Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Akční
  • Krimi

Zajímavosti k filmům (14)

Everest

Everest (2015)

Maximální autenticity dosáhli tvůrci mimo jiné tím, že do lokací, kde se natáčelo, zařadili kromě Alp a Islandu také základní tábor na úpatí Everestu. „Všichni tihle slavní herci poznali na vlastní kůži, jaké to je být v základním táboře, zažívat ukrutnou zimu, fyzicky náročné výšlapy a ve finále stanout tváří v tvář hoře. Každý z nich přiznával, že z tohoto zážitku při natáčení dost čerpal," říká režisér Kormákur.

Noc na Karlštejně

Noc na Karlštejně (1973)

Natáčení bylo zahájeno 19. 2. 1973, film byl dokončen 16. 10. 1973, premiéru měl až 1. 6. 1974.

Noc na Karlštejně

Noc na Karlštejně (1973)

Natáčelo se na hradech Karlštejn a Křivoklát, přičemž na Karlštejně se natáčelo za plného provozu, a tak záběry často kazili zbloudilí turisté.

Noc na Karlštejně

Noc na Karlštejně (1973)

Snímek byl natočen na motivy stejnojmenné divadelní hry Jaroslava Vrchlického z roku 1884. Po němém filmu Noc na Karlštejně (1919) a nepříliš úspěšném televizním filmu Noc na Karlštejně (1965) je film třetím filmovým zpracováním Vrchlického hry.

Noc na Karlštejně

Noc na Karlštejně (1973)

Tvůrci se museli potýkat s nepřízní počasí, což zdržovalo natáčení. Druhou největší "brzdou" byl téměř tříměsíční zájezd Waldemara Matušky s Pragokoncertem do SSSR.

Noc na Karlštejně

Noc na Karlštejně (1973)

Některé kostýmy, například dvorních dam, vznikly přešitím kostýmů z filmu Jan Hus (1954).

Proroctví

Proroctví (2009)

Caleb (Chandler Canterbury) a Abby (Lara Robinson) mají biblická jména. Caleba vyslal Mojžíš do Nové Země jako špióna. Abby (neboli Abigail, v překladu "otcova radost") byla třetí ženou krále Davida.

Pěsti ve tmě

Pěsti ve tmě (1986)

Ve scéně, kdy Fiedler (Čestmír Řanda) nabízí Jakubovi (Marek Vašut) možnost odvetného zápasu proti Němci Schallerovi (Josef Nedorost), hraje ve vinárně Marocco slavná píseň Josefa Grusse a Slávy Nováčka "Jen pro ten dnešní den", což je ovšem chybné. Film popisuje události roku 1936, film Kristián (1939), v němž píseň poprvé zazněla, se dostal do kin až o 3 roky později.

Zlaté kapradí

Zlaté kapradí (1963)

Film byl natočen u příležitosti nedožitých 100. narozenin Jana Drdy.

Zlaté kapradí

Zlaté kapradí (1963)

Film reprezentoval československou kinematografii na MFF v Benátkách v roce 1963.

Ztracená brána

Ztracená brána (2012) (seriál)

Na začátku druhého dílu, kdy Sumara (Jiří Dvořák) při příjezdu do botanické zahrady přeje dobré ráno, hodiny ukazují 14:00.

Šťastný smolař

Šťastný smolař (2012) (TV film)

Natáčení probíhalo také v hamru v Dobřívě (konkrétně prostředí kovárny).

Reklama