Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Krimi
  • Drama
  • Komedie
  • Dobrodružný

Recenze (536)

plakát

Bajkeři (2017) 

Vysoce intelektuálně laděnou komedii jsem nečekal, ačkoliv od Kolečka jsem čekal trochu víc. No, možná o dost víc nekompromisních a nevtíravých vtipů. Takže teď už máme v ČR Snowborďáky, Rafťáky a teď i Bajkery. A i v tomto pořadí to kleslo úrovní i vtipem. Škoda no, ale tak ne vždy je posvícení a ne vždy se sejdou peníze na natočení kvalitního zpracování - minimum bajkerských triků = minimum kaskadérů, spaní v jednom táboře pod stanem a spíše nezaznamenané hvězdicovité výjezdy do okolí. Prostě jako když jedete s rodinou do jižních čech: občas se otřásáte smíchy, ale většinu týdne se hryžete nudou ve stanu.

plakát

Wind River (2017) 

Přestože to nebylo určitě něco, z čeho si polovina sálu stoupne, musím říct, že mě osobně to nadchlo. Mrazivou atmosférou, kterou tak skvěle, a to nejen kvůli sněhu, přenesli na diváka. Šel jsem na to hlavně kvůli atmosféře hor a sněhových plání, indiánské rezervaci a stopařině. Prostě mě to přitáhlo, aniž bych znal nástin děje. Snad proto jsem odcházel z kina mírně v šoku, nepatrně rozhořčený, trochu dojatý a kdybych si to připustil, tak i roztřesený. Splnilo to prostě veškeré aspekty i atributy dokonalého thrilleru nebo moderního krimi. Atmosférou, dějem, napětím, kontrasty - tichem a krásou hor vs. odvrácenou tváří samoty a drsnými přestřelkami. Závěr byl pro mě stejným šokem jako pro první čtenáře konec Vraždy v Orient expresu v době vydání, a stejně znepokojující dojem jsem si odnášel domů. U mě vítězný film roku 2017, ale těším se, co přinesou vánoce. Tohle zkrátka mělo vše, co chybělo Sněhulákovi, a tak jsem si snad ad hoc ukojil touhu po podobném žánru.

plakát

Sněhulák (2017) 

Upřímně... nevím, no. Vizuálně pecka, záběry z dronu a letadel nádherný. Mělo to atmosféru, ačkoliv absolutně odlišnou od knihy. Nesbo platí za špičku, přestože se často parafrazuje, takže mi ani moc nevadilo, že ho někdo uchopil jinak. Od Holea jsem čekal jinou šťávu. Genius ala rocková hvězda se vytratil někam mezi mlcenliveho stamgastu a zadumciveho impotenta. Ale jinak ok, pokud si odmyslíme srovnání s knihou. Prostě poutavé krimi. Škoda toho konce, který byl ukvapeny. Ale musím souhlasit, že linka Arve Stop byla divná. Snad to rozseknou příště.

plakát

Wonder Woman (2017) 

Tak pro mě to bylo optimálně přitažený za vlasy, přesně, jak bych od komiksu čekal. Samozřejmě beru demonstrované nad-vlastnosti, protože těmi jsou prošpikovány prostě všechny vymyšlené postavy. Dokonce se mi líbilo i propojení nepozemského ráje se světovou válkou, a konečně bylo fajn, že někdo taky natočil něco z prostředí 1. světové války, a ne té věrně zprofanované druhé. Zároveň dost pěkný prequel k té šlamastice o supermanovi. Jsem rád, že chápu alespoň trochu souvislosti, byť je jedná co do světové problematiky o naprosto nepodstatný puntík pouťové zábavy. Prostě rozveselení, nevidím důvod, proč to prožívat a hodnocení přikládat životní význam.

plakát

Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti (2016) 

