Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Dobrodružný
  • Sci-Fi

Recenze (48)

plakát

Musíme si pomáhat (2000) 

Silný film. A nejvíc mi překvapil Polívka, zde dost vystoupil ze svého obvyklého profilu. Dušek také skvělý. Před chvílí jsem se podíval podruhé, po letech. Zaujal mi týdeník hned na začátku - 1.chyba: Kuřáka na čas pro povinné zatemnění upozorní zabzučení digitálek (v roce snad 45?!). 2.chyba - Pepi Bican, 5000 gólů, v zápase Slavia-Viktoria, i podle kulis na Letné, kde tehdy Slavia působila. Ovšem když ten gól dá, na ukazateli naskočí domácí-hosté 0:1... :)

plakát

Lajna (2017) (seriál) 

Na internetový seriál dost dobré. Scénář přijatelný, obsazení hlavních rolí skvělé. A připadalo mi, že ty polední díly jsou lepší, jak ty úvodní. Nejvíc jsem se smál u pětky ve studiu a u sedmičky.

plakát

Velké vítězství (1992) 

Jeden z nejlepších sportovních filmů. Škoda jen, že tak trochu historii překrucuje. Finále se hrálo na tři a ne na čtyři vítězné zápasy. A Broskve do něj první ročník vůbec nepostoupily, drží ovšem rekord v počtu ligových primátů. Snad proto ve filmu sledujeme právě jejich tým. Kdo se chce na skutečnou historii mrknout, tak http://www.aagpbl.org/index.cfm https://en.wikipedia.org/wiki/All-American_Girls_Professional_Baseball_League Liga skončila roku 1954 kvůli úbytku diváků, zřejmě vinou televize.

plakát

Rivalové (2013) 

Snad pár drobných nepřesností - Hunt skončil o rok později, než se ve filmu říká, ještě roku 79 jezdil za tehdy novou stáj Wolf. A zemřel roku 1993, nikoliv osm let po titulu. Bohužel si již nepamatuji, jak to bylo tehdy v Japonsku, ale jako kluk jsem F1 "žral". Právě v té době. Možná to Japonsko, kdy si jezdec myslel, že dojel pátý podle tabule trochu filmově zdramatizovali ... nějak se mi nezdá, že by jezdec neměl přehled, kolikátý vlastně jede. A jak je vidět například ve Wikipedii - http://en.wikipedia.org/wiki/1976_Japanese_Grand_Prix - stáj Hesketh asi též nezanikla koncem sezóny 75, když v GP Japonska 76 měli jezdce. Podle téhož třeba Scheckter odstoupil kvůli přehřátí motoru již 15 kol před koncem, takže ho Hunt nemohl v závěrečném finiši 4 kola do konce předjíždět - prostě to drama ve filmu trochu přihráli, ale kdo si nepamatuje, tak filmu to není vůbec na škodu. Pohled na tu tabulku také napovídá, jak bývala F1 nebezpečná. Z pořadí tam vidím hned tři jména jezdců, kteří se zabili později - Pace, Pryce a Petterson (Lotus - Monza 78), k tomu se zmrzačil Regazzoni. V každém případě mi připadá, že tehdy to bylo zajímavější, než dnes, rozdíly mezi týmy nebyly tak velké.

plakát

Hokejový zázrak (2004) 

Pokud mám něco vytknout, tak si snad mohli dát víc práce s výběrem hráčů a v maskérně. My "pamětníci", co si ty ruské hráče ještě pamatujeme ... Prostě se nejsou vůbec podobní, Michajlov s Petrovem měli třeba docela charakteristickou vizáž, podle které je fanoušek hned poznal. Treťjak se tomu skutečnému také příliš nepodobá a Tichonov, ten ve filmu vypadá spíš jak Brežněv, co prošel omlazující kůrou. A toho sestřihu zpravodajství na úvod také asi bylo až příliš. Jinak velmi dobré, jeden z nejlepších hokejových filmů, co jsem viděl. Vlastně to drama je trochu pokažené, když ten konečný výsledek si ještě "každý" pamatuje, ale při sledování to nevadí. Asi mi, podobně jako v knize od Gretzkého, třeba i vadí to zdůrazňování, jaký byl Treťjak skvělý brankář. Ale kdepak, nebyl, on jen chytal ve skvělém týmu, naši tehdejší gólmani právem říkávali, že v naší (tehdejší) lize by byl tak nejlépe čtvrtý. Oni tím zdůrazňováním jen zvýrazňují vlastní úspěch, ale to vůbec není třeba. Zázrak to tehdy opravdu byl a i nám "za oponou" se zase dýchalo trochu lépe, děkujeme, amíci.

