Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Horor
  • Krimi

Recenze (321)

plakát

Mladý Andersen (2005) 

Když jsem poprvé zahlédl tvář mladého Andersena, tak jsem měl obavy, že se na jeho obličej budu muset koukat až do konce. A to se stalo. Jeho uplakaný obličej mě doprovázel po celý film a navazoval ve mně úzkostlivé stavy. Andersen má podle mého opravdu svou kapku šílenosti v krvi po svých předcích, protože s těmi jeho ranými verši by se nezavděčil ani dětem v mateřské školce. Ale musím říct, že kdyby neměl jeho mecenáš (ředitel divadla) dobré srdce, tak by se těžko z Hanse stala výrazná osobnost a Bůh ví, zda-li by to bylo dobře nebo ne. Tak jako tak, tento film se hodí pro promítání ve školách, kdy se z chudého negramotného dítěte stane Hans Christian Andersen. Alespoň ta školní docházka je znázorněna tvrdým herbartovským stylem, za což jsem byl vděčný.

plakát

Kazatel (2004) 

Mě se film líbil a bavil až do konce. Díky ději od druhé poloviny 70. let to byla koukatelná záležitost. Zase film, kde nikdo nemá mobilní telefon a notebooky, vždycky je spolehnutí na Rusy a není spolehnutí na Jugoslávce. Nakonec se to všechno vyřeší vraždou, protože kdo nezabije jako první už nezabije nikdy. Ale hlavně nikomu nevěř !!!

plakát

Boj o Jeruzalém (2006) 

Výborný film, který by podle mého názoru mohl být promítán pro školy. Neboť se v blízkovýchodních konfliktech téměř nikdo nevyzná (možná ani původní obyvatelé), tak tento film přináší ucelené informace bez házení viny z Židů na Palestince a obráceně. Výbuchy jsou samozřejmě laciné, ale o ně nejde, jde o historicko-dokumentární roli. Vztah mezi dvěma přáteli na obou stranách barikád přesně ukázal, jak tento spor může skončit. Zajímavý je postoj členských států OSN k vyhlášení Izraele, kdy každý hlasující stát si přihřívá polívčičku a aby nezklamal své chlebodárce, volí jako oni. Potažmo pak intervence USA a SSSR při vyjednávání o příměří. Vzhledem k tomu, že vztah mezi Izraelem a USA není jako vztah matky a syna, ale spíše jako učitele a žáka, tak se mi jednání a činy Židů nezdály tak košer. Ve filmu mi připadalo, že činy Židů jsou vždy oprávněné, ale co když to tak úplně není pravda? Možná to pramení díky obavám z militantních muslimů.

plakát

Druhá šance na lásku (2013) (TV film) 

Když je všechno perfektní ... je na to radost se dívat. Kvůli tomuhle televizní formát vznikl. Únik z reality všedního bazarového dne a nechat se unášet krásným a čistým bytečkem, novým oblečením a všemi cinkrlátky a cukrblíky ověnčenými postavami. Nerealistické, ale krásně snové, ve srovnání s nekonečnými seriály a telenovelami.

plakát

The Gospel of John (2014) 

Celosvětově známý příběh Ježíše Krista v dalším filmovém zpracování. Tento film vznikal pět let a natáčel se v Maroku. Britský herec v roli Ježíše Selva Rasalingam mluví ve filmu aramejsky a taktéž účinkoval v hlavní roli v ostatních částech evangeliích od stejné producentské skupiny. Pro biblický překlad byla zvolena verze krále Jakuba v její nové mezinárodní verzi. Za pozornost film stojí i přes svou délku.

plakát

Milosrdenství (2021) 

Hlavní linie příběhu se odehrává na přelomu roku 1949/1950 na jedné z maďarských vesnických farností jako příklad potlačení víry komunistickým režimem. Co však zmůže víra, která je člověkem děděna a zakořeněnována tisíciletí proti politickému pokusu, jenž nevydržel ani padesát let? Deportace mnichů a jeptišek, konfiskace církevních majetků a liturgických předmětů, ale i osobní rozhřešení dvou lidí, kteří se opět po letech setkávají tváří v tvář. Charismatický výkon představitele otce Leopolda odhaluje hrdinství všech věřících, a nejen laiků, kteří museli bojovat sami se sebou, s uzurpátorem moci, ale i s lidmi, kteří měli představu, jak jim politický režim a moc proklestí cestu k lepšímu životu.

plakát

Lovec v ulicích (1990) 

Tak tomuhle filmu jsem dal šanci a příjemně mě překvapil. Pro mě první film se Stevem Jamesem v hlavní roli, kvůli kterému jsem se na film chtěl podívat. V roli bývalého policisty a nynějšího lovce hlav s dobrmanem za zády a barovou zpěvačkou v posteli dělá v ulicích New Yorku pořádek. Reb Brown v netypické záporné roli fanatického krvalečného žoldáka tomu spolu s mafiánem Johnem Leguizamem (Angel, který vede Diablos) dodal slušnou protiváhu. Veskrze jde o drogový byznys, na jehož si dělá zálusk klan Diablos s kolumbijskými spojkami proti místnímu klanu italských Romanovců. Místy úsměvné, místy drsné, v dlouhém plášti Blade ti nakope prdel.

plakát

Obtížné a vražedné (1995) 

Pro mě docela milé překvapení. Billy Blanks zde hraje agenta CIA s krycím jménem Quicksilver, který po eliminaci svými kolegy (Richard Norton) trpí amnézií a spolu se soukromým očkem (wrestlerem Roddy Piperem) se snaží celé věci přijít na kloub. Dobré souboje, vtipný hlášky, zápletka, i když celková kvalita filmu jako by z oka vypadla všem těm akčním krimi thrillerům z 90. let, kterých se točilo více než dost, ale to nevadí. Hodně známých tváří ve vedlejších rolí.

plakát

Fearless Tiger (1991) 

Pro mě milé překvapení, začátečnické, naivní ale milé. Když se ve filmu objeví i výbuchy a hořící postava, tak někomu na jeho tvorbě asi opravdu záleželo. Na Jalalu Merhim se mi líbí jakási jeho dobře skrývaná skromnost, jako i v ostatních filmech. Příběh je o drogovém kartelu Black Pearls, který do ulic vypustí novou drogu zv. Nirvána, kterou se předávkuje bratr hlavního hrdiny. Ten (hlavní hrdina) od pohřbu a chystané svatby prchne do Hongkongu, kde trénuje ve škole bojových umění (mj. se zde setkává s mistrem v epizodním podání Bolo Yeunga). Za pomoci přátel a policie pronikne na turnaj bez pravidel a ... Ještě bych vyzdvihl účast kanadského borce mistra Jeana Frenettea.