Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Dokumentární
  • Akční

Oblíbené filmy (10)

Americká krása

Americká krása (1999)

Jednoznačně jeden z naprosto nejkvalitnějších amerických snímků posledních klidně 20 let. Film má několik významných rovin a o jejich zpracování lze mluvit v superlativech. Nabízí nádhernou, skoro sentimentální studii mužské krize středního věku. Dále pak okno do soudobé americké středostavovské rodiny včele s jejími postmoderními dysfunkcemi a vůbec „americkou“ americkou společnost jako takovou (atmosféra v soukromí – vztahy mezi přáteli, rodinnými členy a v sousedství a atmosféra ve veřejné sféře - na pracovišti a třeba na prestižních společenských akcích). Jako základní metodu filmového zobrazení těchto záměrů autoři vybrali kontrast, který prolíná vlastně každou významnou příběhovou rovinou (kterých je ve filmu nemálo). Namátkou: Ricky Fitts a jeho otec, Ricky Fitts a ostatní vrstevníci obecně, Spaceyho dcera a její spolužačka, Spacey a jeho filmová žena se všemi souvislostmi jejich téměř absolutního rozporu, Spacey a a Budy Kane (realitní král), Spaceyho zamilování vs. partnerství jeho dcery atd. až do nekonečna. Film po čistě kinematografické stránce nemá žádnou zásadní chybu. Jde o vysoce úspěšné sepětí uhrančivých hereckých výkonů, perfektní režie, nápaditého scénáře. Viděl jsem to už asi pětkrát, ale vždycky si všimnu něčeho nového, co mě překvapí a opět na nějakou dobu inspiruje.

Život je krásný

Život je krásný (1997)

Originálně zpracované už věčné filmové a literární téma 2. světové války. Benigni (kromě svého svérázného hereckého výrazu směsi pomatenosti, laskavosti a statečnosti) do vážného tématu vmíchal roztomilou optiku dítěte, humor a lovestory. Filmový zážitek umocňuje libozvučná italština a pěkní lidé, kterým se zračí ve tváři, že milují život.

Ztraceno v překladu

Ztraceno v překladu (2003)

Obyčejný krátký příběh, jehož forma filmového ztvárnění a vyprávění člověku přesto tají dech, jak živě a skutečně na něj působí. Velmi empatické a ženské, krásné a obyčejné, herecký mininimalismus, zcela podmanivá Scarlett Johansson, nezapomenutelná scéna karaoke, nezapomenutelný dialog v oblečení na hotelovém dvojlůžku.