Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Akční
  • Thriller

Recenze (1 863)

plakát

Vidím vás (2022) (seriál) 

Téma, kdy se rodina nastěhuje do nového domu, který se stane její noční můrou, je velice vděčné a divácky přitažlivé. Zde tu přitažlivost ještě umocňuje poměrně hvězdné obsazení. Zpracování je ale v mnoha ohledech (prvoplánově) přestřelené, překombinované a všechny osoby, které "naše" rodina v novém bydlišti pozná, jsou divné až bizarní a každá z nich má naběhnuto být tím padouchem, trápícím ubohou rodinku. K tomu několik (rovněž jednoznačně prvoplánově působících) zvratů a v konečném výsledku mnoho otázek bez odpovědí. Přesto všechno nemúžu říci, že jsem se nebavil, a proto by nebylo fér neohodnotit třemi hvězdami. 60 %.

plakát

Ad Astra (2019) 

Snímek Jamese Graye na mne působí jako plácání se mezi artově laděným, pomalým, vizuálně poměrně vytříbeným počinem a rádoby poutavým, několika akčnějšími scénami proloženým příběhem, avšak příběh, kromě toho, že je v mnoha scénách naivní a iracionální, je plochý a nezáživný - včetně závěru, ze kterého se dalo (mělo) vytěžit mnohem víc. Brad Pitt - na to, že téměř nevypadne ze záběru - nemá až tak moc co hrát a to nemluvě o Tommy Lee Jonesovi či Donaldu Sutherlandovi. Zklamání. 45 %.

plakát

Zvířata (2022) 

Příběh, odehrávající se v zapadlé chudé vesničce na severu Španělska, kam se přistěhuje stárnoucí pár francouzských intelektuálů, aby si zde splnil svůj sen - pěstovat zeleninu, farmařit a žít v souladu s přírodou. Antoine a Olga však do místní komunity příliš nezapadli, jejich přístup k místním je odtažitý a odtržený od reality a vztah se sousedy stále intenzivněji provází stupňovaná nenávist. Nesmírně silný, emotivně vyčerpávající snímek o střetu dvou světů, dvou pohledů na život, dvou pravd - který pomalu, ale nevyhnutelně směřuje v tragické vyvrcholení. Postupně budované napětí v depresivní atmosféře, několik velmi silných scén a krásné exteriéry. Pro mne nečekaně silný filmový zážitek od režiséra a scénáristy, kterého jsem dosud neznal. Filmy Rodriga Sorogoyena dávám okamžitě do hledáčku. 80 %.

plakát

Wataha (2014) (seriál) 

Velmi poutavý a prostředím odlehlé divočiny Bukowských lesů na jihovýchodě Polska atraktivní seriál o boji pohraničníků s převaděči ilegálních migrantů, pašeráky zbraní a drog a také s korupcí a zradou ve vlastních řadách. Výborná atmosféra a po první - trochu rozvláčnější a "seznamovací" sérií - se to ve druhé a třetí řadě slušně rozjede a v závěru graduje. Skvělá práce - od scénáře, režie a kamery po velmi dobře napsané a vesměs i velmi dobře herecky ztvárněné postavy. Bavilo mě to.  Hodnocení jednotlivých sérií : 1.-75 %, 2.-80 %, 3.-80 %.

plakát

Sherlock (2010) (seriál) 

Případy legendárního detektiva a jeho věrného pobočníka doktora Watsona, zasazené do současnosti? Proč ne? Atmosféra správně tajemná i v moderním Londýně se skleněnými budovami ozářenými neóny a s dopravními zácpami, vytříbené dějové zápletky, nápadité zpracování plné originálních vychytávek, neskutečně propracované dialogy a naprosto výtečný Benedict Cumberbatch v titulní (životní?) roli. Ostatní herci v čele s Martinem Freemanem rovněž skvělí, byť poněkud ve stínu Cumberbatche a jeho Sherlocka. Seriál mne nadmíru potěšil a moc jsem se při něm bavil. Jednotlivé série : 1.-90%, 2.-90%, 3.-80%, 4.-75%.

