Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Recenze (139)

plakát

Šťastný smolař (2012) (TV film) 

Tuto novou vánoční pohádku schválně nadhodnocuji, když vidím, jak si tady vede. Je to podle mě poctivý čtyřhvězdičkový film, který táhne především skvělý Ivan Trojan, ale i herci ve vedlejších rolích jsou báječní, dokonce i představitelé "mladých", Haničky a Filipa jsou sympatičtí a hrají dobře. Sečteno a podtrženo, rychle to utíká, nenudí to a hrdinové jsou na rozdíl od druhé novinky letošních vánoc, 12 měsíčků, sympatičtí. Strach prostě umí...

plakát

Dvanáct měsíčků (2012) (TV film) 

Nemám ráda uječené pohádky (třeba kompletní Troškova pohádková tvorba) a toto je bohužel jedna z nich. Květulilinka permanentně ječí, dokonce víc než Žilková a to je co říct. Maruška je nesympatická a dá se říct, že všechny ženy a dívky v oné pohádkové vesnici jsou hezčí než ona, což v pohádce, myslím si, tak trochu vadí. Oba mužští hlavní hrdinové mají teda taky ránu... Ve výsledku je novinka letošních vánoc taková nudná podívaná bez jediné sympatické postavy.

plakát

Hobit: Neočekávaná cesta (2012) 

Pro mě byl Hobit tak trošku zklamání. Já vím, že není možné zavděčit se všem, jedni tvrdí, že byl Pán prstenů odvyprávěn moc zkratkovitě, že byla spousta věcí vynechána... ale je vážně potřeba Hobita rozdělit na tři tříhodinové filmy? Není to trochu moc? Samozřejmě... celý herecký ansámbl je skvělý v čele s perfektním Matinem Freemanem, soundtrack je parádní, krajina nádherná a tak dále... ale stopáž je pro mě zkrátka neúprosná. I když se na plátně neustále něco děje, nemůžu se zbavit pocitu, že by se to celé dalo odvyprávět svižněji... že by nemusela být zachována snad každá replika z knihy, aniž by to nějak zásadně změnilo význam celého filmu. Peter Jackson jde zkrátka z extrému do extrému, těžko říct, jestli chce doslovným převyprávěním originálu vyjádřit lásku k Tolkienovu dílu, nebo se snaží z dojné krávy Hobita vytřískat co nejvíc peněz po vzoru tvůrců posledního dílu Pottera... osobně si myslím, že je to ta druhá varianta, což je podle mě škoda dobrého námětu, jakým knižní předloha bezesporu je. Jestli půjdu na dvojku do kina si ještě rozmyslím... PS: Vím, že Hobit byl psán jako knížka pro děti, ale byly ty Hollywoodské, třeskutě vtipné džouky, obzvlášť ty s Radagastem Hnědým, nezbytně nutné?

plakát

Anna Karenina (2012) 

Od Anny Kareniny jsem nečekala moc... hlavně kvůli hereckému obsazení. Jak tady už padlo, Keira Knightley je přeceňovaná herečka a myslela jsem si, že roli Anny nezvládne. Opak je pravdou, Keira je na roli sice mladá a málo charismatická, řekla bych, ale podle mého názoru hrála dobře (nebo konečně dostala roli, ke které se její stále stejný styl hraní hodí). Další věc, které milovníkům knižní předlohy moc nevoní je obsazení role Vronského... Aaron Taylor-Johnson je sice typově naprostý opak Vronského z knihy, ale tato změna oproti originálu mi nevadila, spíš naopak. Film sám o sobě je dynamický využití výhod divadelního prostředí a rychlé střídání scén mi přišlo nápadité a bavilo mě. Film sice ke konci trochu ztratil dech, ale pak přišlo finále, které rozhodně výsledný dojem nezkazilo. Tvůrci se rozhodli do děje zakomponovat jednu z neprokreslenějších postav z knihy - Levina - jen minimálně, což je trošku škoda, protože některé myšlenky zaniknou úplně nebo nevyzní jak mají. Ale na druhou stranu, kdyby mělo být na plátně vše, co je v knize, tak sedím v kině ještě teď. Velkou pochvalu na závěr si rozhodně zaslouží perfektní hudba a skvěle hrající Jude Law.

plakát

Argo (2012) 

Tak tohle bylo dobré. Dobová atmosféra, která byla mimochodem dokonalá, mě okamžitě vtáhla do děje. Bylo to napínavé od začátku až do konce, i když "bazarová" scéna mohla být dovedena k větší dokonalosti. Je mi celkem sympatické, že tvůrci vsadili na neznámé herce, co se týče těch šesti v Íránu. Ben Affleck je typicky nemastný, neslaný jak ve všech filmech. Argo je pro mě film, ze kterého musí být zákonitě každý američan nadšený... pro někoho, kdo bere ty jejich patriotické výlevy s rezervou, je to poctivě udělaný čtyřhvězdičkový film.

plakát

Fontána (2006) 

Zajímavé. Krásné. Je to komorní příběh o smíření se se smrtelností podkreslený magicky nádhernou hudbou. Pro mě tohle byl nejlepší herecký výkon Hugha Jackmana vůbec.

plakát

Zodiac (2007) 

Uffff. Zajímavé, velice zajímavé. Skvěle natočené, výborně zahrané ze strany všech těch zvučných jmen, která se na filmu podílela a 70. léta jsou vykreslená velice dobře. Pro mě je to asi nejlepší investigativní film, který jsem kdy viděla. Strašně se mi líbilo, že nešlo jen se nechat unášet dějem, divák musí přemýšlet a soustředit se na děj, který je perfektní. Sice nejsem velkým příznivcem filmů, co mají přes dvě hodiny, ale Zodiac měl po celou dobu stopáže co říct a nenudil.

plakát

Leon (1994) 

Krásný film. Zvláštní vztah mezi Matildou a Leonem táhne celý film a je vykreslen báječně. Obě role jsou perfektně zahrané a navíc má film zajímavý soundtrack. Nejlepší na celém filmu ale asi byla role zkorumpovaného poldy Garyho Oldmana.

plakát

7 dní hříchů (2012) 

Ze začátku jsem přemýšlela i nad plným počtem, rozjíždělo se to slibně. Kvalitně hrající Vetchý a Bareš, dokonce i Vica Kerekes nebyla tak tragická, jak jsem předpokládala, soundtrack trošičku vykradený z Schindlerova seznamu, ale budiž. Bohužel to nakonec sklouzlo k téměř dvěma hodinám běhání po lese a korunu tomu nasadil ten závěr, který se doteď snažím pochopit. Vůbec netuším, proč Schmitzerova postava jednala, tak jak jednala... Jako, kouknout se na to dá, ale myslím si, že s touto tématikou jsou k mání i lepší filmy (třeba Habermannův mlýn).

plakát

Amélie z Montmartru (2001) 

V průběhu filmu jsem se přistihla, že na obrazovku koukám s přituplým úsměvem na rtech. Amélie, která tajně mění nudné životy lidí okolo sebe k lepšímu, mi příjemně zvedla náladu. Soundtrack hraje snad v každé pseudointelektuální kavárně, je strašně ohraný, ale přes to nádherný. Je to krásně pozitivní film, lék na špatnou náladu.