Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Sci-Fi
  • Komedie
  • Krimi

Recenze (12)

plakát

Zaklínač - Série 2 (2021) (série) 

Mizérie. Nuda. Nebýt veleúspěšné franšízy, tak by po tomto nemňouk ani kočkopes. Hvězdy posbíráné za make-up perfect on every occasion Síri, aby honiči mohli slintat. Naleštěná ubulená limonáda.

plakát

Star Wars: Vzestup Skywalkera (2019) odpad!

Snad kromě akce a efektů, jediným highlightem filmu byl samotný Palpatine. Zbytek opravdu kolosální sranec na zdi. Nesmysly v příběhu, zrecyklované věci z původního kánonu bez kontextu, 5 minutové obraty ve smýšlení postav atd.. Děkuji, kromě Rogue 1 Disney nepředvedl zhola nic. Škoda, ale věřím, že si epizoda své fanoušky najde.

plakát

Final Space (2018) (seriál) 

Chookity, chookity!

plakát

Ready Player One: Hra začíná (2018) 

Jako fanoušek knihy jsem se samozřejmě těšil, že se Steven pokusí o zfilmování geekovského knižního díla. Bylo mi jasné, že nebude možné překlopit knihu na plátno alá první díl LOTRa s opravdovým minimem změn. Musím se přiznat, že se mi líbí a taky naprosto chápu, proč se Spielberg s Clinem rozhodli jít tímto směrem a geekovské odkazy pojmout tak nějak aktuálně. Změna úkolů rozhodně taky asi byla vhodná, jelikož zápasení v Joustu nebo hrad Camelot od Pythonů by asi v dnešních teenagerech nevyvolal tolik nadšení. Lidé jako já, kteří, když vidí dva kokosáky v hypermarketu, tak musejí odolat nutkání si s nimi klepat do rytmu cválajícího oře. První z úkolů byl docela fádní, tady se kluci mohli předvést v kreativitě a místo toho jsme dostali naservírovaný poloviční Death Race. Motorka z dnes již opravdu kultovního Akiry mě samozřejmě rozehřála u srdíčka, tak jako mnoho jiných věcí, které v knížce o 80. létech opravdu být nemohlo (Borec, který si hrál na Jima Raynora byl fakt skvělej :) ). Pokud pomineme příběh, který nic nového nepřinesl, tak musím zmínit pár věcí z knihy, které si myslím, že měly mít ve filmu své místo. A to svět na pokraji energetické krize, neuvěřitelná chudoba většiny obyvatel a taky třeba, že na OASIS vlastně byly lidé ekonomicky závislí a v podstatě si v ní vydělávali na živobytí. Získat artefakty, equip nebo zbraně v OASIS bylo docela obtížné, uživatelé museli své postavy lvlit, aby se na případné questy mohli vůbec vypravit. Ve filmu mě přišlo, že vše je defacto přístupné, za peníze, které, někde z někoho vymlátíte... I když easter eggů bylo ve filmu dost, tak zásadní rozdíl o proti geekovského obsahu knihy k obsahu filmu je malý... To trochu zamrzí, ale i tak je to počin, který jsme tu už dlouho neměli a každý si asi najde své a jsem moc rád, že i pro ty starší generace Spielberg zakomponoval, alespoň pár věcí z anime ;)

plakát

Tomb Raider (2018) 

Vyrýsovaná Alicia V. dokázala, že aktivní archeologické řemeslo ve stylu Harrisona Jonese stále ještě nevymřelo. Mladičká Lara, která hledá ve svém životě smysl, přitom pracuje jako kurýr a vlastně vnitřně bojuje se ztrátou otce, nemá pro strach uděláno. Jakmile se akční bžunda trochu rozjede with "Fox on the run", Lara šlápne do pedálu, a adrenalin začne stoupat. Film si drží svižné tempo po celou délku stopáže, příběh neurazí a prostředí japonského ostrova spolu hrobkou jsou zpracovány dostatečně přitažlivě. Škoda, že to pravé Tomb Raiderovské charisma se probouzí až polovinou filmu, kdy hlavní hrdinka vyřeší svoje daddy issues. Jako reboot skvěle představeno a Alicia má veliký potenciál si tady vybudovat jméno. Dominic jako záporák funguje skvěle, kdyby do toho přidali trochu té paranoidní psychopatie, tak by to nemělo vůbec žádnou chybu! Skvělý film na zabití pár volných hodin o víkendu.

plakát

Dark (2017) (seriál) 

Stranger Things bez zbytečných vtípků, americké společnosti a zbytečného naivismu o životě. Pro mě skvělé osvěžení nabídky seriálů s americkou dominancí. Prostředí malého městečka poblíž jaderné elektrárny v Německém venkově na mě působí velice harmonicky a zároveň mysteriózně. Pokud byste žili na podobném venkově a viděli z oken na horizontu siluety komínů elektrárny, neubránili byste se pocitu, že se příběh klidně může odehrávat kousek od Vás. Některé postavy mohli mít trochu více prostoru k rozvoji, ale i tak se tvůrci snažili o nějaký ten vývoj. Těším se na další řádu, zda-li se tvůrcům povede posunout seriál ještě kousek výš.

plakát

Cestovatelé časem (2016) (seriál) 