plakát

Oběť (2022) 

Příběh Iriny - ukrajinské ženy, žijící v malém českém městě - jejíž boj za spravedlnost - po tom, co na jejího syna údajně zaútočili místní Romové - přeroste díky jednostrannému postoji novinářů a místních politiků v celospolečenské napětí. O to těžší, tíživější a bezvýchodnější je morální dilema, které Irina prožívá, když se dozví skutečnou pravdu o synkově zranění. Michal Blaško natočil film, který stojí za vidění. Velice silný, morálně nejednoznačný příběh, který nesklouzává k laciné prvoplánovosti, příběh, který je natočen velice citlivě, aniž by nadržoval jedné či druhé straně a herci v něm působí velmi přirozeně. Přestože mne snímek nevtáhl tolik, jak by asi měl, dávám mu palec nahoru. 70 %.

plakát

Bílý lotos (2021) (seriál) 

Seriál nás přivádí na sluncem zalitý havajský ostrov oplývající exotickými vůněmi, kouzelnými plážemi, nádhernou přírodou a magickými tóny zdejší hudby, kde sledujeme osudy několika návštěvníků luxusního hotelu Bílý lotos. Ta atmosféra exotického ráje je vážně úžasná. Samotné příběhy jednotlivých postaviček (většinou ne zrovna sympatických) mne ale už tolik nebavily a scén, které mne rozesmály, nebylo mnoho. Seskládat to celé do dvou-tří epizod nebo dvouhodinového filmu, asi by mě to bavilo víc. 50 %.

plakát

Schodiště (2022) (seriál) 

Velice dobře filmově zpracovaný skutečný případ smrti Kathleen Petersonové, který odstartoval velmi dlouhý soudní proces s manželem mrtvé - spisovatelem Michaelem Petersonem - obviněným z její vraždy. Vrstevnatý příběh s několika liniemi, představujícími různé úhly pohledu na případ a pečlivé zkoumání možných variant průběhu osudné noci. Zajímavý a dobře natočený seriál s poutavým dějem, hezkou hudbou a výbornými hereckými výkony. 75 %.

plakát

Když utichly trumpety (1998) (TV film) 

Příběh z ardenského bojiště, který mne bohužel zklamal. Skromnější výprava mi vůbec nevadí, bojové scény jsou natočeny velice solidně, ale příběh je podán jaksi zkratkovitě, neuceleně, necelistvě, nedokázal jsem se do něj hlouběji ponořit, stejně jako do nemastných-neslaných, nedostatečně propracovaných postav. Právě charakteristika postav vojáků - jejich pocity, postoje k válce, víra, strach a snaha přežít i za cenu sobectví a schovávání se za druhé - měla být asi tou stěžejní složkou filmu (a v knižní předloze zřejmě je), což se zde úplně nepodařilo. Rovněž se mi nelíbila hudba. Velice slabé tři hvězdičky. 50 %.

plakát

Carnivale (2003) (seriál) 

Amerika 30. let, v době hospodářské a sociální krize a kočovný cirkus plný bizarních postaviček - vyděděnců společnosti, putující nehostinnou krajinou jihozápadu USA. Sledujeme příběhy těchto lidiček, jejich vztahy a každodenní boj o existenci, ale hlavně prolínající se příběhy dvou mužů, obdarovaných nadpřirozenými schopnostmi. Cesty obou mužů se zkříží v souboji dobra a zla, temnoty a světla. Carnivale není o příběhu. Je o atmosféře, stylu, snech, vizích, o světě za hranou vědomí, kde je vlastně zápletka nepodstatná, protože vám stejně mnoho neodkryje a spousta otázek zůstane nezodpovězených. Věřím, že pro milovníky mystična může být toto vizuálně a atmosféricky působivé dílo lahůdkou, ale na mne je zde těch nadpřirozených výjevů a souvislostí až příliš. 65 %.