Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Dobrodružný
  • Sci-Fi

Recenze (37)

plakát

Alamo (1960) 

Prostě válečné filmy můžu a tenhle je opravdu povedený. A navíc je to i dobrý film obecně. Charaktery jsou dobře propracované, nejsou tu jen hodní a zlý, ale každý má něco v sobě. Ikdyž je hned od počátku patrno, že Američané jsou prostě ti správní. Ale sympatické je, že na jejich mexické protivníky, se nepohlíží s opovržením a despektem. Narozdíl odednešních slátanin to ale nedělají tak okatě. Možná má film pozvolnější tempo, než je dnes obvyklé, ale to mu určitě neškodí, spíše naopak. A masové bojové scény, hlavně závěrečná bitva, jako by vypadly z Bondarčukova filmu. Navíc spousta záběrů se dnes ve filmu už ani nevidí, třeba rozdupání jednoho z obránců útočící kavalérií. Celkově si tenhle u mě 5* zaslouží.

plakát

Bitva u Midway (2019) 

Musím říci, že za mě dobrý, po delší době zase výborný válečný film. Moc jsem si ho užil, Emmerich tyhle mega bitky umí. Je to přehledné a poměrně realisticky natočené. Pocit digibordelu jsem neměl, ale to je asi na vkusu každého. Film má sice trochu roztříštěný děj, ale je to proto, že prezentuje docela delší časový úsek a ne jen samotnou bitvu. Útok na Pearl Harbor se mi moc líbil, protože je tam vystižena ta jeho šokující nenadálost, žádné velké přípravy, oznamování, prostě najednou vypukne peklo. Docela se Emmrichovi podařilo zachytit to, jak nikdo do války nechce, ale prostě musí. Měl tam jak hrdinské chování, tak i to ne zcela hrdinské (zbabělé bych to určitě nenazval) a taky tam má ukázáno, jak snadno a zbytečně se umírá ve válce a nemusí za to moci ani nepřítel. Sice tyhle epizodky trochu tříštili děj, jak jsem zmiňoval, ale zase utvářejí dobrý celkový obraz. Včetně zuhelnatělých těl po japonském útoku, které jsem díky raitingu nepředpokládal, že uvidím. Jednoznačně za nejlepší vizuál považuji ztvárnění náletů a to hlavně útoky střemhlavých bombardérů, které jsou přímo unášející. Přesně to navozuje onen stresující pocit útoku proti "ohnivé stěně palby" a zmatenost celé bojové situace a přitom se Emmerichovi povedlo mít to docela přehledné. Bylo to opravdu velmi realistické (samozřejmě s přihlédnutím k filmovému efektu). Trochu mi jen vadilo, že ve filmu nebylo víc místa věnováno Spruancerovi, nejvíce tam byl tlačen Nimitz, takže jeho vystřídání zmíněným bylo pro toho, kdo nezná dějiny naprosto nečekané. O Fletcherovi, veliteli druhého svazu kolem Yorktownu se zde vůbec nezmínili, což považuji trochu za chybu, ale zase chápu, že už tam měli postav víc než dost. Z hlediska historie to tak bylo velmi přesné, kromě zmíněného jsem zaznamenal jako trošku větší prohřešek, že to vypadalo, že všechny japonské letadlovky potopili letci z Enterprise a nijak zde neplynul podíl letců Yorktownu, kteří potopili Sorjú a podíleli se na potopení Hirjú. Ale beru, že se primárně soustředil na Enterprise a většina děje je vyprávěna z pohledu jejích letců. A ještě, že opakovaný nálet na Midway byl z japonské strany zapříčiněn hlášením velitele letecké skupiny, což nebylo uvedeno. Jinak to bylo tak historicky přesné, že se o tom může tak 95% válečných filmů jen zdát. Z překladu jsem zachytil jako větší chybu jen to, že admirál přeložili jako generál a při náletu střemhlavých bombardérů z Midway na japonský svaz nepřesně vysvětlili jejich chybu a proč o nich potom japonský admirál řekl, že to jsou amatéři. Celkově to má u mě 5*.

plakát

Columbo - Ve hře je všechno (1993) (epizoda) 

