Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Horor

Recenze (211)

plakát

Království nebeské (2005) 

190 minut režisérského sestřihu, díky kterému alespoň funguje jakási vnitřní logika a je možné naplno si užít nepopiratelnou vizuální krásu, tahá tento film z odpadu, který by mu jinak zcela po právu náležel. Z historického hlediska aspiruje Kingdom of Heaven na jednu z největších kokotin v dějinách kinematografie. Nemá příliš cenu rozebírat, co je špatně. Špatně je totiž prakticky všechno, sedí jen letopočty a jména historických postav. Uvést informace načerpané z filmu při středoškolské písemce z dějepisu, nebylo by to na pětku, ale na opakování pololetí. U pohádky se dá prominout mnohé, u historického filmu nikoliv. Až jednou bude natočen film z Druhé světové války, ve kterém budou příslušníci Schutzstaffel do poslední kapky krve bránit své židovské spoluobčany před pogromem, dostaneme se zhruba na stejnou úroveň jako v případě Království nebeského.

plakát

Apokalypsa (2006) 

Republikáni, porno, neomarxisté, Pixies, válka v Iráku a prozatím nejdokonaleji zvládnutý film na motivy románů Phillipa K. Dicka, přestože se o adaptaci žádného z jeho románů nejedná. Subjektivní tak může a dokonce musí být bráno rázem jako objektivní a jak boxer Santaros/Jericho Cane prostřednictvím svého scénáře, tak Ronald/Roland Taverner pomocí drog určují, co je realita. Kelly uvařil bezbřehý postmoderní guláš, kdy odkazuje, cituje a parafrázuje vše možné, dokonce i svůj první film, ale jednotlivé ingredience k sobě dokonale pasují a výsledkem je mimořádně chutná krmě. A jelikož "bezbřehý" nemusí nutně znamenat beze smyslu či zmatený, tak ani onen výsledek není zdaleka nesrozumitelný. Jen to chce trochu pozornosti. Zároveň se ovšem nedá vyloučit možnost, že jsem viděl to, co jsem vidět chtěl. No a co?

plakát

Taková zvláštní rodinka (2001) 

Naprosto neuvěřitelná kombinace psychologického dramatu, parodie, romantické dojárny, crazy komedie a nevím čeho ještě dalšího, to vše za doprovodu skvěle padnoucího písničkového soundtracku. Něco takového dokáže dát dohromady a především pohromadě udržet pouze Wes Anderson. Jak to ten chlap dělá, netuším. Film a humor mému srdci velmi blízký.

plakát

V Bruggách (2008) 

Hoďme už konečně za hlavu různe p.fiction. Tenhle film útočí naprosto něčím jiným. Ano, uznávám, je tu spousta těch kůl vtípků (a ne špatných), ale co se takhle jednou opojit něčím jiným. Čím? architektura, Evropa, buranismus, vlaky...vymyslí ještě někdo něco dalšího?

plakát

Expres hrůzy (1972) 

Být Horror Express o dvacet let starší záležitostí, měl bych možná většího pochopení, či snad slitování. Ale v kontextu doby, kdy za sebou (např.) Fulci a Argento měli své první lahůdky, rok před uvedením Vymítače, působí tento příběh jako z jiného filmového světa. Jako parodie snesitelné a druhá hvězda za zombie kozáky. To ostatní je expres hrůzy.

plakát

Pixies, The (2004) (koncert) 

Koncert skvělý, nelze vytknout nic, snad jen to, že od Pixies je lépe poslouchat studiové nahrávky. S kily Francisco Blacka byl každý smířen a seznámen už dávno, ale proč po těch letech vypadá Kim Deal jako opravdu velká skříň, taková škoda..Ono to nakonec vypadá, že jenom kušním...ale já kušním, a Pixies, svoji srdcovou záležitost, si užiju kdykoliv, protože tohle je ta nejlepší ... skupina...

plakát

Samuraj (2003) 

Quentin se svým Kill Billem ať jde...ano, přesně tam. A tu rytmickou sekci v podobě čtyř japonských rolníků by nevymyslel ani Bargeld.

plakát

Terminator Salvation (2009) 

Nejhorší Terminator, ale rozhodně ne špatný film. Nelze srovnávat ani s jedním předchozím dílem, ale jako samostatná postapokalyptická sci-fi (pochopitelně s nutnými úpravami) by to fungovalo bez problémů. Troufnu si dokonce tvrdit, že i celkové hodnocení by bylo vyšší. Negativa jsou ale rozhodně nepřehlédnutelná. Absolutní absence humoru a vrstvení jedné nelogičnosti (v rámci serie) na druhou v poslední zhruba čtvrtině filmu, jsou ta, alespoň pro mě, nejhůře skousnutelná. Nicméně, čekal jsem katastrofu, které se mi nedostalo a byl jsem tomu rád. Průměr. Naprostý a se vším, co k tomu slovu patří. P.S. "Arnold" potěšil.

plakát

Přemluv bábu (2010) odpad!

Představy dnešní zlaté mládeže o demokracii. Není přece potřeba nic znát, vědět, chápat souvislosti. O kolik je jednodušší nechat si zmasírovat mozeček tupou propagandou a poté nejlépe založit nějakou tu skupinu na fejsbůcích. Lidi, kteří hážou veškerou levici do jednoho pytle, jsou pro mě intelektuálně méněcení. Lidí, kteří se reálně obávají návratu poměrů před rok 1989, je mi svým způsobem líto. Pokud se ovšem Mádl a Issová v noci pochcávají strachem z komunistů, tak jim to zcela upřímně přeju. Zelenka u mě klesl někam na úroveň Josepha Goebbelse.

plakát

Dlouhý spánek (1978) 

Mitchumovi se snaha a stylovost rozhodně upřít nedá, ale Marlowe v Anglii se vyjímá asi jako kakadu na Anrarktidě.