Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Akční
  • Thriller

Recenze (1 868)

plakát

Sherlock (2010) (seriál) 

Případy legendárního detektiva a jeho věrného pobočníka doktora Watsona, zasazené do současnosti? Proč ne? Atmosféra správně tajemná i v moderním Londýně se skleněnými budovami ozářenými neóny a s dopravními zácpami, vytříbené dějové zápletky, nápadité zpracování plné originálních vychytávek, neskutečně propracované dialogy a naprosto výtečný Benedict Cumberbatch v titulní (životní?) roli. Ostatní herci v čele s Martinem Freemanem rovněž skvělí, byť poněkud ve stínu Cumberbatche a jeho Sherlocka. Seriál mne nadmíru potěšil a moc jsem se při něm bavil. Jednotlivé série : 1.-90%, 2.-90%, 3.-80%, 4.-75%.

plakát

Knick: Doktoři bez hranic (2014) (seriál) 

Syrová, naturalistická podívaná s atmosférou, která vás naprosto pohltí. Skvěle napsané postavy a vícero dějových linií, které - kromě hlavního tématu, což je vývoj medicíny na začátku dvacátého století - představují další témata, přibližující dané období, jako je rozvoj konceptu eugeniky, sílící rasizmus, třídní napětí, korupce, drogy. Zásadní roli při navozování působivé atmosféry má skvělá kamera a také zvláštní, jedinečná, trochu extravagantní hudba. Clive Owen a jeho doktor Thackery je tím, kolem něhož se to hlavně točí, ale ani ostatní herci a jejich postavy nezůatávají pozadu. Je zbytečné všechny jmenovat - všichni jsou vynikající. Krásný počin. 90 %.

plakát

Dámský gambit (2020) (seriál) 

I námět, který na první pohled nepůsobí nijak atraktivně, může být zpracován způsobem, který tě zcela pohltí. Dámský gambit je o šachách, ale hlavně je o touze, o závislosti, o genialitě - a o lidské duši. Beth Harmonová je geniální, má touhu prosadit se ve hře, která byla v 60. letech převážně mužskou záležitostí, je závislá nejen na šachách, ale taky na lécích a její duše je poznamenána traumaty z dětství. Anya Taylor-Joy zvládla roli této - v mnoha ohledech neobyčejné dívky a složité osobnosti - naprosto úžasně. Tato mladá herečka si mne zcela získala svým projevem, ale i svým vzezřením a zvláštním půvabem. Skvěle sestavený příběh, který upoutá všechny milovníky šachů, ale i ty, kteří této hře neholdují. 90 %.

plakát

Tanec s vlky (1990) 

Možná až příliš dlouhé, přesto velmi krásné a působivé představení. 90 %.

plakát

Elisa a Marcela (2019) 

Krásný, působivě černobíle natočený snímek o lásce dvou žen, odehrávající se ve Španělsku na přelomu devatenáctého a dvacátého století - v době, kdy vztah osob stejného pohlaví byl zcela nepřijatelný. Láska Elisy a Marcely byla neskutečně silná, čistá a upřímná a obě ženy za to, aby mohly žít společně, velmi srdnatě bojovaly a mnohé obětovaly. Isabel Coixet má jako režisérka i scénáristka můj velký obdiv a tento její počin ho jen upevnil. Nádherné představení opravdové, čisté lásky a vášně prostřednictvím pohledů očí, gest, výrazů tváří a krásně navozené atmosféry. Obě herečky jsou vynikající a maximálně přirozené a to vše ještě působivě doplňuje hezká hudba. Pro mne nebývalý zážitek. 90 %.

plakát

Koruna (2016) (seriál) 

Velice komplexní náhled do života britské královské rodiny a politických (nejen) událostí Velké Británie 2. poloviny 20. století. Po všech stránkách precizně a velice poutavě zpracovaný námět. Dílo vás po několika dílech absolutně vtáhne a získá si vás jednak hezkým vizuálem (kamera, kostýmy, interiéry...) a jednak samotnými osobními příběhy jednotlivých členů královské rodiny a lidí okolo nich - s úžasnými dialogy a s naprosto výtečnými a přesvědčivými výkony snad úplně všech herců, včetně těch v "menších" rolích. Jeden z nejlepších počinů Netflixu. 90 %.

