Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Animovaný
  • Akční
  • Dokumentární

Recenze (69)

plakát

Thi Mai (2017) 

Prijemne herecky, prostredi Vietnamu, ale slaby scenar. Vtipy na to, ze Vietnamci jedi psy, z filmu dobrou komedii opravdu neudelaji.

plakát

Bratři bojovníci (2020) (seriál) 

Handsome Siblings má dobrou výpravu a pěkné akční scény, ačkoliv je to někdy zbytečně natahované. Placatě zpracované jsou mnohé ženské postavy, které jsou sice často schopné a silné, ale až na výjimky řeší pouze svoje vztahy s muži. V případě, že se jejich vyvolený ocitne v nebezpečí života, jsou připraveny okamžitě páchat sebevraždu. Dočkáme se i poučení, že by hrdinka měla ze slušnosti k mužům předstírat nižší inteligenci. Zdaleka největší exces tímto směrem je i navázání vztahu mezi obětí a násilníkem.

plakát

Pasta (2010) (seriál) 

Docela příjemný seriál se spoustou vaření a sympatickou herečkou v hlavní roli; nicméně mě donutil zamyslet se nad tím, že v Jižní Koreji podle různých statistik není dobré být žena. Je tady krásně vidět, jak otec nepokrytě preferuje syna před dcerou a jak si dcera má tendenci vybrat partnera podobného otci (když na mě řve, znamená to, že mě má rád, tak to znám od tatínka). Šéf na pracovišti nechce pracovat s ženami, tak se je snaží pod různými záminkami vyhodit. Hlavní hrdince kolegové rádi připomínají, že práce kuchařky pro ni není vhodná (pánvičky jsou přece tak těžké a Tvoje zápěstí je přece tak slabé) a byli by nejraději, kdyby do smrti drhla špinavé nádobí a loupala brambory (zde spíše krevety) za nuzný peníz. Ačkoliv okolí hrdinky projde určitou sebereflexí a vývojem, je otázka, do jaké míry je hrdinka schopná si uvědomit vlastní potenciál.

plakát

Iron Ladies (2018) (seriál) 

Seriál z tajvanské metropole se jen hemží milostnými trojúhelníky, včetně jednoho obzvláště nechutného. Velké množství product placementu. Dějové linky a hlavní postavy jsou poměrně schematicky ztvárněné (prostý chlapec z venkova a la variance na Popelku a zdroj lidové moudrosti; hned dva Don Juanové, z toho jeden v sukních; dále navenek dokonalé, zblízka pěkně prohnilé manželství atd.).

plakát

Láska za svitu měsíce (2016) (seriál) 

Je to typické historicko-romantické korejské drama (láska, intriky, napětí, zvraty, drama, odhalená tajemství atd.), lepší průměr; okrajově se seriál dotkl i vážnějších témat homosexuality, eunušství a řekněme dědičné viny.

plakát

The Yogis of Tibet (2002) 

Film nejprve vysvětluje podmínky, ve kterých vznikal tibetský budhismus. Jedním z těchto vlivů je vývoj v izolovaných drsných vysokohorských podmínkách. Toto prostředí dalo vzniknout tradici "jogínů", mnichů, kteří se odebírali až na několik let do hor, aby téměž nepřetržitě meditovali, postili se a prováděli dechová cvičení. Výsledkem je fyzická a psychická proměna, která umožňuje nejen schopnost velikého soustředění, ale snad také nahlédnout do minulých životů a ovlivnit další reinkarnaci. Dokumentarista zachytil některé z pousteven, kam se jógíni uchylují, a také dává klíčovou dírkou nahlédnout do denní praxe jogínů. Praxe jógínů byla uchovávána v tajnosti, protože její řádné osvojení a pochopení trvá řadu let a nezasvěcené pozorování může vést k dezinterpretacím a snahám o napodobování, které bez učitele není bezpečné. Jde o fascinující tradici, kterou narušila a z původního prostředí vykořenila čínská vláda. Je otázkou, zda a jak může tibetská jógová praxe přežít v nových podmínkách. Nicméně poukazuje se na to, že aktuální situace paradoxně vedla k rozšíření tibetského budhismu do celého světa.

plakát

Láska s čokoládovou příchutí (2019) (seriál) 

Pěkné záběry jídla a řecké krajiny; velká část děje se odehrává v hospicu. Seriál se místy neúměrně natahuje retrospektivami. Celkově pomalejší tempo vyprávění. Zajímavě jsou vylíčené rodinné vztahy, které se bez bližšího kontextu až zázračně napraví ... nebo taky ne. Chtělo se mi napsat, že na korejský seriál je v Chokolis překvapivě málo dějových zvratů, ale nějaké nehody a pokus o vraždu by se našly. Velice pěkně byl ztvárněný příběh vedlejší postavy, která trpí alzheimrem. Vtipný byl product placement na vysavač.

plakát

Tajemná zahrada (2010) (seriál) 

Dívat se na "Secret Garden" v roce 2020 je trochu retro (hodně trvalé a flitrů), ale je fajn vidět některé slavné herce v ranějším stadiu jejich kariéry (obzvláště pokud znáte aktuální hit "Crash Landing On You"). V seriálu jsou oproti jiným výrazné akční scény, K-pop a pohádkové motivy.

plakát

Země jednoho dítěte (2019) 

SPOILER ALERT Byla jednou jedna milá, hezká stařenka, taková kouzelná babička. A ta stařenka léčí neplodné páry jako pokání za více než 50.000 potratů, které jako porodní asistentka musela provést. Někdy se potrat prováděl tak pozdě, že plod byl ještě živý, když přišel na svět. Byl jednou jeden hodný strýček. A ten strýček měl druhorozenou holčičku. Matka řekla: "Jestli si ji necháš, tak se zabiju." Strýček odnesl novorozenou na trh, položil ji na řeznický pult, do oblečení schoval peníze a chodil se dívat, jestli si holčičku někdo odnese domů. Jsou stařenka a strýček oběti politiky jednoho dítěte, nebo patří do vězení?

plakát

Láska padá z nebe (2019) (seriál) 

První den celostátní karantény. Krásně se mi pláče u scény roztrhávání milenců na 38. rovnoběžce. Povedený soudtrack. Kapitán Ri nemá mezi romantickými hrdiny velkou konkurenci. Seriál, který ohromně zabodoval u jihokorejského publika a který ukázal, že Severokorejci a Jihokorejci toho mají spolu společného víc, než si myslí (ačkoliv se zápletka zcela vymyká realitě). Některé reálie (prodej pašovaných výrobků na tržnici, rotoped na výrobu elektřiny nebo kontrast mezi životem v Pchjongjangu a na vesnici) jsou údajně vykresleny velice přesně. Prý pokud se seriál propašuje na sever, bude to ohromný hit i tam :)