Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Dokumentární
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi

Recenze (181)

plakát

Anne-Sophie Mutterová a Herbert von Karajan (2019) (TV film) 

Po delší době čtart přišla s kvalitním hudebním dokumentem. Geniální dítě respektive dospívající Anne-Sophie Mutter hraje s geniálním dirigentem Karajanem fantastický houslový koncert génia Beethovena. Transcendentální zážitek !!!

plakát

Oběti Vikingů (2020) (TV film) 

Velice kvalitní, místy hraný dokument, který je postavený jak na literárních, tak na archeologických pramenech. Nejmodernější metody DNA, letecká archeologie, sondy do půdy apod. jsou rovněž zastoupeny. Hodně se mluví o otroctví v tehdejší společnosti. Odborníci na dané téma pocházejí z různých částí Evropy. Koho zajímají Vikingové tak rozhodně zde nešlápne vedle...

plakát

Kavárna na hlavní třídě (1953) 

Film celkem reálně zobrazuje atmosféru krize 30. let. Karel Hoger byl pan herec. Označil bych film jako noir 50. let. Mimochodem kdo pracuje nebo pracoval v pohostinství, nejspíše může zaznamenat čistě náhodné podobenství k dnešní realitě. Vždy mě fascinuje, že když přijdu do hospody, restaurace, kavárny či baru pokaždé tam pracuje někdo jiný a není to prosím tím, že protočí směnu, ale tím, že musí změnit flek jinak by se za a) zbláznil, za b) nezaplatil nájem, za c) dřel bídu s nouzí. Zajímavý je rovněž posun od řemesla tedy od profese, ve které kdysi člověk musel znát nekolik světových jazyků, musel umět mluvit, znát bonton, jak servírovat apod. k dnešnímu chceš minimálku tak pojď na plac. Naprostá degradace! Mimochodem čím to asi je, že v pohostinství je převládající ženský element? A nebude to jen vzhled... Ano žena snáze přistoupí na hůře placené místo. Nechceš půjde jiná. Stejně jako v marketu za kasou. Jestli někdo tvrdí, že je film propagandou - ok cituje se Wolker, ve filmu vystupuje dost urputně redaktor Rudého práva, ale jinak je to dost povedený odraz doby a zejména kapitalistického marasmu.

plakát

Dámský gambit (2020) (seriál) 

Šachy jsou hrou králů, ale i královen. V dnešní době, kdy se stále točí zejména seriály o každodennosti tj. Ordinace v růžové zahradě, Ulice apod. a předkládá se to lidem po osmihodinové šichtě jako tzv. lidová kultura vznikl seriál, který má pouze jediný nedostatek. Příliš vehementně chce lidstvu namluvit, že Bobby Fischer byl žena :) Hlavní aktérka hraje svou roli naprosto skvěle a navrhnul bych ji klidně na oskárka. To samé platí i o vedlejších rolích namistrovaných hráčů amíků a disciplinovaných sovětských hráčích. Film vystihuje obrovské přednosti i úskalí šachové hry tím nejlepším způsobem. Hodně velmistrů skončilo v blázinci nebo od něj bylo jen krůček. Řada z mistrů skončila u skleničky chlastu. Jinak mě mile překvapila nestrannost hlavní protagonistky, když měla rozhodovat, zda dá přednost politické agitce nebo šachu a jejímu kulturnímu étosu. Rovněž je krásně ukázána paralela mezi kulturou Západu a Sovětského svazu. Hodně scén je snadno předvídatelných, přesto příjemně koukatelných. Osobně hodnotím jako nejlepší seriál, který jsem zatím za tento rok shlédnul a všem doporučuji. A koukejte hrát šach, protože to stojí za to!!! :) Pravdou je, že mé chabé znalosti si vybavují pouze jednu schopnější hráčku šachu v minulosti a tou je Věra Menčíková, ale v dnešní emancipační době jich je jistě mnohem více, jen nefigurují zatím na špici.

plakát

Vlastníci (2019) 

Nejlepší tuzemský film 2019 !!! Dobrý, nápaditý a po dlouhé době konečně v domácí filmografii vypilovaný scénář, vtipné dialogy skvělých herců a kvalitní hudba k tomu. Na malém prostoru velké divadlo!

plakát

Ti, kdo mění svět (2018) 

Vzhledem k tomu, že jsem přečetl i pár postřehů níže: Je to nejen o tom, že je dokument podán jako propagace veganství, je to i o tom, kdo se na něj dívá a zda je např. ochoten vyzkoušet nejíst nějaký čas maso či ho třeba ve svém stravování omezit a pak si na sobě vyzkoušet, co to udělá s jeho tělem. Také se např. nezmínili příliš o tom, že přechod od masa čistě na rostlinnou stravu je dle mého názoru dlouhodobější a postupnou záležitostí a je třeba vědět o příjmech vitamínů, minerálů atp. dost informací resp. zdravotní dopady mohou být různé, dle mého spíše pozitivní. Z dokumentu jsem nezaznamenal hlubší debatu nad např. příjmem zinku, selenu či vitamínů skupiny B. Je zmíněn krátce B12. Je nezpochybnitelné, že výrazné omezení masa a celkově živočišných produktů by mělo významný prospěch pro lidstvo - zdravotní, humánní, enviromentální. Nevěděl jsem např. o složení stravy u gladiátorů. Masitá strava byla u našich nedávných předků pojídána v daleko menším množství. O tom, jak to bylo před tisíci let je složitější vést debatu. Každopádně sběrači byli zřejmě dříve než lovci. je logicky jednoduší něco utrhnout než se vrhnout s klackem na mamuta. Dokument rozhodně doporučuji a myslím, že je patří k těm kvalitním !!! Mimochodem ke komentáři Garsona - Carl Lewis byl atletickou legendou. A kdo nesleduje atletiku a sport pouze od cca 10 let svého věku, tak to jméno zná!!! Arnold přešel na rostlinnou stravu relativně pozdě mimo jiné díky masáži USA propagandy, což je v dokumentu také zřejmé. Mezi dalšími např. Mike Tyson !!! Ať si každý shlédne a pak si udělá vlastní názor. V dnešní době snad může být vyvážená rostlinná strava pro některé sociálně níže položené vrstvy populace příliš drahou záležitostí, ale je spíše otázkou, zda nejíme jídla příliš a pak i zbytečně utrácíme za lékárnu.

plakát

Parkoviště (2014) 

Maďarskou produkci příliš neznám, ale tohle je velice kvalitní podívaná !!! Je vidět, že maďarským i polským filmům se česká produkce ani nepřibližuje - herci, scénářem... škoda.

plakát

Muž jménem Ove (2015) 

Hodně silný zážitek !!! Doporučuji vřele !!! Jeden z nejlepších severských filmů co jsem kdy viděl.