plakát

Návrat idiota (1999) 

Zajímavé, že se ty žižkovské schody těm filmařům tak líbí. Bistro, kde se Liška potká s Vilhelmovou, totiž bývalo na křižovatce ulic Kafkova a Buzulucká na Praze 6 (dnes jsou tam Vietnamci) - jsou tam vidět i okna zadní části Generálního štábu. Ale Vilhelmová se do bistra ukryje, aby se schovala před Hadrbolcovou, která přichází po žižkovských schodech, které jsou na Praze 3 mezi ulicemi Táboritská a Chlečického (http://mapy.cz/#x=14.457760&y=50.083226&z=16&d=stre_122098_1&t=s&q=T%C3%A1boritsk%C3%A1%2C%20Praha%203&qp=14.386462_50.095669_14.401276_50.101773_15 ), střihem ve filmu nahradily zbytek Kafkovy ulice vedoucí k Banskobystrické a dále k parku u hotelu Diplomat. Byt, kde bydlí Langmajer je Buzulucká 4, ale jestli k tomu patří i ten dvůr, těžko říci. http://mapy.cz/#x=14.396490&y=50.098735&z=15&d=addr_8976554_1&t=s. Hledal jsem nějakou chybu, když už jsou ty dvě scény točené na různých místech, ale oblečení Hadrbolcové štáb uhlídal a tašku má také na stejné straně. Snad jen sněhu je na tom Žižkově znatelně méně, jak v Dejvicích ... Docela by mi zajímala i ta další místa, to kluziště (podobné by mohlo být třeba na Lukách), nádraží - těžko říci, možná i sestříhané Dejvice nebo Bubeneč, na Veleslavín je tam moc kolejí, stejně tak to místo, kde bydlí Vilhelmová s Gaislerovou ... Jinak ta úvodní cesta vlakem je na ČR příliš dlouhá :), nemáme ruské rozměry. Když jsem jel z Prahy do Humenného na vojnu, bylo to 13:07 čistá jízda i s přepřaháním v Košicích. Tady jede napřed v kupé a pak dalším vlakem ještě celou noc v lůžkovém voze ... Pravděpodobnost, že se dva původně cizí lidé takto několikrát sejdou, také není moc velká :).

plakát

Rozpoutané peklo (1997) 

Film sám o sobě by byl velmi dobrý, ale kazí ho takový ten americký sentiment. Zde je těch "sladáků" až příliš. Na druhé straně krásné záběry na rozbouřenou sopku. Pokud pomineme jízdu po lávě a babičku obětující se za rodinu, dá se to zkousnout. Dávám o * více kvůli Lindě Hamilton ...

plakát

Jen o rodinných záležitostech (1990) 

Vůbec se nedivím, že tohle zapadlo. Ale nikoliv kvůli kvalitě, ta je výborná. Z filmu až mrazí v zádech a Roden, Kňažko i další jsou velice přesvědčiví. Bohužel byl tento film natočen v době, kdy zřejmě bylo nutné ještě chodit kolem komoušů po špičkách - to, že o tomto filmu málokdo něco ví, tomu by se dalo říkat i sabotáž. V kinech takový film možná propadl, ale opět kvůli době - lidé byli natěšeni na americká béčka. Dnes by své diváky určitě našel. Svým způsobem i komunistická propaganda, jako by režisér komunista chtěl naznačit, že ONI, ti hodní komunisté, za nic nemohli ... Hvězdička navíc za Magdu Reifovou ...

plakát

Návrat do Cold Mountain (2003) 

Parádní kousek, kterému se dá trochu vytknout jedině ten závěr. Pěkný příběh, výborní herci a drsné ponaučení o pozadí všech válek, kdy samozvané domácí "milice" mohou být horší jak nepřátelská armáda, stejně jako o tom, že každý takový střet obvykle dopadne mnohem hůře, než jeho původci na začátku očekávají.   Jinak nechápu ty výroky zde, že někdo "přehrává". To není chyba herce, od toho je na place režisér, aby si to ukočíroval.

plakát

Borg/McEnroe (2017) 

Po Rivalech asi trochu zklamání, chyběl tomu trochu spád. A to jsem za ta léta zapomněl, jak to tehdy vlastně dopadlo, takže finále drama trochu bylo.