Skvělý Columbo! Ač na první pohled vypadá, že se chová zamilovaně či že je neprofesionální, ve skutečnosti je to pořád starý dobrý poručík. Opět jsme svědky klasické hry, kdy Colombo má situaci pevně v rukou a nechává podezřelého, aby se snažil vše kočírovat. Všechny stereotipy, které u něj fungují jsou zde opět, ale podány zcela jinak a to je na tom nejzábavnější. Peter Falk je se svojí postavou zžitý a přesně ví co a jak má hrát. Nezbívá než zopakovat, skvělý Columbo!

plakát

Dungeons & Dragons: Čest zlodějů (2023) 

Po delší době se objevil fantasy film, u kterého jsem se dobře bavil. Hlavně u jednotlivých členů družiny, kteří byli zajímaví a dobře zahraní. Ovšem nejvíc ze všeho mě moc mile překvapila Michelle Rodriguez. To, že se mi budou líbit Pine nebo Grant jsem čekal, ale Michelle byla v této poloze naprosto skvělá. Už si ani nepamatuji, kdy jsem byl z její role tak nadšený. Film byl na ****, ale za její výkon jsem * přidal.

plakát

Ed Wood (1994) 

Filmy Eda Wooda mi přijdou nudné až otravné, ale film o Edu Woodovi je opravdový skvost. Minimálně jen za scénu "souboje s chobotnicí", kde Martin Landau ukáže, že si Oskara opravdu zasloužil.

plakát

Harry Potter a Relikvie smrti - část 1 (2010) 

Jednu hvězdičku dávám ne proto, že by to byl tak špatný film, ale proto, že si myslím, že jediný důvod, proč byl natočen je, aby tahal peníze z kapes návštěvníků kin. Protože po pravdě, co se v něm odehraje tak zásadního, bez čeho by se druhá část neobešla? Stačí pár minutový sestřih a mohli bychom se s klidným srdcem podívat na druhou část, aniž bychom ztratili nit.

plakát

Heavy Metal (1981) 

Kdysi jsem si tenhle povídkový film půjčil na VHS a naprosto mě uchvátil. Dá se říci, že definoval žánr animovaného filmu pro dospělé. Protože tady je všechno. Každá z povídek je trochu jiná a přitom jsou si docela podobné. Hlavně se mi líbí poslední a to nejed "fešnou ženou" v hlavní roli, ale netradiční kombinací scifi a fantasy. Což se ostatně prolíná celým filmem. Vím, že to není Marvel, ale to není na škodu. :-)

plakát

Herkules (1983) 

Dobře, není to Herkules, jen se tak náhodou jmenuje. A ano, má tak otřesné herecké výkony, dialogy a logiku děje, že je to až trestuhodné. Ale je i tak nádherně najivní a s notnou dávkou fantasie (Herkules proti mechanickým monstrům? nápad za všechny prachy!), že je až nechtěně roztomilý a dýchá z něj nádherná nostalgie. Tři hvězdičky si to prostě zaslouží!

plakát

Hitler kaput! (2008) 

Za film bych dal hvězdičky tak dvě až tři, ale za Annu Semenovičovou jsou to jednoznačně **** :-)

plakát

Hobit: Neočekávaná cesta (2012) 

Musím říci, že osobně jsem dostal to, co jsme chtěl. Chtěl jsem fantasy, kde uvidím hrdiné trpaslíky s moudrým čarodějem a pochybujícím hobitem, jak vyrážejí za dobrodružstvím o poklad a slávu. A přesně tohle jsem dostal. Navíc ve formě, která se mi líbí, protože osobně mám rád, když se hrdinové chovají jako hrdinové a padouši jako padouši, aniž by se probíralo, že on je zlí, protože měl těžké dětství. To, že někomu vadí povrchnost motivů, plytkost postav, prostoduchost příběhu a bůhví co ještě se mohu jen zeptat, a co jste čekali? O tomhle přeci tenhle film má být! Je to jednoduché a prosté (bez handlivého nádechu!), jako kniha, podle které je natočený. Navíc mě potěšilo, že s Jackson opět nedrží striktně knihy a ani se o to nesnaží, což je v dnešní době spíše vyjímka. A v neposlední řadě je to po delší době opět klasická fantasy, což je jen další hvězdička k dobru.