Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Krimi
  • Akční

Recenze (174)

plakát

Velký Gatsby (2013) 

Cože?! K dnešnímu dni 76 %?! Za něco TAK zoufale nudnýho, utahanýho, plytkýho? Proč Kapřík, slušnej herec, hraje většinou ve špatných filmech? Dokonce ani onen překrásně kýčovitej rozkalenej začátek nebyl pro mě tím správným WOW zážitkem, když se v každým záběru všude okatě prezentovala parta grafiků, která dokáže všecko tááák krásně vymalovat a rozzážřit... A travička je zelenější a obloha blankytnější a černoši špinavější a dým dusivější, aby si i největší kretén dokázal uvědomit symboliku dvacátých let... A světlo tak přehnaně nadpozemsky krásné... Velice si na perfektní vizuální stránku potrpím, trailer je šikovně sestříhanej jakože "bude fajn kamera, těš se", ale prd, moc jsem si jí neužila, přecpáno počítačovým čarováním, jakousi nepřirozenou dokonalostí, křečovitou snahou vnutit mi sny a vzdušný zámky... Místo aby se o dojem postaralo poctivý svícení, poctivá kamera a hlavně, především a v první řadě DĚJ! Dialogy, u kterých nebudu zívat. Plytkost děje/neděje mě dojala nejvíc: pamatuju si jenom flitry, opilý holky, pak cosi o miluje mě/nemiluje mě, plus chabou snahu udržet diváka v napětí, že onen bohatej chlápek něco děsně tajnýho skrývá, přičemž se stejně nedozvíme nic, jen to, co nám bohužel dojde samotným velice záhy. Smůla, překvápko se nekoná... Navíc vražedných 142 minut..! Při vší podbízivé barevnosti a křiklavosti je toto veledílo pro člověka, kterej od filmu očekává i průnik někam "za plátno", do charakteru postav, zoufalá nuda, nuda, šed', nuda, a tak se vám najednou strašně chce na záchod, tlačí vás sedínka a jediný, zač děkujete Bohu, jsou do detailu propracovaný kostýmy, a tak si my holky v nouzi nejvyšší přepneme mozek na slepičí režim a koukáme na hadříky, protože se beztak nic neděje, Ordinace ve velikéééé růžové zahradě. Kolik tahle sranda stála, raději ani nechci vědět. Dvě a půl hvězdy, ani o fous víc, PODprůměrnej film :-(...

plakát

Alois Nebel (2011) 

Tolik mě mrzí, že film zatím není lemovanej slušivou červenou... Lidičky, tady přece nejde o děj, ale o atmosféru... O zvláštní mlhu, která by se dala krájet, o chlad zalézající za nehty, o ohmataný jízdní řády. Vše znázorněno formou nepřipouštějící úvahy o kýči, tak proč se nechcete nechat podvolit... Anebo se možná pletu, ale s mým okouzlením nenadělá už asi nikdo nic. O hvězdičku míň kvůli nějak podivně utnutýmu konci. P.S.: nutno vidět v kině nebo na opravdu precizní obrazovce kravských rozměrů, jinak si výtvarnou stránku dílka neužijete.

plakát

Poupata (2011) 

Dílko lze vystihnout jedinou větou: "Když se to sere, tak se to sere...", díky bohu za (byt' tragikomický) chvilky s majitelem butiku Tamány :-). Nekončící depka, sled dnů typu "Dnes by bylo nejlépe nevstávat z postele, máte kritický den, na co sáhnete, to se nezdaří..." a nějak stále nepřichází kýžený "Už vím, co s tím...". Bylo toho na mě trošku moc, což myslím filmu uškodilo, mám ráda otevřený konce, ale potřebuju od scénáristy aspoň jemnej nástin dalšího možnýho vývoje všech těch průserů. Lepší tři hvězdičky...

plakát

Umělec (2011) 

Snad nejsympatičtější film, jakej jsem kdy viděla. Důstojná a současně opravdu velmi milá pocta filmové němé éře. Co se týče výtvarné stránky, není tak precizní dílko často k vidění - kamera je bez debat, ale líbilo se mi, jak přepečlivě je dotaženo do nejmenších detailů prakticky všechno: počínaje velmi št'astnou rukou při výběru herců, konče pihou na tváři. :-) Je zajímavý, jak bylo v tomto případě vysloveně žádoucí zpracovat cíleně příběh co nejbanálnější, aby "nepřekážel" atmosféře, která na vás začne působit už od prvního záběru. Pokud myslíte, že ne, doporučuju zajít si na Umělce do kina - po pár minutách se přistihnete, kterak se nablble uculujete a je vám tak nějak... Fajn... Kouzlo filmu je až hmatatelný a je těžko mu nepodlehnout. Konečně dal někdo třidéčkům na prdel! S grácií... ;-P

plakát

Železná lady (2011) 

