Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Krimi
  • Komedie
  • Animovaný

Recenze (138)

plakát

Wentworth - Season 2 (2014) (série) 

Wentworth se ve druhé řadě parádně rozjíždí a v podstatě v ní nenajdeme slabší díl. Všechny charaktery jsou skvěle napsané a je radost sledovat, jak se postupně rozvíjí. Nová ředitelka je kategorií sama o sobě, parádně zahráno a ještě lépe napsáno.

plakát

Wentworth - Season 1 (2013) (série) 

Děkuji Australanům za tyto dary! S australskou televizní produkcí jsem obeznámený skrze fenomenální Underbelly (možná australské The Wire, rozhodně doporučuju těm, co tento komentář čtou), takže jsem trošku věděl co čekat, nicméně přeci jenom se přiznám, že jsem se na ten australský styl chvíli musel adaptovat. Stihl jsem to během pilotního dílu. Jsem velký fanoušek seriálů odehrávajících se ve vězení, a tím myslím především kultovní, mýty opředený The Oz! A co je tento seriál? The Oz, odehrávající se v ženské věznici! V podstatě nechápu, jak jsem jej mohl až do roku 2019 míjet, snad tou velkou vzdáleností od Austrálie, a tak sem holt novinky o tvorbě protinožců cestují déle.... Sérií je nyní už 7 a osmá se plánuje na příští rok, takže značka ideál, už teď jsem doslova nažhavený na další řady. Co říct k samotné první sérii... Rozjezd je možná trošku slabší, první tři čtyři díly si divák přeci jenom zvyká a možná to ještě není úplně ono (nicméně tak mi to přišlo třeba i u zmiňovaného The Wire), ale pak to začne být vážně, vážně super. Emoce se dají krájet, děj odsýpá, divák je neustále překvapován, prostě vás to vsákne tak, jak to u kvalitního seriálu má být. Čtyři hvězdičky dávám stejně jako komentující kolega pode mnou díky těm úvodním dílům, ale věřte, že to kvalitu tohoto monumentálního díla nesnižuje. Čtyxři hvězdy dávám v podstatě hlavně proto, abych od druhé série mohl udělovat plný počet ^-^

plakát

The First (2018) (seriál) 

Těžko se mi hodnotí tento seriál, jelikož byl nakonec o něčem jiném, než jsem čekal. Namísto sci-fi jsme se dočkali psychologického dramatu, na jehož pozadí se odehrávají přípravy první lidské mise na Mars. Sean Penn je excelentní, celkově má seriál velmi dobrou atmosféru, byť díly nejsou kvalitativně vyrovnané a občas ta složka rodinné tragédie, která je v seriálu přítomna, vystupuje na povrch až příliš na úkor všeho ostatního, což má za následek řadu relativně nudných pasáží. Velká škoda, že Hulu seriál neobnovilo pro druhou řadu, protože tam už bych se nutně dočkal toho, co jsem čekal od řady první. Slabší čtyři hvězdičky.

plakát

Deadwood (2019) (TV film) 

Naprosto skandální hodnocení některých uživatelé čsfd, jistojistě především pak z řad těch, kteří seriál Deadwood neviděli, nicméně z nějakého mně jen těžce pochopitelného důvodu se rozhodli podívat se na vyvrcholení seriálu, Deadwood: The Movie. Je to těžce nostalgická pecka, asi málo kdo věřil, že se ještě s městečkem Deadwood a jeho obyvateli setkáme. Určitě z toho šlo vytřískat více, o tom žádná, nicméně myslím si, že to je vcelku důstojné zakončení skvělého seriálu. Pátou hvězdičku dávám z nostalgie, ale Al Swearengen, Seth Bullock a ostatní si ji zaslouží. Zamrzelo mě, že v seriálu nebyla žádná zmínka o Cy Tolliverovi, kterého hrál v roce 2017 zesnulý Powers Boothe. Mnoho dějových linek však zůstalo neukončených, případně se jimi film vůbec nezabýval a od konce třetí řady se vůbec nepohli, což je mimo jiné dáno i tím, že se ve filmu řada vedlejších postav vůbec neobjevila. Jak jsem četl jinde, film možná nebyl ani tak úplně zakončením seriálu, vzhledem ke všem těm otazníkům, ale působí spíše trochu jako entrée pro novou sezónu, která se ale samozřejmě nebude konat. A tak už se asi nikdy nedozvíme, zdali Al v poslední scéně zemřel, stejně jako to, zdali Hearst dostal to, co si zasloužil, tedy pěkne malou celu.

plakát

Carnivale (2003) (seriál) 