plakát

Případy 1. oddělení (2014) (seriál) 

Český krimiseriál, který velice realisticky přibližuje skutečné případy závažných násilných zločinů, které řešilo 1. oddělení pražské kriminálky. Tvůrci nesází na akční scény ani na nervydrásající napětí, ale na velice věrohodné a autenticky přesné nahlédnutí do práce kriminalistů. Vyprávění přitom rozhodně není nudné - naopak - je velice záživné, a to díky výborně vypracovanému scénáři, charakteristiky jednotlivých postav kriminalistů a jejich vzájemných vztahů. Atmosféru nenaruší ani příchod dvou nových členů do týmu 1. oddělení ve třetí sérii, čehož jsem se z počátku trochu obával. Poctivá česká kriminálka, která má spád, výbornou atmosféru, skvělé herce a hezkou hudbu. 95 %.

plakát

V nemilosti (2021) 

Skvělý, dojemný a emočně strhující příběh ženy, která je po dvaceti letech propuštěna z vězení a snaží se znovu najít smysl života, své místo ve společnosti a také svoji mladší sestru, o kterou se od narození starala. Obdivuhodná, herecky vyzrálá  a maskéry patřičně "vyparáděná" Sandra Bullock zcela dominuje a její postava Ruth jí dává značný prostor, aby se předvedla, avšak skvěle ji doplňují i ostatní herci ve stejně dobře napsaných vedlejších postavách, které příběh výrazně dotvářejí. Silný, atmosférický příběh s gradujícím a nečekaným vyústěním a naprosto úžasnou hudbou. Velice tleskám Noře Fingscheidt, Sandře,  Netflixu a všem, kteří se na filmu podíleli, protože mi přivodili krásný zážitek. 90 %.

plakát

Svět pod hlavou (2017) (seriál) 

Policista Filip Marvan se kvůli svému bratrovi dostane do střetu se zákonem. To se píše rok 2016. Záhy ho srazí auto, upadá do kómatu a probouzí se v roce 1982 - v době před svým narozením, v době pevné vlády komunistického režimu... Zajímavý příběh, jehož skvělé scénáristické a potažmo režisérské zpracování jsou základními stavebními pilíři díla. Naprosto dokonale a pravdivě vystavěná atmosféra Československa z počátku 80. let - doby plné paradoxů. V některých souvislostech možná vnímáno dnešníma očima trochu satiristicky a úsměvně (což asi i má), ale v celkovém vyznění navozuje spíš smutek a občas i mrazení. Výborný zážitek ještě umocňují skvěle vyprofilované postavy příběhu a jejich nezapomenutelné ztvárnění Václavem Neužilem, Ivanem Trojanem, Václavem Koptou, Tomášem Jeřábkem, Janem Budařem (ten byl v roli Klementa obzvláště vyvedený) a dalšími herci. Krásná sledovačka. 100 %.

plakát

Stínohra (2022) 

Milan Ondrík jako čtyřicetiletý záchranář, kterého sužují výčitky svědomí, že nepřímo zavinil smrt své přítelkyně a snaží se začít nový život. Jenže ta tíha vlastního svědomí a touha po odplatě je silnější... UF! Peter Bebjak a celý jeho štáb zaslouží velké uznání, protože filmů jako tento u nás (a na Slovensku) nevzniká mnoho. Po všech stránkách skvělý snímek, kterému lze jen těžko něco vytknout (možná výrazový projev Milana Ondríka v některých emotivně vyhrocených scénách, kdy mám pocit, že trochu víc tlačí na pilu). Vše funguje naprosto skvěle - od výborného scénáře, příběhu, vedení herců, atmosféry až po kameru a střih. A úžasné herecké výkony s ambicemi na kandidáty Českého lva. Moc mi to sedlo a jsem nadšen a spokojen. 90 %.