Životní příběh vyprávěnej volně, formou přeskakování ze současnosti do minulosti: kontrast neradostnýho unavenýho stáří x produktivní střední věk velmi energické, rázné a "nedotknutelné" ženy - političky. Velmi se mi tento svěží filmařskej styl zamlouvá, divák nemá čas se nudit, vidí tutéž postavu v mnoha různých polohách; banální životní situace (dva stařečkové snídají vejce) postavený proti vyýznamným událostem, který do jisté míry změnily chod minimálně britských dějin. Všichni jsme jenom lidi, toto si uvědomíte až nepříjemně intenzivně. Výborná kamera a co se týče Oscarů za hl. ženskou roli a masky: na konci jsem se úplně vážně ptala, jestli nejstarší Thatcherovou hrála skutečně Streepová - proměna ve stařenku je DOKONALÁ. Jak vizuálně, tak herecky.

plakát

Čápi s mákem (2010) (pořad) odpad!

Skutečně nevím, jestli dát "odpad!" nebo pět hvězdiček :-D. Našla jsem tady v komentářích odkaz, neodolala, klikla na něj a skutečně královsky se bavila! To je něco TAK zvráceně blbýho, TAK od základu nevkusnýho a trapnýho, že jsem prakticky celou dobu brečela smíchy :-D. Heja, heja, mám chut' se zas' bláznivě smát :-D.

plakát

České nebe: Cimrmanův dramatický kšaft (2010) (divadelní záznam) 

Napadají mě jen samá hořlavá přirovnání :-)... České nebe je nejmilejší možnou symbolickou tečkou za tvorbou dua Smoljak - Svěrák...

plakát

Kuky se vrací (2010) 

Čtyři a půl hvězdičky - malý mínus je za trošku rozvleklej začátek. Potom se to krásně rozjelo, dá se říct, že doslova :-). S výtkama ke "čtenýmu" dabingu nemůžu souhlasit, vnímala jsem ho od začátku jako záměr, kterej z celku pro mě osobně celkem ční, navíc, zvlášt' kontrast mezi lehce šišlavým dětským "odříkáváním" a brilantně ujetým Macháčkem, Liškou, a spol., je myslím vysloveně půvabnej. Výborný hlášky nemá smysl komentovat, šitý na míru dětem, ale je fajn, že dospělej si najde "Cimrman feeling" a baví se taky :-). Zvláštní pozornost samozřejmě zasluhuje animace - fantazie autorů pracovala na plný obrátky (musím kromě samotných loutek zmínit nápad se svítícím pařezem), po výtvarné stránce paráda, začnu si v lese dávat bacha, kam šlapu :-).

plakát

Prostřeno! (2010) (pořad) 

Přiznávám, že občas si to někde na netu vylovím - to když na mě přijde perverzní potřeba smát se druhejm, jak jsou přízemní a blbí a neví o tom. Pokud to vezmu za "filozofickej" konec, jde o pořad, kterej ukazuje typickýho "malýho člověka" v celé jeho ryzí kráse. Celkem mě místy nutí k zamyšlení, jestli bych třeba nedej bože nevyzněla stejně...!? :-( Ale i kdyby, rozdíl mezi účinkujícíma a mnou je ten, že na rozdíl od nich mám dostatek soudnosti, abych se podobných sebeztrapňujících estrád nezúčastňovala... Viděla jsem jen pár dílů, ale pokaždé mě zaplavil pocit "Blbej, kdo se dívá, ovšem blbější, kdo se nedívá". Protože poučení je to rozhodně, jen je potřeba to sledovat s jistým nadhledem... Bodově ohodnotit skutečně nedokážu, ale z recese mě svrbí ruka u pěti hvězdiček :-D.

plakát

Šumné stopy (2010) (seriál) 

Od pokračování slavnýho cyklu o českých městech jsem moc nečekala, ale byla jsem nakonec příjemně překvapena, oba počiny jsou kvalitou srovnatelný. Vzpomínám si, jak jsem kdysi, po absolvování prvního dílu Šumných měst kroutila hlavou, jakej je Vávra už trochu protivně podivnej týpek, ale člověk si brzo na "Alles gute" pohledy do kamery a ujetý rýmování zvykne a je mu při sledování milo :-).