peterfriusjilek
Facebook: JilekPublic
Instagram: peter_f_rius_jilek
3 body
Plivu na váš hrob (2010)
Film mi pripomenul svojim dôrazom na násilie novú vlnu francúzskeho hororu. V prvej polovici mi však prekážal lyrický miniobraz skoku do rieky a druhá sa začala akosi prirýchlo. Napriek menším nedostatkom dávam štyri hviezdičky aj kvôli téme. Hodnotím - samozrejme - len v rámci žánru.
Hellraiser: Pekelný svět (2005)
odpad!Keď som si už konečne myslel, že osmičkou táto trápnosť končí, tak som dostal info o deviatke.
Hellraiser: Návrat mrtvých (2005)
A tak dobre sa to začínalo. Potom však prichádza videonahrávka z Rumunska a všetko sa to mení na dosť nudný horor.
127 hodin (2010)
Netreba si zamieňať hodnotenie filmu s hodnotením toho, čo sa v ňom odohráva.
Hellraiser: Vyslanec pekla (2002)
odpad!Tento film nie je o pekle! Tento film je peklo!! Poldruhahodinové utrpenie!!!
Jaime (1999)
Vo filme mi chýbal väčší prienik do problematiky ilegálnej detskej práce. Jaimovo duševné rozpoloženie nie je veľmi hlboké. Postarší Inšpektor z úradu práce ako postava zasa dosť irituje. Tento príbeh by mal byť skôr určený mládeži.
Roztleskávač (2008)
Jemná komédia, ktorá búra stereotypy o mužoch a ženách, ale zároveň nikoho neuráža. Nekonfliktne sa tiež dotýka oslabených vzťahov v rodine. A to sa dej točí okolo chlapca, ktorý chce byť roztlieskavačkou, chodí na katolícku školu a za suseda má geja. Tento film dokáže príjemne naladiť.
Måske ku' vi (1977)
Dánska tínedžerská dráma zo sedemdesiatych rokov. Vcelku zaujímavý príbeh o dospievaní, láske a slobode.
Nature of Nicholas, The (2002)
Zaujímavo sú riešené interiéry; snažia sa pôsobiť všedne a unudene k ich opozícii - zobrazeniu vidieckej prírody.
Po životě (2009)
Nedozviete sa, či je naozaj mŕtva alebo nie. No film nie je o tom. Jeho témou je smrť a ľudský strach z nej. Keby však po hollywoodsky nepokazili záver, prípadne by tých pár posledných scén odstrihli, dal by som päť hviezdičiek.
Čtvrtý druh (2009)
Konečne horor, ktorý lezie pod kožu.
Temná krajina (2009)
Odhliadnuc od zaujímavo riešenej vizuálnej stránky filmu, je zvyšok prinajmenšom čudný. Nemyslím tým scenár - ten je temno napínavý -, ale noir atmosféra je prehnaná, aj keď ide o uvedomelú snahu natočiť old-fashioned horor.
Klíšťata (1993)
V Kliešťoch ešte rezonujú osemdesiate roky. Dvakrát by som si ich však už určite nepozrel.
Harvesting Horror: Children of the Corn (2004)
Chýbajú tu však spomienky ďalších účastníkov a určite aj zopár slov od Stephena Kinga.
Children of the Corn: Revelation (2001)
Film sa dá pozerať, keď už naozaj neviete čo s časom.
Kukuřičné děti 6: Návrat Izáka (1999)
Tak tento film sa pochopiť nedá.
Kukuřičné děti 5: Pole teroru (1998)
Stále lepšie ako dvojka.
Kukuřičné děti: Zjevení (1996)
Film sa ťahá, ale zase nenudí, povedal by som vcelku akceptovateľné, na to, že ide o štvorku a hádam aj lepšie než predchádzajúce diely.
Kukuřičné děti 2: Poslední oběť (1992)
Ojojoj, a tohto tu som sa ako chlapec bál?!
Kukuřičné děti 3: Sklizeň ve městě (1995)
V porovnaní s dvojkou to je už trošku lepšie, ale zaujal mi iba herecký výkon Daniela Cernyho (Cerneho), ináč slabé béčko.
