Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Sci-Fi
  • Dobrodružný

Poslední recenze (4)

plakát

Zaklínač (2019) (seriál) 

Seriál je pro mne velkým zklamáním. Začal bych klady - výborné efekty, příšery, kulisy, prostředí, ucházející hudba. Negativa ale těžce převládají. Scénář není dobře napsaný, z nepochopitelného důvodu se tvůrci místy odklonili od knižní předlohy, ať už se jedná o postavu Yennefer, Calanthé nebo Marigolda. Nejhorší je ale obsazení herců a jejich herecké výkony. Za prvé a to je potřeba si na rovinu říct - ve fantasy říši zasazené do mírného podnebného pásu, připomínající středověké Polsko či Německo, prostě nejsou černoši. Ani hispánci nebo lidi arabského vzezření. Takže u Fringilly, Vilgefortze, Yennefer nebo některých elfů a dryád, to prostě nebyl dobrý výběr. Ale horší je že je to záměr, v duchu hyperkorektní dnešní doby, měnící literární reálie, aby někomu nebylo ukřivděno. Jako poslední bod bych zmínil nulovou chemii mezi Geraltem a kýmkoliv dalším. Marně hledám něco mezi ním a Yennefer nebo ním a Triss, (mimochodem taky brutálně špatný výběr herečky). Takhle znásilnit knižní předlohu, strkat do seriálu za každou cenu moderní trendy, to se jen tak nevidí.

plakát

Expendables: Postradatelní 3 (2014) 

Trojka byl nejslabší díl. Hlášky akčních hrdinů a narážky na filmy, kde hráli, jsou ta tam. Stallone vypadá vyčerpaně a jako kdyby procházel nějakou vnitřní krizí, na což ale diváci nejsou vůbec zvědaví. Vyvrcholením jeho proměny je odkopnutí staré party a vytvoření party mladistvých, které se ale do filmu vůbec nehodí. Rondu ještě beru - ženskej prvek byl příjemným osvěžením, Emmet by byl dobrej, kdyby dostal víc prostoru, ale zbytek je akorát omladina, která se do konceptu nehodí a ve finální bitvě je měli zabít nebo je do filmu vůbec nedávat. Stalo se tak na úkor Wesleyho Snipese, Jeta Li, Antonia Banderase a Harrisona Forda, kteří kvůli tomu nedostali více prostoru. Další prostor jim sebraly akční scény, kterých je ve filmu docela dost, ale neteče při nich žádná krev, nikdo neumře a když už to vypadá, že jo, tak do děje vždycky vstoupí Sly ex machina (nebo někdo jiný z Expendables) a nebožáka zachrání. Postavy tak stále přibývají a divák si nemůže vytvořit k nikomu sympatie, navíc se díky tomu při akčních scénách vytrácí napětí. Nový postavy jsou největší kontroverzí filmu. Harrison Ford dostal malou roli, při které ve směs pilotuje, ale chybí ten humor založenej na jeho životní roli Hana Sola nebo narážky na to, že pilotuje i v civilu. Wesley Snipes byl naopak příjemnej přírůstek, u něj se narážky na jeho kriminál objevily a navíc je ve formě a akční scény zvládá s přehledem. Jet Li dostal naprosto minimální roli, při které nevyužívá bojovýho umění, u něj tvůrci zklamali. Mel Gibson je jako záporák výbornej. Možná mu tu roli přidělili kvůli jeho společenským faux pas, nicméně proč ne - role záporáků mu neuvěřitelně sednou. Nebyl tak namakanej jako van Damme, ale byl to o to větší mastermind. Někteří záporáci staví svoje charisma na bojových dovednostech, jiní mají pod palcem systém díky křivýmu biznysu. Mel Gibson, jako ten druhý případ, nadchl asi nejvíc. Nejhorší postavou byl Banderas, kterému přidělili roli totálního blbečka, který akorát kecá nesmysly a jeho charisma z Desperada nebo Nájemných zabijáků je úplně ta tam. Prostě měl tento díl na víc. Akční scény jsou předvídatelný a stávají se nudnými, omladinu měli z filmu úplně vynechat a Banderasovi s Fordem přidělit pořádný a seriózní role.

plakát

Hobit: Šmakova dračí poušť (2013) 

Hobit je mistrný filmařský počin. Vynikající byla už první část a ještě lepší je tahle druhá. Příběh se rozjíždí pozvolna, přesně jako tomu bylo u Pána prstenů. První část byla spíše o seznámení s postavami a trpasličí misí jako takovou. Druhý díl byl akčnější a tvůrci v ní, mimo hlavní linii, odhalili divákovi doposud neznámé souvislosti mezi příběhem o drakovi a nástupem Saurona k moci. Vše samozřejmě graduje až k vrcholu v podobě útoku draka na Esgaroth a Bitvě pěti armád, kterých se dočkáme příští Vánoce. Líbila se mi také propracovanost povahových rysů jednotlivých postav. Legolas coby neochvějný strážce lesní říše a účastník milostného trojúhelníku, který film okořenil a udělal ještě zajímavější pro dámskou část diváctva. Tauriel, byť vymyšlená, výborně tuto vizuálně-výpravně bombastickou podívanou ochutila. Thorin naprosto přesně zapadá do prototypu trpaslíka - statečný a hrdý, ale paličatý a nepřívětivý k ostatním rasám a netečný vůči všem problémům, které se ho netýkají. Potěšil také medvědodlak Medděd, i když s celkové stopáže obsadil jen malou část. Všem skvělým scénám filmu kraluje bitva na řece. Bylo by malicherné hledat na tomhle filmu nějaká negativa. Viděl jsem už stovky filmů a jestli si komplexně vzato nějaký film zaslouží pět hvězdiček, je to Hobit. Poklona celému štábu.

Poslední hodnocení (815)

Šamanův příběh (2024)

25.03.2024

Napoleon (2023)

11.03.2024

Černobyl (2019) (seriál)

05.02.2024

Vřískot 6 (2023)

09.12.2023

Hunger Games: Balada o ptácích a hadech (2023)

24.11.2023

Black Panther: Wakanda nechť žije (2022)

20.11.2023

Triangle (2009)

19.11.2023

Strážci Galaxie: Volume 3 (2023)

12.10.2023

Ahsoka (2023) (seriál)

06.10.2023

Reklama

Ovládací panel
2 body

Fanklub

(2)