Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Animovaný
  • Akční

Recenze (652)

plakát

Poslední štace (1924) 

[zhlédnuto v 77minutové verzi s živým hudebním doprovodem (Irena Havlová & Vojtěch Havel)]

plakát

Selský rozum (2017) 

Hlavní potíž tohoto dokumentu tkví právě v tom, že apeluje na selský rozum diváků. Na ten se totiž tak úplně spoléhat nedá, zvlášť v dnešní informačně nejisté době. Lidi totiž dnes fungují tak, že jakmile slyší na nějaké téma soustavnější kritiku, tak zpozorní. Což by bylo ještě v pořádku, jenže pak u spousty lidí následuje fáze "teď už nevnímám...ať zazní cokoli, už to neberu vážně, není to vyvážené". - Lidi tedy vyměnili selský rozum za obyčejnou podezřívavost (vůči všemu a všem). Pak je samozřejmě težké uspět u publika s takovýmto kritickým dílem... jak vysvětlit dnešnímu diváctvu, že na něčem se pozitiva prostě najít nedají? (např. na slonovi v porcelánu, na vlivu Agrofertu na český venkov...?) Pevně doufám, že se lidi od té podezřívavosti zase k selskému rozumu vrátí (a řádně o Agrofertu popřemýšlí). A to dřív, než bude pozdě. Než bude český venkov jedna nezajímavá, jednotvárná, vylidněná, mrtvá pustina.

plakát

Napoleon (1960) 

[zhlédnuto v 164minutové verzi] _______ Viděl jsem verzi, v níž Napoleon pobaveně vypráví, jak překvapenému papeži uzmul korunu a korunoval se sám. Režisér tedy skutečný průběh té události znal... to jen producent (nebo kdo) vystřižením téhle scény způsobil, že to v té kratší verzi vypadá, jako kdyby filmaři o Napoleonově korunovaci nic nevěděli.

plakát

Trojlístek - Ukradený kaktus (1990) (epizoda) 

"Ženské mají všechny možné vášně, ale jakživy si nedělají sbírky! (...) Ženské nemají tu důkladnost a jsou tak strašně střízlivé..."

plakát

Občan Havel - Kandidát, Dusno (2009) 

Hodnocení u tohoto filmu nelze brát vážně, protože to tu zjevně ovládli chudáčci s chorobnou potřebou sdělit světu, jak je jejich nenávist / fascinace k Havlovi nekonečná. Těžko říct, jestli vůbec tuhle 4hodinovou verzi viděli. Zvlášť u těch nenávistníků, co se zmůžou v komentářích jen na 100x vyvrácené "humanitární bombardování", bych o tom dost pochyboval. Každopádně je to ale prvotřídní dokument, podle mého názoru ještě o něco lepší než původní 2hodinový film, protože umožňuje člověku nahlédnout na tehdejší události v plné šíři. - Pokud vás politika nezajímá, tak to neoceníte, ale to snad dá rozum... když vás nezajímá podmořské bádání, tak si přece taky nepustíte 4hodinový dokument o Cousteauovi.

plakát

Zlatý podraz (2018) 

Ten závěr mohl být TÁÁÁK dobrý! Mohl napravit dojem z celé té nevýrazné předchozí hodiny... SPOILER: ale to nééé, ono se najede na klasicky české bolestínství. Trenér (O.Malý) jim přece mohl vmést do tváře "všichni jste věděli, co podepisujete, ale jen jste to alibisticky shazovali!". Místo toho se ten trenér provinile(?!) a "zrádcovsky" vytratí do kouta, aby dal prostor typicky českým bělohorsko-mnichovským úvahám "byli jsme extratřída, ale zase nás zařízl někdo zvenčí (samozřejmě za pomoci zrádce-slabocha-jednoho z nás)". Achjo. Kdyby aspoň pořádně ukázali ten finálový zápas... ale je odbytý snad za čtvrthodinu. I ta milostná linka, která zabírá půlku filmu, skončí neslaně nemastně. Je tu vůbec něco, co můžu ocenit? Výprava a herecké výkony? Ok, ale to je málo.

plakát

Stezka krve (2018) 

Pokud vám je téma "muslimové páchají atentáty v muslimské zemi" povědomé, tak možná proto, že jste kdysi viděli americký film Království. Ten totiž volně vycházel z týchž událostí - konkrétně z bombových útoků na saúdská města Khobar (1996) a Rijád (2003). Z tohoto -cenného- dokumentu (mi) vyplynulo, že teroristi jsou často hloupí, směšní chudáci, ale stejně jsou ze své podstaty neporazitelní. - No, pevně doufám, že tím režisér chtěl říct totéž, co kdysi řekl už Werich: "Nad lidskou blbostí se nedá zvítězit. Ale nikdy se nesmí přestat proti ní bojovat."

plakát

Bruce Springsteen (2016) 

Příliš sentimentální a repetitivní. Což zamrzí o to víc, že se v podstatě nedostalo na jeho hudební vývoj ani na politickou či občanskou angažovanost... pořád jen rodina, rodina a rodina. Dost zklamání.

plakát

Limbo (2017) 

Výpovědí o světě migrantů je to vcelku silné, ale filmařsky nic moc (přestože je to natočeno v neobvyklé formě virtuální reality).