Postava Batmana byla správně temná a tím pádem povedená. Nepochopil jsem, kde se to v tom sladkém Benovi vzalo. Superman se moc neblýskal a od samého začátku byla jasně patrná enormní míra násilného roubování obou hrdinů. Metropolis a Godham jako detašovaná městská území? No dobrá, možná jsme jako děti i malé věci viděli trochu větší, přesto si snad správně pamatuju, že Godham bylo samostatné město, velké, rozlehlé, trochu zkažené, ale s vlastní samosprávou. Něco holt k sobě tak uplně nejde a tohle je zrovna ten případ. Závěrečná apokalypsa a naprosto přihlouplá intervence Lexe Luthora tomu celému daly nádech fiaska. Jedinečná však byla scéna, kde dostal Superman od Batmana za uši. To byl jeden ze silných momentů, a v té balastní kaši znatelně vynikl. Druhým hodně dobrým okamžikem pak bylo zborcení mého dětského snu a totální deklasování modráka.

plakát

Kapitán Phillips (2013) 

Krásně vygradované. Hanks se do podobných rolí prostě hodí, možná mu to sedlo víc než profesor z Bostonu. Na somálských hercích jsem ani nepoznal, že moc herci nejsou. Všechno to přirozeně odsýpalo a napětí bylo patrné v každém záběru. Věřím, že film si našel spoustu diváků, ačkoliv jsem nezaznamenal nějakou obrovskou reklamní kampaň. A je to dobře. Alespoň jsem měl víceméně nezkreslený pohled.

plakát

Už je tady zas (2015) 

Jedním slovním spojením: Lepší než kniha. Mrazivé, až k nesnesení pravdivé a trefné.

plakát

Tenkrát v ráji (2016) 

Velké zklamání, opravdu velké. Nestačily živé pohlednice z mekky českých skálolezců, jež si s nadsázkou říkají horolezci. Nene, mělo to mít i svižný děj, napětí a úzkost, válečnou tíseň, dramatičnost, exploze, partizánské boje, souboje na pěsti, akční horolezecké scény, ale místo toho nám naservírovali neslanou, nemastnou řídkou kaši plnou žmolku, které se zadrhávaly v krku a v člověku iniciovaly dávivý reflex. No, prostě vrchol leda tak kupy hnoje, kam by si to DVD zasloužilo strčit.

plakát

Roznese tě na kopytech (2013) (TV film) 

Tak trochu ujetý, tak trochu mimo, tak trochu nereálný, a snad právě proto bych si myslel, že to sklidí větší ovace. Jsme tak úzkoprsý národ a přitom furt řveme po zlepšení vlastní kinematografie, ovšem experimenty zatracujeme a zajeté klišé vyzdvihujeme. Jsme banda protiřečících si opic, které místo aby alespoň trochu ocenily snahu, styl a žánr, raději se podrbou na olysalém zadku a na všechno serou!

plakát

Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti (2016) 

No no no, celá škála hvězd? Že by ta pohádka vyvolávala tak protichůdné reakce? To se mi nechce věřit. Říkám si, že důvodem by možná mohly být sympatie a antipatie se samotným režisérem? Jinými slovy, někdo ho miluje a někdo mu nemůže přijít na jméno. Kdo ho nesnáší, nebude ho nesnášet o nic méně, za to ten, kdo ho miluje, ho bude ještě více zbožňovat. Nebo se pletu? Zkusil jsem zaujmout neutrální postoj, ale nejde to. Burtonovi filmy mi prostě sedí a myslím si, že tohle je po dlouhé dob hodně podařená věc, a to po všech stránkách. Jasně, má to mouchy, má to spoustu neduhů, zlozvyků a nedokonalostí, ale přesto si myslím, že kdo tomuhle dá jednu hvězdu, je buď neobjektivní, a pak tu nemá co dělat, nebo je bez mozku a tím spíš by měl odejít! Jasně, zní to, jako bych blahořečil, ale uznejte, že to zas tak naprostý odpad nebyl. To je jako kdybyste tvrdili, že Salavador Dalí je naprostý kokot jen proto, že vám jeho křivomalby nesedí k pohovce v obýváku.