Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Animovaný
  • Drama
  • Horor

Oblíbené filmy (9)

Gran Torino

Gran Torino (2008)

Nejlepší film, kterej jsem kdy viděl! Žádná scéna mi nepřišla nadbytečná, přirozená posloupnost scén, je to lidské, normální, prostě ze života. Plno černého humoru, desítky plechovek piva, roztomilej pes, krásné auto, minimalistická a nádherná hudba, procítěná režie člověka, jež přesně věděl co se sluší a patří, nic nepůsobí unáhleně ani nuceně, celou dobu se spory a dialogy odehrávaj u verandy, garáže či na trávníku, Clintova vybroušená a robustní slovní zásoba, plno vedlejších perfektně napsaných postav (šéf na stavbě, holič, kněz), spousta citlivých scén (krmení Eastwooda, nošení květin, zůčtování s gangem, závěť, slzy Eastwooda, minutová koupel s cigárkem) a nechybí ani dostatek tématických vsuvek a krásné filozofie. Tento snímek má úplně všecko podle mých představ a ani jsem nepotřeboval rozlámané kosti záporáků, či harmoniku kulek. Definice lidskosti a Clint Eastwood je můj vzor!

Predestination

Predestination (2014)

Viděno podruhé a je to ještě lepší, než na první shlédnutí. Sice lehce vyprchal ten absolutní šok, protože to v tomhle případě je už nevyhnutelné - ale o to větší váhu má, když člověk loví veškeré easter eggy, který má film rozlité během obyčejných konverzací. Absolutně fenomenální soundtrack, který působí nervózně a dodá autentickou, emocionální kovadlinu nejdůležitějším momentům, které film nabízí. Áčkový audiovizuál - veškeré ty kulisy, kamera, střihy, nasvícení a hlavně architektura zvuků. Každej výstřel z pistole, každá manipulace s nějakým objektem v tomhle filmu, je mohutně nazvučená. Akčních scén je jen pár, ale hlavně ten kontaktní souboj je fakt skvělej a i ty minimální přestřelky působí intenzivně. Herecký koncert v podobě Ethana, kterej nikdy nebyl tak stylovej, rámuje emocemi, chameleon Sarah Snook a jejich chemie je úžasná. Je to skutečně jeden z nejvíce komplexních filmů, se kterým jsem se kdy setkal. Jedinečný filmový zážitek. Zacyklený do vlastní filozofie, se kterou pracuje přirozeně jako s nástrojem - tam, kde ostatní filmy o cestování časem, uvadají v logice, vinou paradoxu - je paradox hlavní logikou tohohle filmu. Takovej filmovej zážitek se bude opakovat jen párkrát v mém životě.

Zátah: Vykoupení

Zátah: Vykoupení (2011)

MOŽNÉ SPOILERY; Raid: Redemption považuju za strop akčního žánru. Naprostou definici toho, jak by měl takovej akční film vypadat - plnej krve, násilí, neutichající tempo, nápaditá režie, dostatečně funkční scénář a hlavně držet celej projekt při zemi s vidinou, naložit veškeré úspory co jsou k dispozici, do filmu. Evans je skutečně talent, co je však hlavní devízou tohohle survivalu? Bezmocnost, strach a bezvýchodnost. Profi jednotka má za úkol zajmout nebezpečnýho kriminálníka - tiché eliminace stráží, gestikulace, taktika; k tomu aby si divák film vychutnal na maximum, musí mít smysl pro detail. Mě veškerá scéna přišla něčim zajímavá, specifická - ať už to jsou momenty, kdy se policajti schovávaj zašitý v nějakym rohu, maj propocené tváře a svíraj nůž, jakožto poslední naději, která jim v rukou zůstala.. či absolutně nekompromisní a brutální akční scény, kterým předchází vygradování do zbláznění.. improvizace postav (těch nápadů!!! lednička, sekyra do podlahy), hlavně filmu hrajou do karet krátké a úderné dialogy a akční scény maj smysl. Těm, kteří zůstanou nezbejvá nic jiného, než se skrz každej level probojovat - holejma rukama, nohama, nožem, prknem, prostě čimkoliv co je po ruce - ta struktura bitek je odůvodněná a nikdo nemá na výběr, jinak se ven prostě nedá dostat. Bitky maj perfektní choreografii, načasování, reakce na údery a ty "taneční" prvky s obuškem a nožem, které předvádí Iko Uwais, je lahoda sledovat. Přestřelky totálně brutální, přes ozvučení po všechny ty prostřelené hlavy a styl, jakým Evans střílečky snímá. Poslední bitka je na hranici fyzickejch i psychickejch možností - ano, není realistická, ale ti tři aktéři se pořádně zapotěj, tryská z nich únava a poslední zbytky sil. Hlavně bojová nasazenost Ruhiana úplně fascinující. Do uší hraje nasekané electro s kytarama, od Shinody a hlavně píseň v titulcích je výborná. Má to i fakt hnusnou atmosféru, všude je samá plíseň, špína, rozpadlé skříně, fetáci jež si tejden prdel nevytřeli, je to takové syrové a díky levnému vizuálu se mi to zažralo pod kůži. Asi není co dodávat, takovej ten filmovej zážitek, kterého budu svědkem pouze jednou v životě...

