Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Dobrodružný
  • Sci-Fi

Recenze (48)

plakát

Expendables: Postradatelní 2 (2012) 

Vždyť to patří do muzea. Jako my všichni. Pokud za průměrné béčko dát * navíc, potom za obsazení. V podstatě muzeum akčních filmů posledních 40 let. Mohl se tam snad ještě třeba na vozíku mihnout "Drsný Harry". Čím jsem starší, tím více mi tyto filmy připadají pro děti. Záporáci padají jeden po druhém a na rozdíl od dřívějších zvyků nijak zvlášť v závěru ani negraduje to, čemu se říkávalo "americké finále". A když je nejhůř, zasáhne Chuck. Ještě že tomu tanku neurazil věž kopem z otočky ... To dokonce kdysi i toho Old Shatterhanda občas Indiáni chytli, i když ho pak většinou blbě svázali, nebo se objevil Vinnetou. Toto vypadá jako takový festival na rozloučenou. Obecenstvo tleská a tak se zase zvedá opona a přichází další díl. Budiž, ať to vydrží.

plakát

Osm hrozných (2015) 

Všechno se vyvíjí a ne vždy k lepšímu. Tenhle "Tarantino" mi tedy moc nechytl. Počtem postav a scén připomíná spíše sitcom, všichni "dobří" jsou vlastně vystříleni ve "čtvrtfinále", kdy kapitola 4 je dle časového sledu 1. Poslední (kočí 2.vozu) je otráven v "semifinále", ještě v kapitole 3. Nechutně pomalý rozjezd a nechutný závěr jak z filmů dávné sovětské provenience, kdy poslední přeživší gauneři čekají v chatě v pustině, až chcípnou sami.

plakát

Invaze U.S.A. (1985) 

Označit film B či C je urážka všech těchto písmen. Patrně kdosi potřeboval dočerpat rozpočet, aby mu příště nezkrátili fondy. Slabé i jen mezi "Norissovými" filmy.

plakát

Fetih 1453 (2012) 

Ono to v zásadě není tak špatné, navíc mě na tom zajímalo hlavně to, že to bylo turecky s českými titulky ... Ale dávám jen 3*, s uměleckou dramatizací se to nějak přehnalo a historických nepřesností, ne-li přímo lží je tam až dost. Tak především, Byzanc svých posledních nejméně 50 let jistě nebyla v pozici, kdy by mohla po Turcích požadovat poplatek za mír - jednalo se vlastně již jen o městský stát s pár přilehlými vesinicemi, obklopený Turky kolem dokola. Naopak platili Turkům v naději, že je časem s nějakou cizí pomocí porazí. Turky při dobývání zcela jistně neohrožoval příchod uherské (ve filmu maďarské) armády. u rozprášili 1446 u Varny, čímž byl osud Cařihradu ze strategického hlediska zpečetěn. Pokud se Turci něčeho báli, pak příjezdy italských a španělských lodí, ty se však v době pádu města teprve shromažďovaly. Město bylo po dobytí, zcela podle tehdejších válečných zvyků tři dny rabováno. Až na pár výjimek, patrně důsledek rychlého vzdání některých čtvrtí poté, co Turci vnikli do města. Zbytek jde na nějakou uměleckou dramatizaci, Giustinani nebyl zabit v nějaké "férovce" ve sklepě, ale střelen do zad na hradbách. Zda byl zrovna otočen zády k Turkům, nebo se jednalo o zradu, to už se nedozvíme. Podobně turecká vlajka se dostala na věž možná zradou, když nebyla zamčena výpadová branka ve hradbách. Tělo císaře nebylo po bitvě nikdy nalezeno. Urban pracoval pro Turky, protože Byzanc mu nebyla schopna dát požadované peníze - ono když si malý státeček vydržuje pomalu stejně nákladný dvůr, jako velká říše, nemůže to dopadat dobře. Mehmedův otec Murad neuspěl u Cařihradu částečně kvůli absenci děl, především pak proto, že z druhé strany zaútočil Timur Lenk. No a tím, že je film o pohledu z turecké strany, pak uvnitře Cařihradu panovaly neustálé nesváry hned mezi třemi stranami. Řekové, Janované (obrana hradeb) a Benátčané (zásobovací lodě uvízlé v přístavu). Princ Orhan byl zajatec, čistě jen tak pro případ, císař se s ním docela jistě neradil.

