Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Recenze (336)

plakát

Sebevražedný oddíl (2021) 

Kdo by to byl řekl, že chlápek s puntíkama bude takhle boží! James Gunn je magor, ale tím líp pro nás.

plakát

K zemi hleď! (2021) 

Ono je to natočený tak věrohodně a trefně, že už to asi radši nikdy nechci vidět znovu. Leo je jako vždycky boží, stejně jako ostatní, jen ten Jonah Hill je všude na přesdržku.

plakát

Zabití posvátného jelena (2017) 

Znepokojivá atmosféra, dokonalé, ale vyprázdněné životy a chladné, mechanické a citu (skoro) neschopné postavy, které bez mrknutí oka probírají s ostatními první menstruaci své dcery a první masturbaci (která se poněkud zvrhla), dokážou děsit víc než horor plný prvoplánových lekaček. Ve výsledku je to jeden z těch fakt dobrých filmů, který už člověk nikdy nechce vidět znovu. Chtěla jsem vědět, co je zač ten člověk, co si v posledním Batmanovi střihnul "vězně beze jména" a Barry Keoghan rozhodně nezklamal. Pod zdánlivě neškodnou fasádou týpka, co neumí do pěti napočítat, se skrývá ukázkový psychopat a paradoxně taky jediná trochu sympatická postava z filmu.

plakát

Maják (2019) 

To bylo crazy... Stejně jako předchozí Eggersův film má i tenhle jakousi plíživě znepokojivou atmosféru a i když to není ani trochu příjemná podívaná, člověku se ten film zarazí do hlavy jako hřebík. Two men show ústřední herecký dvojice, ten film na nich pochopitelně stojí a oni jsou oba prostě skvělí.

plakát

Mass Effect: Ushinawareta Paragon (2012) 

Pro fanoušky herní série povinnost, ostatním to asi moc neřekne. Mass Effect zcela nekriticky miluju a James Vega je jedna z mých oblíbených postav, takže bylo strašně fajn vidět tuhle herní kultovku aspoň takhle filmově zpracovanou. Nemůžu se ale zbavit dojmu, že se z toho dalo vytřískat daleko víc. Animace byla přinejlepším divná, tu notnou dávku patosu si mohli autoři odpustit a taky si mohli pohlídat návaznost na dění ve hře. Z postav zaujme jen James, ale to je spíš proto, že ho člověk už zná. Snad jednou dopadne ten seriál, protože tohle univerzum má obří potenciál...

plakát

Batman (2022) 

Očekávání byla velká, obavy ještě větší, ale Matt Reeves to naštěstí dokázal. Od studia očividně dostal velkou tvůrčí svobodu a vyplatilo se. Stvořil Gotham, ve kterém byste žít nechtěli - špinavý, bezútěšný a tak prolezlý korupcí, až se jakékoliv snahy o boj se zločinem zdají být beznadějné. Rozumím některým zdejším výtkám směrem k filmu, ale tak nějak se s nimi nemůžu, ale hlavně nechci ztotožnit, protože Reevesova depresivní vize mi jednoduše strašně sedla. Dokonce i ta stopáž podle mě není na škodu, ba naopak. Příběh graduje pomalu a postupně a člověk zkrátka musí přistoupit na pravidla hry. Výsledek je tak boží, že ani nevím, co chválit dřív. Naprosto fantastickou hudbu Michaela Giacchina, která mi v hlavě zněla ještě den po shlédnutí? Kameru Greiga Frasera, jehož některé záběry působí instantně ikonicky? (Batman v plamenech, první start Batmobilu) Herecky je to taky pecka. Robert Pattinson je skvělý a jako Batman naprosto uvěřitelný a definitivně tak (snad) umlčuje všechny zbývající pochybovače. Poprvé člověk konečně rozumí tomu, proč je gothamská zločinecká čeládka podělaná až za ušima už jen z toho, když se na nebi objeví známý symbol. Když Rob rozdává rány, diváka to skoro až fyzicky bolí, když sundá masku (což udělá jen párkrát), působí jako zlomený člověk stíhaný traumaty a depresemi. Další, kdo vyčnívá, je fantastický Paul Dano, který nechává Carreyho excentrické divadýlko daleko za sebou (porovnávat tyhle dvě inkarnace Riddlera vlastně není fér). Většinu stopáže nevyleze z masky (stejně jako Batman), takže si musí vystačit s řečí těla a se svým hlasem, ovšem dokáže s obojím pracovat tak působivě, že člověku opravdu nahání hrůzu. Bez masky je z něj ukázkový psychopatický magor. A skvělí jsou i ostatní (křehká Zoë Kravitz, k nepoznání zřízený Colin Farrell), i když třeba nedostanou tolik prostoru (Andy Serkis). Druhá projekce je pro mě v tomto případě nutností. Shrnuto a podtrženo: Matt Reeves i přes různorodé výtky natočil nejlepší batfilm od Temného rytíře a pro mě rozhodně nejoblíbenější. Sem s dvojkou! P.S.: Druhá návštěva kina potvrdila, že ten film je prostě pecka, ať si říká kdo chce co chce.

plakát

Apokalypsa v Hollywoodu (2013) 

Životní role Chaninga Tatuma a zřejmě nejlepší videoklip Backstreet Boys!

plakát

Ad Astra (2019) 

Ono to vypadá, že se James Gray pokoušel natočit nový Interstellar, ale nakonec mu z toho vylezla Gravitace. Příběh totiž působí stejně plytce. Scénář se snaží operovat s hlubokými tématy, jenže zoufale klouže po povrchu a divák se nudí. Navíc mu podráží nohy některé nesmyslné scény. K čemu je skvělý Brad Pitt a všechny ty hezké obrázky, když jsou úplně prázdné?

plakát

Manhunt (2017) (seriál) 

Malý, leč výrazný klenot, který bohužel trochu zapadl ve stínu žánrově spřízněného Fincherova Mindhuntera. Neprávem! Zatímco jedna časová rovina se soustředí na pátrání po nepolapitelném Unabomberovi, ta druhá je regulérní hra kočky s myší, přičemž si divák není jist, kdo že je tu vlastně za šelmu. Sam Worthington není zrovna oscarový herec, ale tahle role mu sedí. A Paul Bettany suverénně vládne v každé scéně, ve které se objeví. Ten chlap je prostě třída. P.S.: Na tenhle seriál si vzpomenu pokaždé, když stojím na prázdné křižovatce na červenou.

plakát

Hardcore Henry (2015) 

Objektivně vzato je to za ***, ale pro ten ten svěží mix originality, neokoukané image first person střílečky, kopy humoru, nadsázky, nápadité akce a šílenosti (v čele s bravurním Sharltem Copleym) přihazuju čtvrtou hvězdu.