Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Horor

Recenze (211)

plakát

Gladiátor (2000) 

Marcus Aurelius chtěl Řím proměnit znovu v republiku, Commodovi se to moc nelíbilo a tak ho krapítek přidusil (uff) - Jiří z Poděbrad zastřelil pistolí Mauser Karla IV., zatímco Masaryk se nechal korunovat, ale Svatopluk ho za to přetáhl třemi proutky po levé hýždi. Úvodní bitevní scéna je skvělá a dá se jí odpustit i naprostá historická nesmyslnost (v druhém století ještě móda středověkých obrněných doplňků opravdu nezažívala pražádného rozkvětu), ale ten zbytek...císař v ringu (a nemám teď na mysli Commodova mladická [a dobře hlídaná] dobrodružství s gladiátory), potažmo Commodus, jakožto císař, žijící jen několik týdnů... Přitom jako fantasy by ten příběh nemusel být vůbec špatný.

plakát

Underground (1995) 

Záhřeb vítá osvoboditele v uniformách Wehrmachtu, Bělehrad je bombardován Luftwafe. To vše v režii bosňana Kusturici, který si za tento film vyslechl zdrcující kritiku za propagaci srbského nacionalismu z úst "intelektuálů", kteří bývalou Jugoslávii dislokují na pobřeží Černého moře...

plakát

16 bloků (2006) 

Všiml jsem si, že vše podstatné k filmu již řekl Tsunami_X. A ono není opravdu potřeba cokoliv dodávat, protože ty dorty byly skutečně upečeny. Tak snad jen - z toho filmu je smutno.

plakát

Pád do tmy (2005) 

Ten film jsou vlastně takové strašidelné Zoufalé manželky. Lépe řečeno hodně strašidelné. A taky vdovy, když už jsme u toho. Zpočátku mi sice můj, zřejmě až příliš hluboce zakořeněný šovinismus napovídal, zachovat k této dámské jízdě značnou míru přehlíživosti, ta se ovšem postupně vytrácela, až zmizela spolu s prvním objevivší se jeskynní bytostí. A musím konstatovat, že takto hnusnou mrchu už jsem neviděl pěkně dlouho. Pokud bych měl být přesnější, tak tři roky. A pokud bych měl být ještě přesnější, to prvotní setkání proběhlo u filmu Vaterland-Lovecký deník. Rozhodně se mohu mýlit, ale padl na mě při sledování Descent takový pocit, že Kostrouni se přestěhovali do Apalačského pohoří.

plakát

Gulliverovy cesty (1996) (TV film) 

Jeden z těch nejpovedenějších HELLmarkovských počinů - Swift je přítomen, triky se překvapivě povedly, velmi dobří herci...vlastně co víc si přát?

plakát

Krokodýl 2 (2002) odpad!

Tahle děsně nasraná krokodýlí maminka měla sežrat režiséra buď před samotným natáčením nebo v průběhu, což by možná bylo jak efektnější, tak efektivnější.

plakát

Parfém: Příběh vraha (2006) 

Süskindova předloha je nezfilmovatelná. Při převodu takto napsané a strukturované knihy do filmové podoby nelze dosáhnout dokonalého, ale pouze méně, či více pokřiveného odrazu. Ale Tykwer se opravdu snažil. V prvních dvaceti minutách se mu podařilo takřka dosáhnout až na onu dokonalost - pach jakoby se stal, vedle obrazu a zvuku, třetí složkou smyslového vnímání. Dále se však tato vzácná invence postupně vytrácí a dokonale bohužel vyhasíná v závěrečné scéně na rybím tržišti, u které jsem se nemohl zbavit myšlenky, jak skvěle by vypadala v režii Petera Greenawaye. Taktéž si nemůžu odpustit výtky na (podle mého názoru) zcela zbytečné filmařské zkratky v pasážích odehrávajících se v parfumerii Giuseppe Baldiniho a především v průběhu pobytu Grenouillea na Plomb du Cantal. Ovšem naprosto neodpustitelným prohřeškem je projev Grenouillevovy náhlé "lidskosti" v podobě flashbacku s první zavražděnou dívkou, za trapné podpory uroněné slzy. V tomto okamžiku selhávají tvůrci ve všech ohledech a naprosto nesmyslně touto hloupou úlitbou ničí veškeré dosavadní vyznění snímku. Přesto se ale domnívám, že se nejedná o pouze průměrný film. Nejde jen o opravdu mimořádné herecké výkony (minimálně u Whishawa a Hoffmana) nebo skvělou kameru a jistě stejně skvělou obrazovou postprodukci, protože nakonec nejvíce mě fascinovala odvaha, s kterou bylo tvůrci k námětu přistoupeno. Oni sice prohráli na body, ale je to prohra, která se cení.

plakát

Poslední bojovník (2003) odpad!

Je rozhodně zábavnější sledovat 95 minut šutr ve zdi než tento opravdu unikátní (post)katastrofický kus.

plakát

Udělení milosti se zamítá (2002) (TV film) 

Jeden z vrcholů české televizní produkce. Film, který by, po citlivém sestříhání a kvalitní obrazové postprodukci, mohl z fleku do kin. Nechápu jen jednu věc - proč Tosim nechápe jen jednu věc, a to tu, proč si snímek jako svůj projekt vybral zrovna Jiří Svoboda.

plakát

Jezero smrti (1999) (TV film) odpad!

Ta příšera jakoby z oka vypadla hadici, kterou jsem v létě kropíval zahrádku. Už to nedělám. Bojím se, že by mě stáhla pod hladinu Bodamského jezera.