Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Horor
  • Akční

Recenze (758)

plakát

Dalgliesh - Season 1 (2021) (série) 

P. D. James si knižně cením velmi vysoko, její detektivky jsou neotřelé. Dostat je na plátno v nynější době je hodně těžké, ale je tu vidět ta láska a péče k dílu, což potěší. Na rozdíl od jiných nejsem zatížená na předchozí verzi s Royem Marsdenem. I když i Bertie Carvel má dost co dělat, aby naplnil autorčinu vizi originálního detektiva, je podle mě lepší. Za to, jak tyto příběhy ze sedmdesátek uchopili, si zaslouží 4*.

plakát

Murder Is Easy (2023) (TV film) 

Mám ráda slečnu Marplovou (Vraždit je snadné S04E02, 2009), ale není dobré, když ji do nějaké detektivky od Christie naroubují násilím (to třeba funguje pěkně v Sittafordské záhadě, ale tady ne). Vznikl tam sice fajn příběh, ze kterého dýchá stará dobrá Anglie plná nevinných vražd a i herci jsou bez chyby, ale... chvíle, kdy někdo natočil příběh série nehod ve Wychwoodu, tak jak to napsala Agatha, měla očividně přijít až v roce 2023, zde. A navzdory násilné úpravě jiného druhu (která byla rušivá jen na začátku, pak už se to dalo) je toto věrná adaptace, které tleskám a nechápu nízké hodnocení. A jdu si to znovu přečíst, protože postava vraha je zde skutečně úžasná.

plakát

Přítelkyně pana ministra (1940) 

Vidět v roce 1940 takový film muselo povznést na duchu nejednoho člověka. Dnes už se můžeme usmívat nad nereálným světem, který je nám tu reprezentován, ale pochopit ho dnešním měřítkem nelze. Jakmile totiž začnete film rozebírat, ať už podle morálky nebo logiky, selžete na celé čáře. A stejně si pak ve vaně budete pobrukovat Oči tmavohnědé, i proti své vůli. Já jsem každopádně ráda, že jsem zpětně našla snímek, kde padne ona zásadní věta otce synovi: „Jestli ti smím radit, dělej si co chceš.“ 

plakát

The Stranger in Our Bed (2022) 

To je těžké, když hned na začátek dají závěrečnou scénu o zahradničení, tak zkrátka stejně, ať už pak vidíte co vidíte, myslíte jen na zahradničení. Příběh nebyl špatný, ale díru do světa neudělá.

plakát

Sanditon - Série 1 (2019) (série) 

Vlastně mi to přišlo zábavné... většinou se mezi postavami v romantické sérii stihne takový ten twist ala "je to nesnesitelný pitomec >>> miluju ho a nemůžu bez něj žít" pouze JEDNOU, ale v Sanditonu to zvládli otočit hned NĚKOLIKRÁT (jak říká Sherlock u 'zloděje' vypadlého z okna "I lost count"). Oproti knižní předloze je to moderní, odvážné, líbivé a závěrečný tah na branku je drtivě totožný s jinými sériemi (chybí, protože to je teprve 1. řada). Váhám, co dál napsat, abych nespoilerovala... Asi takto: jako romantická série z regentské éry to není vůbec špatné, protože Britové UMÍ (detaily, dialogy, scenérie). Jenom asi člověk musí zapomenout na knihu a její jemné, vtipné, ironické a zároveň laskavé narážky spisovatelky, která ze svých postav nedělala blbce. ___ Edit_2023: jako úvodní řada to nemohlo být lepší.

plakát

Sanditon - Série 3 (2023) (série) 

Třetí řada není dokonalá, ale protože završí vše z předchozích dílů a téměř každý se dočká svého rozhřešení, je DOST dobrá. Závěrečný sprint hlavní dvojice mi lehce připomněl svízele Anne Elliot, kde se také nastřádala taková kupa nedorozumění a ztraceno v překladu, že se zdálo být téměř nemožné, aby mohli dojít svého štěstí.

plakát

Sanditon - Série 2 (2022) (série) 

Myslím, že (minimálně po prvním díle) to výstižně pokryl TroiMae. Otázka zní, chci se na to dívat? Scénáristi mě opět vytočili a to už vůbec nemluvím o tom, co řekne nějaká ta sněhová vločka, až se nadšeně vrhne po zkouknutí tohoto seriálu na knihu Sanditon od Jane Austen... ta bude čučet minimálně hodinu do prázdna, možná týden bude knihu namátkově otvírat na různých kapitolách... a stále nechápajíc, nastreamuje nám svůj názor, bez kterého netuším, jak doteď můžeme existovat. ___ Edit: bohužel se zdá, že ráda zaujmu stanovisko, jen abych ho o krátkou chvíli později vyvrátila. Tím nemyslím, že bych se sekla v tom odhadu na mladou dámu, která se teď pustí do čtení skutečného Sanditonu, ale sekla jsem se v sobě. Nicméně mě utěšuje to, že i hlavní postavy spolu s vedlejšími se tu sekly ve svých pocitech, udělaly splašená rozhodnutí a pěkně se v tom vymáchaly, než přišel THE END.

plakát

Wilsonov (2015) 

Myslím, že v rámci žánru, pokud jsem to teda pobrala správně, to je přesně za 3*. Když tu vidím hodnocení ostatních známých, je vidět, že je film urazil, znechutil, až zlhostejněli. Mně se líbila základní myšlenka, chápu, proč do role emerického detektiva obsadili Macháčka a protože nechci spoilerovat, napíšu už jen, že jsem čekala více mrtvých. Některých konkrétních postav... že zkapou. Ale to jsou ty otázky očekávání. Zasmála jsem se jednou, ano, Soše svobody s netypickým gestem. Ne, vlastně dvakrát, ještě nejstrašnější zbrani Američanů - bourbonu!

plakát

Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství (2022) 

Půjdu zřejmě proti proudu, ale oproti předchozím Grindelwaldovým zločinům (kterým jsem dala 3*, vím, ale jsem holt útlocitná) mi to přijde jako odražení se ode dna a jsem tak nějak spokojená, že se to má šanci zase vyšvihnout do výšin. Buďme optimisti! Samozřejmě, že přeobsazení role hlavního záporáka udělalo své. Jasně, že to Mads hraje jinak, po svém, ale líbil se mi, respektive, věřila jsem mu to. Co mi pořád přijde úsměvné, jsou Grindelwaldovi poskoci, kteří vypadají, jako kdyby si hromadně zašli na botoxové vylepšení a teď se jim na tváři nemůže usadit nějaký pořádný výraz.

plakát

Medvěd (1961) (TV film) 

Skvostná jednoaktovka, která názorně předvede, že je jedno, o jak banální téma se tu jedná (urputné vymáhání dluhu u vdovy), když je vše vystaveno na bravurním dialogu. A na protikladech. Jednu hvězdu ubírám, protože jsem měla to štěstí účastnit se premiéry Tohle není Višňový sad (2022) v mém dvorním divadle Aréna, kde tato jednoaktovka zazněla a ač jsou pan Werich i Stella báječní, Renáta Klemensová a Vladislav Georgiev jsou... zajděte si na ně ;-)