič: Hojer

Metoda Markovič: Hojer (2024) (seriál)

Na přípravě seriálu se podílel i skutečný Jiří Markovič, který se však uvedení seriálu bohužel nedožil. Zemřel 20. října 2022 krátce před svými 80. narozeninami.

Havel

Havel (2020)

Film podpořil Státní fond kinematografie částkou 14,5 milionu Kč.

Havel

Havel (2020)

Herec Adrian Jastraban si ve filmu zahrál Alexandra Dubčeka. Tuto osobnost si přitom již dříve zahrál ve slovenském filmu Dubček (2018).

Spalovač mrtvol

Spalovač mrtvol (1968)

Spalovač mrtvol byl posluchači Českého rozhlasu Vltava zvolen v anketě „Kánon 100“ nejlepším českým filmem posledních 100 let.

Hoří, má panenko

Hoří, má panenko (1967)

Film byl v anketě „Filmové dědictví 2007“ zvolen nejlepším československým filmem všech dob.

Obrazy starého světa

Obrazy starého světa (1972)

Film byl roku 2000 zvolen v anketě filmových kritik zvolen nejepším slovenským filmem všech dob.

Marketa Lazarová

Marketa Lazarová (1967)

Film byl roku 1998 v anketě filmových kritiků a publicistů vyhlášen nejvýznamnějším filmem stoleté historie české kinematografie. [Zdroj: Filmový přehled.cz]

Bába z ledu

Bába z ledu (2017)

Když se Kateřina (Tatiana Vilhelmová) vrátí domů, zhruba v 15. minutě, tak si Ivánek (Daniel Vízek) hraje na tabletu. Podle zvuků lze poznat, že se jedná českou hru „Botanicula“.

Adelheid

Adelheid (1969)

Chotovický (Petr Čepek) tvrdí, že během války sloužil ve Skotsku v zásobovacím skladu a vyznamenání, které obdržel, tam dostával každý. Ve skutečnosti se jedná o Řád britského impéria, nejvyšší britské vojenské vyznamenání. Z toho lze usuzovat, že Chotovický je ve skutečnosti válečný hrdina.

Reklama