Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Sci-Fi

Oblíbené filmy (10)

Romeo a Julie na konci listopadu

Romeo a Julie na konci listopadu (1971)

Asi nejkrásnější a nejdojemnější (český) film o lásce jaký jsem kdy viděl. U Karla Högera (podobně jako např. u Rudolfa Hrušínského) nikdy nepřestanu obdivovat jejich geniální herectví, kdy i beze slov jen třeba pouhým pohledem dokážou vyjádřit vše. A Dana Medřická jakbysmet úžasná. No a jako třešnička na dortu nadpozemská hudba Karla Mareše, TA HUDBA OMG!

Směšný pán

Směšný pán (1969)

Ten film má tak neskutečnou hloubku, že nemám slov. Pan Kachyňa točil filmy, které dokázaly doslova vzít za srdce. A když se k tomu přidal herecký výkon Vladimíra Šmerala a geniální atmosférická hudba Zdeňka Lišky, vznikl unikátní film československé filmografie, na který se znovu a znovu podívám až budu chtít být zase dojat.

Vánoční koleda

Vánoční koleda (2009)

Tato pohádka se stala mojí kultovní vánoční. Vizuální stránka je skvělá, ale to už se u dnešních animáků tak nějak očekává. Rozhodující je co se pomocí této pokročilé počítačové grafiky znázorňuje. A to je právě to co mě nejvíc na "Vánoční koledě" okouzlilo - vánoční atmosféra Londýna 19-tého století, zkrátka prostředí kde se příběh odehrával i příběh samotný ve mě nechal krásný vánoční zážitek. Některé momenty si mě získaly i svou tísnivou atmosférou (setkání s mrtvým kolegou, smrťácký duch budoucích Vánoc). Jsem rád, že Robert Zemeckis nezanevřel na vánoční animáky po slabším Polárním expresu, a vytvořil tuto adaptaci Charlese Dickense, dííky!

Ink

Ink (2009)

Jak se dá skoro až klišoidní poselství filmu zmáknout geniálním způsobem. A to až tak, že jsem byl na konci filmu dost naměkko. To vše díky skvělým hereckým výkonům (včetně dětského), originálního pojetí celého fantasy příběhu a hlavně silné obrazovo-hudební spolupráci. Skloubení hudebního a režisérského talentu v jedné osobě občas vytvoří jedinečný filmový zážitek (např. jako ve filmu Parfém: Příběh vraha ). Podobného emotivního zážitku (ve smyslu dokonalého propojení vesměs podmanivé, ambientní hudby s obrazem) jsem si užíval naposledy např. ve filmech Drive, Valhalla Rising či Crash. Díkybohu jsem se nenechal odradit zdejším rozporuplným hodnocením, tenhle film mě dostal.

Blade Runner

Blade Runner (1982)

Asi nezvykle budu toto sci-fi vyzdvihovat díky tomu, že to na mě celé působilo jako sen. Možná za to může ta magická hudba Vangelise perfektně zkoordinovaná se scénami, ale prostě mi to připadalo jako sci-fi sen za bdělého stavu .-)

Nekonečný příběh

Nekonečný příběh (1984)

Dokonalým zfilmováním fantasy příběhu je pro mě Nekonečný příběh se všemi jeho bizarními postavičkami - kamenožroutem, hejkalem, pánem v klobouku se závodním hlemýžděm, Atrejem a Artexem, Engywookem, G'morkem, císařovnou, Morlorem, Falkem........ a sexy strážkyněmi Sandonorika ;-)

Věc

Věc (1982)

Pro mě je tento film nejlepším hororem všech dob a Carpenterův nejlepší film. Od té doby co jsem viděl Vetřelce a The Thing (1982) tak si nepřeji nic jiného než aby se natočil další geniální horor s tak podmanivou atmosférou jakou mají oba tyto filmy. Nemalou součást na působivosti The Thing má i velmi stísňující hudba génia E.Morriconeho.