Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Dobrodružný
  • Sci-Fi

Recenze (298)

plakát

Divoká planeta (1973) 

Dlouho jsem neviděl něco tak dobrého. Kdyby mě bylo dvacet, tak by na mě Divoká planeta udělala asi větší dojem, nicméně i dnes tleskám.

plakát

Vyměřený čas (2011) 

Smutné. Výborný nápad, na kterém bylo možné postavit scifi desetiletí. A možná i víc. Výborný nápad však zabije scénárista, který si s myšlenkou hraje, jako kočka s myší, aby ji ke konci první hodiny prostě zabil. A dál? Pouze natahovaná kaše, které zabíjí i to dobré. Výsledek? Smutek.

plakát

Kurz negativního myšlení (2006) 

Černý humor je alfou a omegou mého vnímání světa. O to víc jsem se těšil a o to víc od snímku žádal. Co se člověku vlastně během 79 minut dostane? Příběhu vozíčkáře a menších příběhů ostatních rolí, které vybočují jen tím, že měli v životě smůlu. Kdybychom si mohli představit celý film jako výkon jednoho herce, který nám má předvést, že trocha zloby v neštěstí neuškodí, prohlásil bych, že herecký výkon je ve znamení toho, že herec neumí roli uchopit. Někdy probleskne příběhem nápad, někdy nepochopitelnost, někdy natahování zvláště blbého nápadu. Výsledek? Zklamání! Černý humor? Nepřítomen!

plakát

Harry Potter a Relikvie smrti - část 2 (2011) 

Poslední díl nejvýdělečnější série všech dob. To jsou velká očekávání. Musí být. Jenže Yates dostal za úkol natočit dětský film. A dětský film natočil. Předloha se dala uchopit tvůrčím způsobem, vtisknout ji napětí a smutek, smrt, naprostou zkázu, ze které se v poslední chvíli vykřeše naděje. Místo toho vidíme vykradené nápady z Pána prstenů a Star Treku. Všechno je podáno vážně a dětsky. Žádná snaha zlehčit téma tak, aby se ke slovu dostala ironie, ale také zlo v podobě krutosti, nelítostnosti, vyzdvižení principů zla. Když už se síla příběhu uvolní v okamžicích obrany Bradavic, povstane armáda, napětí se stupňuje, jsou všechny obrazy odfláknuté - znovu bez kreativity, bez toho dostat z těchto chvil tolik potřebné emoce. Ty ostatně nepřijdou ani v samotném závěru. Totálně provařená příležitost. Dva body za Alana Rickmana, který všechny převyšuje o hlavu...

plakát

Strom života (2011) 

Poezie. Klišé. Amerika. Zdeněk Hajný. Překrásná Jessica Chastain. Nadutost. Jednoduchost. Víc zatím dohromady nedám. Musím se na to podívat opětovně. Je to zvláštní film a i přes tu nepřízeň, kterou dali diváci v kině najevo, si myslím, že za shlédnutí stojí. Už jen kvůli naprosto ojedinělému zpracování dětské mysli dvanáctiletého kluka. Všechen ten zmatek, pravidla, čistá láska, čistá nenávist... Už je kvůli tomu Strom života nejde zatratit, protože to v jiném snímku nenajdete. V žádném jiném (KV 2011) A po osmi letech... Nejzajímavějším prvkem filmu jsou jednotlivé životní situace, ve kterých se otec rodiny rozhodl vychovávat své syny způsobem, který je má vést k cílevědomosti, píli i k tomu, že nezdary patří k životu. Zvolená metoda je mylná, namísto psychického a fyzického růstu dětí, vidíme jejich odcizení, zmatenost, růst toho, co je špatné. Zlo ve výchově vytváří zlo v dětech. Přijde mi, že není nic důležitějšího, než výchova dětí a zároveň jsou stejné situace ve výchově místem, ve kterém lze tisíckrát fatálně chybovat. Obrazy filmu jsou Amerikou padesátých let, krásné stromy a klukovské party a oči hlavního hrdiny, krása a tragédie, kam se podíváš. Rozumím tomu nízkému hodnocení, které tu film má, není to milé a spořádané vypravování, na které jsme z tisíců filmů zvyklí. Nedodržuje se tu základní koncept. Malick ukazuje scény z života takové, jaké opravdu jsou. Někdy se mu to povede více, někdy méně, ale pořád to ukazuje lépe, než kdokoliv jiný...

plakát

Ameriko, Ameriko (1963) 

Kazan si se mnou tři hodiny dělal co chtěl. Snad jen průhledný začátek je příliš dlouhý. Autor umí vyprávět. V obrazech i dialozích, v očekávaných vyzněních předkládaných myšlenek. Už dlouho jsem se tak u filmu nebavil. Kazanův snímek je jako výborná kniha, kterou ale pro zvýšení prožitku nemůžete na chvíli odložit, oddechnout si - v kině to nejde.

plakát

Lollipop Monster (2011) 

Mládí. Mládí má jiné starosti, než si myslíme. Největší klad celého snímku je v režii a zakomponování kreslených scén. Příběh je děravý, prožraný od molů a snad tedy i zbytečný...

plakát

Arirang (2011) odpad!

Prázdno. A smutek. To jsou pro změnu moje pocity, když jsem vycházel z kina. Za sto minut mi Kim nepověděl jedinou zajímavou myšlenku, kterou festivalový bulletinek sliboval. Kim Ki-duk dává do placu myšlenky na úrovni žáka základní školy, přidává něco zpěvu a slz. A tahle pěkná směs je zabalená do odporného a ubohého egocentrismu. K čemu to je? Proč? Netuším. Arirang je průšvih dehonestující kdysi výborného režiséra.

plakát

Útok na věžák (2011) 

Naprostý oddych. Dunivá hudba, slang, ostré dialogy, parodovaná klišé a hlavně totální nadhled. Cival je ještě dítě.

Ovládací panel
7 bodů