Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Krimi

Oblíbené filmy (10)

Návrat

Návrat (2003)

Jednoduchý příběh, ale přitom nesmírně hluboký a působivý. Překrásně nasnímaná příroda kontrastuje se strohostí dialogů a přímočarostí děje, avšak cítíme silné emoce, které bouří pod povrchem. Herecké výkony obzvláště obou chlapců jsou strhující. Jednoduše krásný, téměř dokonalý skvost. Jasných pět hvězd.

Ztraceno v překladu

Ztraceno v překladu (2003)

Nádherný film o porozumění a složitosti komunikace. Sofia Coppola citlivě a jakoby nenápadně vede Billa Murrayho a Scarlett Johansson k vyjímečným výkonům, zvlášť Murray vytváří jednu z životních rolí. Oba herci se dostali až na dřeň svých postav, doslova se s nimi sžili. Křehký a pozvolný příběh počínajícího se sbližování dvou osamělých duší v cizím prostředí graduje silným závěrem. Ta směs pocitů nenaplněné šance, smíření se s faktem, že nemohou být spolu, a současně až hmatatelného souznění, mě opravdu zasáhla. Zasloužený Oskar za původní scénář a jasných pět hvězd.

Četa

Četa (1986)

Válka. Válka jednotvárná, ubíjející a krutá, krouhající lidi až na dřeň jejich duše, ale i povznášející a opojná. Boj o sebe sama, o podstatu člověka, ale i o vliv a velení v četě a v neposlední řadě (i když někdy téměř jako kulisa) s Vietkongem. To vše je Vietnam očima a kůží Olivera Stonea. Výborné herecké výkony (zejména Dafoe!, avšak i Berenger a Sheen), skvělá kamera, hudba i střih jen podtrhují realistickou atmosféru snímku, který navíc přesná režie O. Stonea dovedla až k sošce Oscara za nejlepší film. Z klasického trojlístku vynikajících filmů o Vietnamu je mi Četa nejbližší, bližší než Olověná vesta i než působivá Apokalypsa. A to i díky nezapomenutelnému gestu Eliase a závěrečné bojové scéně, kterou snad režíroval Bůh války. Pět hvězd.

Velká nádhera

Velká nádhera (2013)

Krásný film o pomíjivosti života. Tváří v tvář Věčnému městu si tento fakt uvědomujeme ještě intenzivněji. Nicotnost a marnost lidského pachtění a tužeb je přímo hmatatelná a nezakryjí ji ani nekonečné oslavy a grandiózní večírky. Ale ve filmu probleskne i naděje - jednou za čas se inspirace, jedna myšlenka z miliardy, promění v něco krásného a nesmrtelného. I když jsem ještě příliš mladý, abych bilancoval, doufám, že po mně něco zůstane a že se jen neubavím k smrti. Skvělý výkon Toni Servilla a audiozvizuální báseň pod taktovkou Paola Sorrentina mi připravily úžasný zážitek. Hodnotím pěti hvězdami za opravdovou velkou nádheru.

Poslední skaut

Poslední skaut (1991)

Můj nejoblíbenější akční film. Stará škola s ukrutně hláškujícím outsiderem Brucem mně zkrátka bere. Srdcová záležitost za pět hvězd.

Kluk na kole

Kluk na kole (2011)

Nejsilnější zážitek na MFF Karlovy Vary 2011. Hlavní hrdina Cyrill tolik touží po náklonnosti a uznání, že je pro něj těžké rozlišit, kdo to s ním opravdu myslí dobře. Navíc je připraven udělat se zarputilostí pitbula doslova vše, aby už na svůj sen dosáhl. Realistický a emotivní příběh je skvěle, byť spoře, podmalován hudbou přesně tam, kde je třeba, a dává tolik námětů k přemýšlení, že mi bude v mysli a srdci rezonovat ještě velmi dlouho. Na někoho neplatí zákazy či tresty, jen láska a odpuštění. Pět hvězd.

O slavnosti a hostech

O slavnosti a hostech (1966)

Hluboce mrazivá sonda do československého režimu šedesátých let dvacátého století. Nejlépe pro mě vystihuje formu filmu sousloví absurdní, surrealistické podobenství, které Němec vycházeje ze svého špičkového scénáře (s podílem Ester Krumbachové) dotáhl k dokonalosti. V tomto snímku je vše a vydá za stovky hodin přednášek z historie komunismu. 5 hvězdiček.