Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Horor

Recenze (614)

plakát

Moje učitelka chobotnice (2020) 

Podmanivý, pohlcující a především srdceryvný příběh, který podtrhuje skvělý  audiovizuál. Až tomu nemůžu uvěřit, že se něco takového stalo a podařilo zdokumentovat. A po letech mě to donutilo napsat csfd "recenzi". Dokumentární skvost.

plakát

Aféra - Série 1 (2014) (série) 

Přestože jsem čekal mnohem víc (asi mě nabudily všechny ty recenze a nadšené ohlasy), tak nakonec to nebylo až takové zklamání. První čtyři díly se postavy "otrkávají" a neděje se nic výrazného, byť se začíná mluvit o úmrtí. Trochu jsem i bojoval s tím, aby se sledováním pokračoval, nakonec se tento pocit v polovině láme a vztahy se začínají vyostřovat. Naštěstí v tom nejsou jen vztahy postav, ale taky ona krimi zápletka a další zádrhely, které však z důvodu překvapení nebudu vypisovat. Vše působí přirozeně a nenuceně, žádné nelogické chování postav/dějové zvraty, které by hrály do karet scénáři nebo aby jen seriál "vypadal zajímavěji". Jen jedno velké "mínus" - vůbec, ale vůbec nic se na konci první řady divák nedozví, ba právě naopak vám dá The Affair ještě více otázek do druhé řady.

plakát

Padesátka (2015) 

30% V kině jsem viděl trailer, který mě až překvapivě utkvěl v hlavě a vím, že jsem se u něj i zasmál. Jenže u filmu jsem nevydržel ani 60 minut. Ve výsledku ale bez trailerového vtipu, příběhově nudné a plytké.

plakát

Steve Jobs (2015) 

40% Scéna výměny názorů S. Jobse a S. Wozniaka v sále - vtahující a bezchybná. A to je vše. Vše co si budu pamatovat. Nápaditý způsob odvyprávění příběhu, které se vždy odehrává v zákulisí před Jobsovým vystoupení, je vlastně také skvělý, ale obsahově se v tom nedá snad ani vyznat. Navíc jakékoli napojení na postavy nefunguje. Dialogové přestřelky postav nezajímavé a ?chaotické? (neumím najít lepší výraz). Celkově film vypadá jako by byl násilně vydržet z nějaké příběhu, z kterého divák nezná začátek ani konec. Kdybych nevěděl, kdo je Jobs, nebo neviděl film s Kutcher, jen těžko bych si dokázal uvědomit nebo chápat jeho životní příběh, příběh Applu.

plakát

Dánská dívka (2015) 

80% Skutečný příběh a osud Lili jsem neznal a tak jsem se mohl nechat unášet příběhem, aniž bych věděl, jak to vše dopadne. Možná mou výhodou je filmová obliba dané doby a tak jsem si užíval i všechny ty dobové kulisy, kostýmy a atmosféru. Tyto, ale i další technické věci zde fungují na jedničku. Jedná se o drama, které nevyniká spletitým dějem či originálním námětem - zde zase pro jednou vynikají herci. E. Redmaynovi bych věřil životní proměnu i v reálu, svým hereckým umem mu sekunduje A. Vikander (a navíc nádherná žena). A tak se ve výsledku jedná o silný příběh, kterého si budu pamatovat hlavně Lily a scénu před zrcadlem.

plakát

Legendy zločinu (2015) 

70% Hardy VS Příběh. Takhle by se daly hodnotit Legendy zločinu. Na jedné straně nechybující a opět úžasný Hardy (ano, mám pro něj hereckou slabost). Na straně druhé zajímavý příběh, avšak nezajímavě a nudně odvyprávěný. Výsledek? Průměrný filmový zážitek, který divákovu pozornost upoutává jen z půlky (Hardy) a z té druhé půlky vázne (příběh).

plakát

REVENANT Zmrtvýchvstání (2015) 