Zastav a nepřežiješ

Zastav a nepřežiješ (2006)

Grand Theft Auto: CRANK - Dynamická jízda, jež divákovi rozpumpuje srdce na plné otáčky a neustále šlape na pedál. Tak bohatej a pestrej film se vidí málokdy. Scénář je prostej nesmysl, záleží jen na divákovi, zda chce přistoupit na pravidla filmu. Bez škatulky, bez mantinelů, mimožánrové... jedná se taky o jedinej film, kterej bych všem odkvákal celej z hlavy. Viděl jsem ho asi tisíckrát, protože mi holt dělalo radost sledovat oblíbenýho herce, kterej si dělá co chce. Vykrádá obchody, svojí holku vojede v čínské čtvrti, vytahuje lidi z jejich vlastních vozidel, jdou po něm poldové po celém městě a ani nemá šanci si vydechnout. V takovým filmu bych já sám chtěl hrát, chlastat energetické nápoje, dělat takové prasečiny a kaskadérský kousky. Do toho hraje špičkovej a pestrej soundtrack, tvůrcům odpustíte i levnější vizuál, protože se vsadilo na kulervoucí režii, všechny ty kamerové úhly, pády, práce se střihem, bylo extází sledovat. Do toho grafické parádičky, plno hlášek, absurdní postavy a prosluněné Los Angeles. A taky mi to přijde dost bohaté na informace a ačkoliv se jedná o sranec nepředstavitelných rozměrů, ke konci rozlučková message pro girlfriend měla atmosféru jak z jiného filmu a najednou jsem s tou postavou soucítil. 95% a nejlepší scénou je se Somálskýma negrama v klubu a rozdupání LCD-čka. Pumelice fakt! PS: "I am alive, i am alive!"

Muž odnikud

Muž odnikud (2010)

Nejlepší akční film, který má vše co mi může udělat radost. Nenašel jsem absolutně žádnou chybičku, nic mi nevadilo, všecko mi přišlo dávkované přirozeně, došlo i na slzy a akční scény jsou napumpované emocemi. Závěrečný balet, kdy Bin Won vykosí celou vilu jedinečný, zejména díky harmonické hudbě. Akční scény špičkové, na můj vkus jich bylo dost a Bin Won je herecké eso, věřil jsem mu všechno a má nesmírné charisma. Jakmile odhodí skin chodící mrtvoly a vypustí zvíře, film spěje k nejdestruktivnějšímu konci, který mne rozsekává pokaždý když ho vidim. Nejvíce mne hřeje na srdci fakt, že takovej film už nikdo nenatočí. Absolutní extratřída.

Carlitova cesta

Carlitova cesta (1993)

"HERE COMES THE PAIN!!!!!" Jeden z nejlepších filmů, kterej jsem kdy viděl. Carlito´s Way je oslavou filmařiny na té nejvyšší možné úrovni. De Palma vystužil skvělej scénář špičkovou režií, nepamatuju si gangsterku, kde bych si vychutnával každej záběr. Odehrává se to tak nevinně a přirozeně, Carlito je jeden z nejvíce inspirujících charakterů, se kterými jsem se kdy na plátně setkal. Ta atmosféra plných nočních klubů, rušného města... dokonalá romantická dějová linka. Fenomenální herecké výkony, fyzická akce. Vtipné a dokonalé blbnutí s eskalátorem. Poctivej tah na branku a motivace Carlita. Jeho krásná přítelkyně. Fantastickej epilog. Tenhle film jsem vstřebával několik dní a po shlédnutí tam nacházím tolik detailů... je to bohaté pro všechny smysly diváka. To jak se vypořádal se svým právníkem a těmi náboji... to jsem si se Sebigem zařval "OOOOUUUU" přes celej barák. Jedná se o neúnosný filmový zážitek, takovej ten typ filmu, se kterým se chcete vytáhnout až se vás návštěva zeptá, co sledujete. Takovej ten typ filmu, díky kterýmu může být divák hrdý na svůj vkus. Žádné slova nedokážou popsat tu skutečnost, jak velký srdce Carlito´s Way má.