Výborný seriál, který měl trošku smůlu, že začal ještě před počátkem "seriálové éry", kterou datuji zhruba se startem seriálů jako Lost, Prison Break a další. Kromě originality a skvělého mysteriózního nádechu zaujme dechberoucí výkon Michaela J. Andersona. To doopravdy stojí za to, ta postava mi přirostla k srdci. Myslím, že kdyby se seriál začal vysílat dnes, měl by daleko větší šance, že by se odvysílalo všech 6 scénáristy původně plánovaných řad, a ne pouze dvě, jako tomu bohužel bylo ve skutečnosti, kdy byl v roce 2005 po druhé řadě ukončen. Tvůrci nevěděli, že bude seriál ukončen, a tak je druhá řada psaná s očekáváním té třetí, tudíž neuzavřená a mnoho ptázek po dokoukání stále zůstává ve vzduchu. Škoda přeškoda. Na jednom zahraničním webu vyšel článek o 25 nejlepších přečasně ukončených seriálech a Carnivale samozřejmě byl ve výběru. V tomto článku bylo o Carnivalu řečeno, že patří do stejné kategorie seriálů jako Twin Peaks, The Leftovers a Lost, což je velmi dobře vystiženo a nezbývá než souhlasit.

plakát

Hra o trůny - Série 8 (2019) (série) 

Obrovské zklamání a pro mě zneuctění díla George R. R. Martina a celého světa Písně ohně a ledu :(

plakát

Hra o trůny - Železný trůn (2019) (epizoda) 

Poslední díl celého seriálu u mě vzbudil nikoliv zklamání či rozhořčení, tak, jako tomu bylo u předchozích dílů osmé série, nýbrž zcela ryzí znechucení. To, co v závěrečné osmé řadě scénáristé provedli, to je vyloženě zneuctění a urážka světa Písně ohně a ledu a celého díla George R. R. Martina. Tohle si skutečně ten svět ani fanoušci nezasloužili. Tedy, mám samozřejmě na myslí fanoušky Martinova díla a světa Písně ohně a ledu, ne hltače mainstreamových blockbusterů. Se seriálem to šlo z kopce od té doby, co scénáristům došli knihy a museli vymýšlet sami. Osmá série, na které se Martin nijak nepodílel, byla poslední kapkou. Ten seriál se asi nikdy neměl natáčet, dokud by nebyly dopsány všechny knihy. Raději měl vzniknout o 20 let později, než aby vzniklo něco zakončené takovou fraškou.

plakát

Hra o trůny - Zvony (2019) (epizoda) 

Pokud pominu veškeré nelogičnosti, bylo to řemeslně docela dobře natočené. Ale tohle je Hra o trůny. Tohle je Píseň ohně a ledu. Díl nijak nevybočuje z toho, co je předváděno v osmé řadě, bohužel. Osmá řada je jednoduše zneuctěním díla George R. R. Martina a celého světa Písně ohně a ledu.

plakát

Hra o trůny - Poslední ze Starků (2019) (epizoda) 

Zatím zřejmě nejlepší epizoda této sezóny, proto hodnotím třemi hvězdami. Byly zde alespoň záchvěvy atmosféry a ducha Písně ohně a ledu, ačkoliv kvalit díla George R. R. Martina to samozřejmě nedosahuje ani omylem. Celkově vzato je strašná škoda, jakým způsobem je seriál poslední řadou zakončen. To si Martin, svět Písně ohně a ledu a ani oddaní fanoušci nezasloužili.

plakát

Hra o trůny - Dlouhá noc (2019) (epizoda) 

Hluboké zklamání. K Písni ohně a ledu mám velký vztah, považuji se za skalního fanouška, a proto mě to, co se seriálovou adaptací děje, opravdu drásá. To, co dělá Píseň ohně a ledu Písní ohně a ledu už zde v podstatě není. Začalo se to vyvtrácet již uplynulé dvě sezóny poté, co scénáristům došel knižní materiál od G. R. R. Martina a začali jet na „vlastní pěst“. A čím méně se na scénáři podílel samotný Martin, tím více kvalita seriálu, ale především onen duch a atmosféra Písně ohně a ledu upadala, až se nyní, v osmé řadě (což platí již pro první dva díly osmé řady) zcela vytratila. Všechny díly osmé řady, gradujíce bitvou o Zimohrad, jsou smutným příkladem absolutní scénáristické bezradnosti. Z úcty k dílu George R. R. Martina bohužel musím hodnotit takto. Tohle se může líbit snad jen nekritickým náctiletým fanouškům, případně mainstreamovým konzumentům, kteří o svět Písně ohně a ledu nikdy nijak nezavadili.