Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Animovaný
  • Krimi

Biografie (5)

Franz Kafka (spisovatel / herec / scenárista)

04.11.2020

Franz Kafka, židovským jménem Amšel, byl pražský, německy píšící spisovatel. Je považován za jednoho z literárně nejvlivnějších spisovatelů 20. století. Byl členem Pražského kruhu (pražští německy píšící literáti).Napsal tři romány – „Amerika“, „Proces“, „Zámek“, a řadu povídek a novel (například „Proměna“). Rovněž byly… (více)

Kara Tointon (herečka)

03.11.2020

Kara Louise Tointon je anglická herečka známá v Anglii především rolí Dawn Swann v telenovele BBC EastEnders a v roce 2010 jako vítězka televizního seriálu BBC Strictly Come Dancing (česká verze StarDance aneb když hvězdy tančí).Kara se narodila rodičům Kenovi (*1948) a Carol Tointonovým (1957–2019). Společně se svou sestrou… (více)

Iva Procházková (scenáristka / spisovatelka / herečka)

03.11.2020

Iva Procházková je dcerou spisovatele Jana Procházky a její sestra Lenka Procházková se rovněž věnuje spisovatelskému řemeslu. Dětství prožila kromě prvních tří let v Praze. Po maturitě na gymnáziu J. Nerudy nemohla z politických důvodů studovat na vysoké škole a vystřídala řadu povolání. Pracovala třeba jako pomocnice na… (více)

Lenka Kny (režisérka / scenáristka / producentka)

03.11.2020

Lenka Kny, rodným jménem Lenka Knyová, je režisérka, scenáristka a producentka. Původně se věnovala dokumentaristice, již krátce studovala na FAMU. Po krátkometrážním snímku Poslední host (1996) Lenka Kny debutovala celovečerním dramatem Stínu neutečeš (2009) Oba filmy režírovala a napsala si k nim i scénář. Dalším snímek Lenky… (více)

Josef Nedorost (herec)

02.11.2020

Vystudoval Janáčkovu akademii múzických umění v Brně. První angažmá dostal ve Státním divadle Brno (dnes Národní divadlo Brno). Po přesunutí do Prahy získal stálé angažmá v Divadle E.F. Buriana.Do širšího diváckého povědomí se dostal skrz filmové plátno, a to nejdříve rolí boxera Kurta Schallera ve filmu Pěsti ve tmě (1986), a… (více)

Reklama