Collateral

Collateral (2004)

Každej z nás potřebuje občas vlastního Vincenta..

Neporazitelný: Vykoupení

Neporazitelný: Vykoupení (2010)

SPOILERY: Spoustu áčkovejch akčních filmů může jen tiše závidět. Není moc takovejch, které vynikají v každé scéně. Celej snímek totiž funguje jako celek. Ať už se jedná o akční scény, dialogy, režii, muziku, kameru snímající pěkné okolí či fešnej vizuál. Nádherně komplexní film, kde každej fighter má svůj styl a ždíme ho na maximum. Pro mě je však numero uno Uri Boyka - bojové nasazení v ringu, nenechá soupeře vydechnout, bojuje na absolutní dřeň a ačkoliv muselo být pro Adkinse natáčení náročné - nedivim se prohlášení, že na tenhle film je nejvíce hrdý. On zde i hraje! Svojí postavu přirozeně procítil do kamery. "Bůh mi dal dar. Jen jeden! - Jsem nejlepší bojovník na světě. Celý život jsem trénoval a kvůli čemu? Musím dokázat, že za něco stojím!" / při tomto monologu jsem mě husí kůži, z jeho postavy vyzařoval naprostý respekt, ovšem už to není ten egoista ze dvojky. Boyka skutečně dospěl. Moc toho nenamluví, naštěstí má ostrý arsenal hlášek a pokud zrovna nevtípkuje, s kolegou Turbem řeší zajímavé filozofické věci a jejich dialogy působí nesmírně inspirativně. Vývoj Boyky je úplně logický, podá si se soupeřem ruku, pochválí jeho schopnosti, ale když vleze do ringu, rozjede brutální MMA s nadlidskýma kouskama k tomu. Opět, plno salt, otoček, kotoulů vzduchem... na druhé straně mě potěšil Marko Zaror, jež se mu vyrovná a v posledním boji upřednostňuje mé oblíbené Wing Chun. Turbo se sice nechytá na boxérský styl Chamberse, ale dost mi ho jeho charakter připomínal. "Boříš zdi. Jericho je dobré jméno.." choreografie bitek vytáhnutá na absolutní maximum. Režie je profesionální, nápaditá, určitě né linearní.. kadence střihů na sobě nestrhává pozornost a divák si vychutná každej chvat. Ačkoliv údery fakt nezapadaj, nepodléhejte zděšení.. reakce na každej úder je přesvědčivá, bitky jsou výbušné, dynamické a díky režii to vše působí kontaktně a nekompromisně. Dočkáme se aj nějaké krvavé přestřelky. Je zde i plno vedlejších postav... Italský hřebec, tedy trenér Turba, kterej je tlustej a nestačí s dechem při běhu do schodů, můj oblíbenec Gaga - "jsem vždycky na straně prachů" / při finále, kdy každej tleskal Zarorovi, on měl sklopenou palici a věděl jsem, že vše investoval do svého svěřence. Má výborný hlášky, baví mě jeho slizkej charakter a vlastně je to celkem v pohodě cápek. "Seru na cholesterol - z vítězství mám vždycky hlad!" / I záporáci mi přišli kvalitní, sám jsem měl chuť z nich "vykopat všechny ty sračky..." / Hudební motiv je nádherná, kytarová instrumentálka, která je zodpovědná za mnoho emocí, které ve mě film zanechal. Dál následuje několik písní Nathaniela Dawkinse (chybí mi Runnin), pestrej hip hopovej soundtrack a finále je teda fakt nářez - rekapitulace útrap a následné znovuzrození nemohlo bejt lepší.. "Davaj.. Boyka!" / Film prostě nemá žádnou chybičku a dovolim si říct, že se jedná o nejlepší arénovej snímek. "S dobrým kolenem, špatným, bez kolena.. pořád nejlepší zápasník světa. Hlavně když se naštveš.." / závěr mě úplně dojal... "šťastnou cestu!" / doufám, že čtyřka bude stejně kvalitní a Adkins bude hrát opět procítěného Boyku. Lepší bojovej film, kterej je tak komplexní, rozhodně nenajdete :-) "Improvizuj. Přizpůsob se. Překonej to!"