Dokud nebudete více do hloubky přemýšlet o principech cestování časem, tak si seriál užijete. Nejvíc mě bavila deep undercover atmosféra, která se postupem času v sérii vytrácí, protože hlavní postavy kvůli ústupkům v ději stále více porušují vlastní pravidla, které se nám tvůrci snažili vštěpit od začátku seriálu. Postupně to degraduje na "trotlovskou" úroveň logiky v rozhodovacím procesu postav, kdy vlastně samy popírají díl za dílem účel, pro který byly v post apokalyptickém světě vyškoleny/vychovány. Škoda, první půlka série je fakt zábavná.

plakát

Star Wars: Poslední z Jediů (2017) 

Kdyby to nebyly Star Wars, tak bych byl více nadšený výsledkem. Je jasné, že nové Hvězdoválky se odpoutají od osvědčeného konceptu starých dílů rozdělených kategoricky na dobro a zlo, což nám především předvedlo Rogue One, ale u epizody VIII., výsledek není zřetelně jasný, co vlastně chce vyjádřit. Navíc se k tomu přidává pár příběhových rozuzlení, které nejsou triviální a vyvolávají pocit, že v celém příběhu vše nezapadá přesně na své místo. Poselství na koncích filmů bylo vždy jasné, ať už šlo o zničení Hvězdy smrti nebo krádež její plánů, či konfrontací Luka s Darth Vaderem - rodinného spojení. SPOILERS! U Posledního z Jediů na konci filmu nebudete mít pocit, že byste okamžitě chtěli být součástí Rebélie a jít do boje. I když budete s rebely sympatizovat, tak nadšení pro věc u konce filmů upadá, než graduje. Vysvětlení Lukova vnitřního konfliktu s Jediskými principy a chápání Síly neurazí, mnozí jistě slyšeli o Revanovi, který působil na obou stranách Síly. Nic není černé nebo bílé. Následně mistr Yoda vysvětlí Lukovi, proč by se neměl bát znovu se stát mentorem, předat své zkušenosti Rey a pomohl ji pochopit změny, které prožívá... Ale Luke po vzoru Kenobiho splyne se sílou.. Co ji tedy předal? Tři lekce, toť vše? Pokud se nadále znovu objeví, nám tvůrci nenaznačili ani trošičku. Toto v celém kontextu působí trochu lacině vzhledem k tomu, co hrdinové obětovali a překonali, aby vůbec ztraceného mistra Jedi našli. Tentokrát postavy Rey s doprovodem Kyla táhnou téměř celý film samy. Finn má daleko méně prostoru a tím pádem upadá do pozadí a ke konci filmu vás prakticky přestane zajímat. Toto právě velice ovlivňuje jeho finální osobní souboj s Phasmou, který budete sledovat spíše periferně a více se budete soustředit na malého BB-8, který pomocí hacknutého AT-ST vřele kosí přeživší Stormtroopery. Hlavním problémem posledního dílu jsou emoce, které se s vývojem charakterů postav(kromě Rey) nedostavují. V konečném výsledku jste zanecháni někde mezi Kylem a Rey, kteří si začínají uvědomovat, co pro ně jejich schopnosti znamenají. A vlastně někde vzadu probíhá Rebelské povstání, že? :) Každopádně příběh ničím nešokuje, a filmařsky je zpracován je skvěle.

plakát

Železná srdce (2014) 

Tento film má od každého trochu. Není problém, aby si v něm našel každý něco. A to je tak asi vše. Když pominu s prominutím tu "zápletku", tak koncentrace dementních scén je tu tak vysoká, že jsem opravdu začal pochybovat o tom, že tam Ayer opravdu měl odborníky na 2. Světovou válku. Velice to škodí zážitku z filmu, protože lidé, odkojeni Vojínem Ryanem či Band of Brothers mají stanoveny reálnější hranice. Neustálé ustřelování hlav je ke konci filmu opravdu k smíchu. Tak jako útok pěchoty jako závěr zničení německých pozic v houští kdesi na evropském poli. Punc reality zde opravdu chybí a některé scény působí tak uměle, že se začnete sami sebe ptát: WTF? Například jakási příhoda tankové posádky s koňmi po vylodení v Normandii. Asi bylo potřeba popsat duševní stav celého FURY ansámblu. Nicméně jedna kratičká scéna boje Shermanů s Tigerem byla velice povedená, a kdyby Ayer neměl potřebu sdělit tunu filozofických mouder skrze jeho postavy, ale zaměřil by se tamtím směrem, mohlo z tohoto vzejít něco více než průměrného.

plakát

Agatha Christie's Poirot - Opona - Poirotův poslední případ (2013) (epizoda) 

Naprosto dechberoucí zakončení Poirotovské serie. Z pohledu člověka, který případy belgického detektiva sledoval s pravidelností švýcarských hodinek, tvůrci naservírovali naprosto neznámý pohled do Poirotovy duše. Atmosféru posledního dílu umocňuje ještě více místo jejiho konání, které bylo zároveň i dějištěm prvního případu starých přátel. Nostalgii a kapičce slzy se neubráníte i když se Hercule nevzdává a za každou cenu je připraven dotáhnout svůj poslední případ s pomocí Hastingse do konce. Opravdové vyvrcholení se dostaví, jenž si tato série po právu zaslouží. David Suchet předvedl opravdu špičku svého hereckého umění, tak i on podává na závěr excelentní výkon. Při vzpomínce se omi opět rozbuší srdce, skvěle natočeno.