plakát

Velké vítězství (1992) 

Jeden z nejlepších sportovních filmů. Škoda jen, že tak trochu historii překrucuje. Finále se hrálo na tři a ne na čtyři vítězné zápasy. A Broskve do něj první ročník vůbec nepostoupily, drží ovšem rekord v počtu ligových primátů. Snad proto ve filmu sledujeme právě jejich tým. Kdo se chce na skutečnou historii mrknout, tak http://www.aagpbl.org/index.cfm https://en.wikipedia.org/wiki/All-American_Girls_Professional_Baseball_League Liga skončila roku 1954 kvůli úbytku diváků, zřejmě vinou televize.

plakát

Rallye smrti (2008) 

Zdá se, že ty filmy se Stathamem v hlavní roli nejsou pro mě, působí to na mě jak nějaký zfilmovaný komiks, či videohra. Pochybuji, že bych to chtěl někdy vidět podruhé.

plakát

Zastav a nepřežiješ (2006) 

Něco jako zfilmovaná videohra, nebo komiks. Akce tam třeba nechybí, ale je to takové celkově praštěné.

plakát

Kamarádi (1969) (seriál) 

Nezaměňujte Metráčka s Válečkem. Metráček byl jiný seriál a byla to myslím "plnoštíhlá" holka.

plakát

Rivalové (2013) 

Snad pár drobných nepřesností - Hunt skončil o rok později, než se ve filmu říká, ještě roku 79 jezdil za tehdy novou stáj Wolf. A zemřel roku 1993, nikoliv osm let po titulu. Bohužel si již nepamatuji, jak to bylo tehdy v Japonsku, ale jako kluk jsem F1 "žral". Právě v té době. Možná to Japonsko, kdy si jezdec myslel, že dojel pátý podle tabule trochu filmově zdramatizovali ... nějak se mi nezdá, že by jezdec neměl přehled, kolikátý vlastně jede. A jak je vidět například ve Wikipedii - http://en.wikipedia.org/wiki/1976_Japanese_Grand_Prix - stáj Hesketh asi též nezanikla koncem sezóny 75, když v GP Japonska 76 měli jezdce. Podle téhož třeba Scheckter odstoupil kvůli přehřátí motoru již 15 kol před koncem, takže ho Hunt nemohl v závěrečném finiši 4 kola do konce předjíždět - prostě to drama ve filmu trochu přihráli, ale kdo si nepamatuje, tak filmu to není vůbec na škodu. Pohled na tu tabulku také napovídá, jak bývala F1 nebezpečná. Z pořadí tam vidím hned tři jména jezdců, kteří se zabili později - Pace, Pryce a Petterson (Lotus - Monza 78), k tomu se zmrzačil Regazzoni. V každém případě mi připadá, že tehdy to bylo zajímavější, než dnes, rozdíly mezi týmy nebyly tak velké.

plakát

Hokejový zázrak (2004) 

Pokud mám něco vytknout, tak si snad mohli dát víc práce s výběrem hráčů a v maskérně. My "pamětníci", co si ty ruské hráče ještě pamatujeme ... Prostě se nejsou vůbec podobní, Michajlov s Petrovem měli třeba docela charakteristickou vizáž, podle které je fanoušek hned poznal. Treťjak se tomu skutečnému také příliš nepodobá a Tichonov, ten ve filmu vypadá spíš jak Brežněv, co prošel omlazující kůrou. A toho sestřihu zpravodajství na úvod také asi bylo až příliš. Jinak velmi dobré, jeden z nejlepších hokejových filmů, co jsem viděl. Vlastně to drama je trochu pokažené, když ten konečný výsledek si ještě "každý" pamatuje, ale při sledování to nevadí. Asi mi, podobně jako v knize od Gretzkého, třeba i vadí to zdůrazňování, jaký byl Treťjak skvělý brankář. Ale kdepak, nebyl, on jen chytal ve skvělém týmu, naši tehdejší gólmani právem říkávali, že v naší (tehdejší) lize by byl tak nejlépe čtvrtý. Oni tím zdůrazňováním jen zvýrazňují vlastní úspěch, ale to vůbec není třeba. Zázrak to tehdy opravdu byl a i nám "za oponou" se zase dýchalo trochu lépe, děkujeme, amíci.