Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Animovaný
  • Akční
  • Krátkometrážní

Recenze (274)

plakát

Absolvent (1967) 

Nevěra je klíčovým momentem mnoha filmů, ale co se týče Absolventa, byla zpracována velmi neobvykle. Začátek filmu je úsměvný, zajímavé sváděcí techniky paní Robinsonové určitě každého pobaví. Závěr je naopak naladěn na romantické vlny. Vše bylo dokonale dokresleno krásnou hudbou. Nevím, co dodat!

plakát

A co když je to láska? (1961) 

Film zachycuje konec šedesátých let v Sovětském svazu, je o lásce mezi Xeňou a Borisem. Mají se rádi, píšou si dopisy a jednou nejdou do školy a vydají se na procházku do lesa. To způsobí ve městě velké pozdvižení a oba dva jsou málem vyloučeni ze školy. Na Xeňu se začne pohlížet jako na couru. Ta tuto "ostudu" nevydží. Schovává se doma, nejí, nespí. Začne se dokonce i vyhýbat Borisovi. Nakonec se otráví, ale nezemře. Celý příběh končí smutně. Xeňa se rozhodne definitivně opustit Borise a odjet na Novosibiř studovat vysokou školu.

plakát

Adamova jablka (2005) 

Hluboce bizarní story prošpikovaná mysterickými zásahy nadpřirozena. Výborně vystavěný scénář nejeví žádné známky zakolísání. Výborné drama s až groteskními momenty. Pod slupkou možná trochu poblázněného příběhu se skrývá, řekněme, moudro, které donutí člověka se opravdu vnitřně zamyslet. Nad to vše stavím originalitu a velmi nevšední způsob uchopení celého snímku. Těžko najdete v kinematografii podobný skvost.

plakát

Anděl Páně (2005) 

Ivan Trojan spolu s Jiřím Dvořákem sehráli skvělou dvojici, dokonale se doplňovali! Pohádka byla moc dobře herecky obsazena, i když Jiřího Bartošku jako Boha si možná mohli odpustit. Příběh byl prostý a úsměvný. Tato pohádka určitě potěší.

plakát

Anna a vlci (1973) 

Snímek je alegorií na diktátorskou vládu generála Franca. Je ale velmi složité číst mezi řádky, protože zpráva, která se v nich ukrývá, už poněkud vybledla. Pro nynější mladou generaci je to více než obtížné, protože si sedmdesátá léta minulého století nepamatuje a v současnosti se o nich už nemluví. Španělsko je teď jinou zemí a ten, kdo informace vyloženě nevyhledává, asi těžko pochopí, o čem film „Anna a vlci“ je. Ale i bez jakékoli znalosti jde o zajímavou podívanou. Je ale škoda, aby film ztratil svůj význam, proto je lepší si před zhlédnutím filmu nastudovat co nejvíce, protože jinak utrpení Anny vyzní naprázdno a budete mít pocit, že se díváte pouze na to, jak to chodí „u blbých na dvorku“.

plakát

Annie Hallová (1977) 

Jakýkoli náznak hlubšího smyslu šel naprosto mimo mě. Snímek je hrozně hlučný a při tom nic neříkající. Dialogy vyplněné táhlými a ukňouranými 'ehm' 'ohhh' 'yeah' 'hmmm' jako dominantní vyjadřovací prostředek mi cuchaly nervy. Jak říct nic mnoha slovy, to je pro mě Annie Hall. Woody Allen mě natolik zahltil švitořivým vykecáváním, že jakákoli špetka humoru byla ta tam.

plakát

Atlas mraků (2012) 

Atlas mraků nenechá jediný mozkový nerv nečinným! I když pro totální odvar srdce tomu něco chybí, rozhodně patří mezi výjimečné audiovizuální požitky. Next step: kniha!

plakát

At Last the 1948 Show (1967) (seriál) 

Satirický seriál, který předcházel humor Monty Pythonů, je série velice povedených kousků Erica Idla, Johna Cleese, Grahama Chapmana, Marty Feldmana, ale také "lovely" Aimi McDonaldové, která je bezpochyby hvězdou pořadu. Je škoda, že tento seriál není české veřejnosti známý! Je plný velmi vtipných scének a ještě vtipnějších hlášek;) vše režíroval Ian Fordyce...

plakát

A tou nocí nevidím ani jedinou hvězdu (2005) 

Jaktože film o největší české spisovatelce Boženě Němcové natočila Němka? Tato otázka mi vrtá hlavou. Čeští scénáristé a režiséři se raději věnují filmům jako jsou Panic je na nic nebo Rafťáci. Scénář se inspiroval posledními třemi dopisy, které Božena Němcová napsala svému milenci Vojtěchovi před svou smrtí. Vzpomíná na neštěstné manželství s Josefem, na útěk od něj a také na utrpení spojené s nemocí. Musím říct, že Corinnna Harfouch to snad ani lépe zahrát nemohla! Z filmu je cítit bolest a beznaděj, kterou musela Božena Němcová prožít.

plakát

Babel (2006) 

Babel tvoří závěrečnou část Iňárrituovi trilogie o smrti. Stejně jako předchozí snímky, i Babel je emotivní explozí. Je zvláštní, že osudy lidí z USA, Maroka, Japonska a Mexika se střetávají. Naprosto úžasná je hudba, která dílo završuje. Děj je opět roztříštěný a skáče z jednoho místa na druhé, vše je ale daleko přehlednější než ve 21 gramů, ačkoli postav a míst je daleko víc. Těžko říct, který film z trilogie je nejúžasnější, myslím, že kvalitou jsou si na stejné úrovni. Vyjímečný zážitek!