Kukuřičné děti (1984)
Je to kultový film osemdesiatych rokov, ale Peter Horton s bodnou ranou na hrudi si tam pobehuje ako kamzík a to ma dosť irituje. I ten rodinný záver.
Griffinovi (TV seriál) (1999)
Vcelku sa na tento seriál teším.
Planeta opic (1968)
Vždy si rád pozriem Planétu opíc.
Zeitgeist: The Movie (2007)
Ľudia, ktorí tento konšpiračný dokument vnímajú hodnotne, sú asi dosť obmedzení. Po jeho prezretí si totiž stačí začať zisťovať fakty. V prvej časti o historicite Ježiša je toľko nezrovnalostí. Odborne sa venujem teórii mýtu a keby mi toto nejaký študent povedal na skúške, tak ho vyhodím. Hovoriť o Horusovi, ale v skutočnosti si ho pomýliť s Raom. Hovoriť do konca o paralele medzi ním a mýte o narodení, živote a smrti Krista je totálny nezmysel. Podobne ako ďalšie koniny, ktoré tu boli povedané. Alebo nazývať Starý zákon plagiátom. Ale veď to je absolútne diletantské. Veď každý súdny človek vie, že Starý zákon je doslova koláž rôznych mezopotámskych, hlavne sumerských mýtov. Ale tu sa konšpiračne hovorí o kopírovaní. V druhej časti sa to celé zasa točí o Dvojičkách a terorizme a celé je to potom prepojené treťou časťou, v ktorej sa vlastne vysvetľuje, že tento svet ovládajú vplyvne židovské rodiny a snažia sa o vytvorenie jednej veľkej totality. Kto tento dokument akceptuje názorovo, by mal začať uvažovať aj nad tým, že je tam veľa klamstiev. Okrem toho, celé hnutie, ktoré vzniklo okolo tohto dokumentu, je prepojené ešte na prečudesnejšiu organizáciu Projekt Venuša, ktorej sa venuje pokračovanie dokumentu, čo je v konečnom dôsledku akási ekologicko-ideologická sekta. Ešte aj forma dokumentu, rôzne vizualizácie a tie citáty vytrhnuté z kontextu len vymývajú mozog. Za všetkým hľadajme slobodomurárov, heh! Myšlienku filmu by som hodnotil ako odpad, ale dávam dve hviezdičky, pretože tento dokument je natoľko manipulatívny, až mu dokážu uveriť i vysokoškolsky vzdelaní ľudia, čo je aspoň dôkaz toho, že človek s titulom ešte neznamená okamžite čosi inteligentné.
Scary Movie 4 (2006)
Videl som väčšinu filmov, ktoré štvorka paroduje, ale nejako som sa ani veľmi nenasmial. Toto sú akože komické výkony?!
Džuon 2 (2000)
V rámci direct-to-video jednotka zatiaľ vedie. Toto pokračovanie použilo dve celé časti z pôvodného filmu a zvyšok už nie je natoľko pútavý.
Martinka - Kleopatra z Turca (TV pořad) (2010)
Nehodnotím obsah. Je to len bulvárny dokument.
Smrtící nenávist 3 (2009)
Zmena réžie sa výrazne prejavila na filme. Ani scenár nestojí za veľa. Herci taktiež tápajú.
Smrtící nenávist 2 (2006)
Takaši Šimizu sa opäť dostáva do kondície. Táto dvojka už nie je remakom, ale úplne novým príbehom. A na to, že vo filme v podstate nič nové neuvidíte - znova len vraždiacu Kajako a jej syna Tošia -, pozriete si ho od začiatku do konca, pretože má to, čo dobrý duchársky horor má mať. Mimochodom, dosť nechápem tie negatívne hodnotenia, asi ste všetci padnutí na hlavu, heh.
Džuon (2000)
Nie každý režisér má možnosť niekoľkokrát natočiť remake svojho filmu. Úplne prvý - 呪怨 (Juon) z roku 2000 je nízkorozpočtové V-Cinema, ktorého kamera bojuje s amaterizmom, ale - napriek tomu - Takaši Šimizu vytvoril niečo kultové.