Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Pohádka

Recenze (154)

plakát

Strážce pořádku - Město strachu (2023) (série) 

Mimořádně špatné. Tvůrci opustili vše, co dělalo předchozí série Justified zajímavé a co je odlišovalo od běžných kriminálek. Prostředí Kentucky, westernový nádech, slovní přestřelky Raylana s dalšími postavami... na to vše zapomeňte. Nahradil je scénáristicky odbytý padouch, jehož motivace byla nahrazena – překvapení – vyšinutým chováním a nevýrazné či otravné postavy okolo Raylana. Potěšila mne v podstatě jen závěrečná scéna s drobným návratem do Harlanu.

plakát

Seveřan (2022) 

Vikingové na tripu. Podivný mix mezi vikingskou řežbou, existenciálním filmem na způsob The Fountain a estetikou 300: Bitva u Termopyl. Postavy nemají žádné charaktery, prostě jen chodí a říkají věci. Spolu s vrzavým soundtrackem a Anyou Taylor-Joy, která vypadá, jako kdyby hrála v úplně jiném filmu, než všichni ostatní, to bylo prostě velmi dlouhý a velmi útrpný zážitek. Přiznávám však, že shodou nešťastných náhod jsem film viděla v českém dabingu, což mu vůbec neprospělo.

plakát

Zaklínač - Série 2 (2021) (série) 

Úplně si představuji scénáristy, jak si takhle jednou večer řekli, že to přece zvládnou minimálně stejně dobře jako ten Sapkowski... a nezvládli.

plakát

Agatha Christie: Plavý kůň (2020) (seriál) 

Úplně by stačil jeden díl. Nedostatek děje je bohužel nahrazován opakujícími se snovými vizemi a nedostatek napětí dramatickou hudbou.

plakát

Mělas to vědět (2020) (seriál) 

Pro mě největší hype roku 2020. Po úvodní vraždě tahají scénáristé diváka dějově nepříliš nabitými díly, nenabízí žádná větší vodítka, ani motivy. Hlavně se řeší, jak postavy řeší, kdo to asi byl. V posledním díle zjistíte, že i kdyby by to udělala kterákoliv z nich, dávalo by to zhruba stejný smysl. Scénáristé navíc použili největší detektivní berličku ever (něco jako spoiler – když se vám nechce příliš rozmýšlet postavy a motivy, řekněte, že je pachatel/ka vyšinutý/vyšinutá a máte to). Vše zachraňuje hlavně výborné herecké obsazení, kterému kraluje Donald Sutherland.

plakát

John Wick 3 (2019) 

Na žádný díl Johna Wicka se člověk nedíval kvůli promyšlenému příběhu a dialogům. Přesto, když se tvůrci vykašlou na obojí, nezachrání to ani Keanu Reeves a jeho drsný pohled. Třetí díl tedy poprávu nejslabší (i přes perfektní choreografie soubojů).

plakát

Malé ženy (2019) 

Po druhém shlédnutí to vidím tak na 3,5*. Pokus o modernější adaptaci románové klasiky bohužel dopadl nemastně neslaně. Jediné, co opravdu oceňuji oproti předchozím verzím, je Florence Pugh, která dokázala dodat "nejkrásnější sestře" zajímavý rozměr. Líbí se mi i maminka v podání Laury Dern, výkony Saoirse Ronan a Elizy Scanlen mě neuráží. Koho ale napadlo obsadit Emmu Watson jako Meg? Mám pocit, že se jí nepodařilo zachytit ani jeden povahový rys této postavy. Chemie mezi Jo a profesorem je absolutně na nule. Pokud chtěla Greta Gerwig poukázat na to, že autorka v knize Jo původně nechtěla provdat, mohla tu alternativní linku alespoň ztvárnit přesvědčivě – stejně jako je tomu v původním příběhu.

plakát

Srážka s láskou (2019) 

Nic světoborného, ale je fajn, že se tvůrci snažili oprostit od konceptu chytrá žena miluje prosťáčka a z Fleda Flarskyho udělali inteligentní bytost. Absence fekálního humoru a představa toho, že by USA mohly mít chytrou ženu prezidentku z toho dělá docela ucházející podívanou.

plakát

Vlastníci (2019) 

Černočerná komedie, ze které však čiší divadelní předloha. Zatímco řada divadelních her převedená na obrazovky funguje výborně, Vlastníci zavření v jedné místnosti působí svojí vyhroceností nedůvěryhodně. A právě na důvěryhodnosti a poznávání osob z našeho v okolí v jednotlivých postavách film a jeho humor stojí. I přesto se však jedná o nadprůměrnou komedii.

plakát

Smrt a slavíci (2018) (seriál) 

Tak nevím, jestli by se tomu nedařilo lépe v divadle - ty dlouhé monology jsou místy docela úmorné a do divadla by se hodily lépe. Výborné herecké obsazení bohužel onu rozvleklost nedokáže divákovi úplně vynahradit. Bohatě by stačil starý dobrý hodinu a půl dlouhý film.