Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Animovaný
  • Sci-Fi

Oblíbené filmy (10)

Marketa Lazarová

Marketa Lazarová (1967)

Co říci více? Markéta Lazarová je jeden z mých nejoblíbenějších filmů vůbec, bohužel se mi zdá v našich luzích a hájích docela nedoceněn. Hutná středověká atmosféra, hudba, kamera, střih ale i zlotřilý rytíř Kozlík a hejtman Pivo, to vše naprostá paráda. Dokonce mě ani neunavila délka filmu, která je pro většinu diváků méně snesitelná. Markéta patří právem do zlatého fondu České kinematografie.

Kafe a cigára

Kafe a cigára (2003)

Naprostá pohodička, všechny povídky jsem zhltl najednou a chtěl ještě přidat. Miluji civilismus ve filmu a myslím, že Jim je opravdu špička svého oboru. Jak už u Jarmuschových filmů bývá zvykem, skvělé herecké výkony, výborná "čistá" scéna a hudba podbarvující dokonale děj. Obzvláště povídky s Cate Blanchetovou, Billem Muray a Tomem Waitsem jsou užasné.

Ghost in the Shell

Ghost in the Shell (1995)

Dobrého Cyberpunku (v oblasti kinematografie) je jako šafránu ! Dobrého Cyberpunku s výborným scénářem a filosofickým duchem ještě míň ! Ghost in the Shell patří mezi perly svého žánru a je na něm pěkné, že každý divák si od filmu může odnést to své. Výborná (i přes dnešní dokonalou třidé animaci) animace ze staré školy, perfektní hudba, odkazy na klasiku svého žánru a tři hlavní protagonisti, které se zamiluje snad každý. Tyto vizuální orgie snad překonal jen právoplatný druhý díl, který je, pro mnohé, ještě zamotanější a ještě složitější. Pochopit a rozlouskonout obě dílka je na tom to nejkrásnější.

Vrána

Vrána (1994)

Jako mladý rebel jsem tenhle film miloval, pochmurná atmosféra, hudba od Joy division a The Cure, černo - bílé zpracování od Alexe Proyase, který má opravdu oko pro detail. Nicméně postupem času film poměrně ztrácí. Pokud se na něj koukne moderníma očima, v oblasti akčnosti malinko ztrácí. Ale místy se mi zdá lepší než slavná komiksová předloha. Trochu mě mrzí, že novodobé Emo děti berou film za svůj vzor, ale i tak pro mě zůstává srdeční záležitostí, takže 5 :).

Baron Prášil

Baron Prášil (1961)

Jeden z mých nejoblíbenějších filmů od Karla Zemana. Souhlasím s Limem i jinými komentáři, že jiná zpracování barona i ta od Terryho Giliama mu nesahají ani po kotníky, navíc výborný Miloš Kopecký ukazuje, že by v klidu mohl být herec světového formátu. K tomu malované kulisy a fantasticky zvládnutá noční atmosféra mluví o tom ,že Karel Zeman byl opravdu výjimečný umělec.

Yojimbo

Yojimbo (1961)

Od Kurosawi mám Yojimba snad nejradši. Možná to taky bylo asi tím ,že se ke mě dostal jako jeden z jeho prvních filmů. Ale co mě na tomto filmou opravdu uchvátilo? Jednoznačně přesvědčivý výkon Toshira Mifune, ten člověk se prostě jako samuraj narodil! Hai! Navíc mi hodně sedl děj, v podstatě vychátel ze spousty asijských mouder a šlo krásně vidět jak Yojimbo hýbal celou vesnicí aniž by cokoliv udělal, stačilo jen pár slov...

Matrix

Matrix (1999)

Matrix se v kinech objevil v době, kdy kdejaký kritik lámal hůl nad akčními filmy a vypadlo to, že tomuto žánru zvoní hrana. Krásné na tom bylo, že se opravdu jednalo o revoluční dílo a upřímně velká spousta filmů ještě několik let po uveřejnění Matrix trilogie brakovala co se dalo. Bullet time, dokonalý design kostýmů a prostředí, stylová hudba od Dona Davise a především inteligentní scénář, který spousta běžných diváků snad ani nepochopila. To vše promyšleno do posledního detailu. Né nadarmo se tento film stal poprávu kultem. Kuci Wachowští se vycajchnovali.

Amélie z Montmartru

Amélie z Montmartru (2001)

Neskutečně kouzelný a poetický film, podbarvený skvělou hudbou, kterou poslouchám dodnes. Civilní příběh o dvou osamělých lidech žijících v Pařížské metrolpoli, kteří hledají spřízněnou duši. Málokterý film mě dokázal takhle pohltit a já se z toho probral až se závěrečnýma titulkama. Najednou člověk pochopí, jak hezký může být i obyčejný život. Oslava Civilismu. Kvůli takovým filmům stojí za to žít.

Alois Nebel

Alois Nebel (2011)

Shit that hurt!!! Nechápu, nechápu. Po nějakém čase jsem opět naznal, že jsem vymírající druh, protože přední komentáře Nebela mě fakt ničí. O ničem? Špatná animace? Obal nevyhrál nad obsahem? Zajmavé? Dámy a pánové, odpusťe mi to ale jste MIMO. Jestli mohu něco o Nebelovi říct, tak to, že film je opravdu dobrý po všech směrech. Konečně po letech český film, který se snaží alespoň něco říci a pojmout českou kinematografii jinak. Skvělý scénář, skělá atmosféra, režije, hudba. Otázka animace je taky specifická, protože právě drobné chybky konkrétně u obličejů postav, skvěle dotváří osobitost díla. Ten kdo to nechápe ať si trhne nohou a začne o filmu aspoň trochu přemýšlet. Pokud i tak nazná, že je to píčovina ať zkusí komiks, ten osvělí dost z příběhu. Já osobně Luňákovi, Rudišovi a 99ce tleskám. ...Poetické nic?LOL...

Big Lebowski

Big Lebowski (1998)

Prostě... Na tenhle film se podívejte. Nejlepší film bratrů Coenů a vlastně jeden z nejlepších filmů, co jsem kdy viděl. Skvělá lemplácká atmosféra filmu, skvělé herecké výkony, pohodová hudba a pohodový scénář. Ale bacha, je třeba do něj dozrát. Takže nasadit sandále a bacha na pochcanej tepich.