95% Uvažuju, jak krátce a v celku zhodnotit Revenant. Obávám se ale, že to tak jednoduše nepůjde. Takže za prvé Revenant vyniká a ční nad mnoha ostatními filmy svým prostředím nehostinné přírody, za které by se nemusel stydět kterýkoli dokument BBC. Za druhé - prvnímu plusu určitě pomáhá výtečná kamera (ano, bylo to zmíněné snad všude, ale je to fakt). Kromě toho umí diváka přikurtovat k sedačce i v akčních scénách, hlavně v té úvodní!! Což nás dostává k třetímu bodu a tím je akce. Té zde není mnoho v poměru délky filmu, ale pokud už se něco objeví, má to svou atmosféru a napětí, byť může jít o obyčejný útěk v řece před indiány. Za čtvrté - mě stopáž filmu vůbec, ale vůbec nevadila, ba právě naopak oceňuji fakt, že Iñárritu upoutal mou pozornost i "obyčejným" a pomalým postupem DiCapria (potažmo ostatních postav) krajinou, nebo jednoduchým příběhem o pomstě. Za páté herecké výkony mě bavili. Přiznávám, že mám již delší roky slabost pro Hardyho a žeru každou jeho roli. Zde opět vyniká. DiCaprio nezůstává pozadu a Oscara mu přeju, i když myslím, že minulé léta si ho za své role zasloužil více než za tuto.... A tak bych mohl asi pokračovat a vypichovat jednotlivé líbivé prvky ve filmu. Revenant je pro mě jednoznačně pětihvězdičková podívaná, kterou bych doporučil určitě v kině, kde dá vyniknout svým přednostem. I ostatním bych doporučoval se nebát delší stopáže, nadsázkám, že film je pouze o tom jak se DiCaprio plazí nebo, že je jasné jak vše dopadne. Jasné je akorát to, že je to skvělá podívaná.

plakát

Humr (2015) 

85% Úplně chápu a plně respektuju všechny, kterým se Humr nelíbil, nebo kteří se na něj ani nedodívali. Já však musím říct, že patřím do druhé skupiny, kteří si Humra užili. Absurdně neabsurdní film o světě, ve kterém není možno žít sám (teda možné to je, ale má to své následky). Bravurně napsaný a vymyšlený film, který umí být zároveň vtipný, dramatický, hloupě chytrý. A nadčasový. PS. Věřím, že Humr nebyl jen náhodně povedený film. Neboť autorem je tentýž člověk, co natočil Špičák. Kdo neviděl, ale Humr se mu líbil, může zkusit i tohle.

plakát

Purpurový vrch (2015) 

60% Del Toro se mi opět trefuje do vkusu. Teda alespoň nezaměnitelným citem pro tajemnou atmosféru, kterou dokreslují kouzelné kulisy. Tzn., základy pro dobrý horor tu jsou. Ale co zbytek? Ten zbytek (a že důležitější) už tak dobrý není. Sice si příběh z počátku s divákem pohrává a dává tušit, že dění okolo hlavní dvojice není tak upřímné, ale bohužel brzy vše začne být jasné a dějově nikoho nečeká překvapení nebo zvrat. Tohle ubírá hodně na požitku z filmu a Purpurový vrch tak sklouzává do průměru. Del Toro mě tímto zklamal. Zklamání sice není veliké, ale dává zároveň vzpomenout na jeho mnohem lepší filmy (Faunův Labyrint, Hellboy 2) s pocitem, že Purpurový vrch mohl být mnohem lepším filmem.

plakát

Podnikavá Joy (2015) 

45% Během prvních cca 45 minut jsem Joy nevypnul jen proto, že jsem byl zvědavý jak to s tím mopem přibližně bylo. Snaha o vykreslení rodinných vztahů a jednotlivých charakterů je nepřesvědčivé, zkratkovité a ani jedné postav nešlo věřit. Příběh je celkově plytký a Russell jej vůbec neumí prodat (měl by si brát příklad z Joy a jejího živého přenosu teleshoppingu). Sečteno podtrženo - drama nefunguje. Jde to alespoň přes humornou stránku? Taky ne a pokud nějak působí, tak nepřesvědčivě jako skoro všechno v tomto filmu. Nepopírám, že si hrdinka filmu ve skutečnosti musela svou slávu a pozici vybojovat a poprat se jak s nepřízni v rodině, tak konkurenci a světě obchodu. Kdežto ve filmu je vše podáno tak nelákavě a nepoutavě, že více než lehce podprůměrné hodnocení dát nelze.