Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Horor
  • Dokumentární

Oblíbené seriály (10)

Dexter

Dexter (2006)

Dexterovi jsem se nejdřív určitou chvíli vyhýbala, protože jsem ho považovala za další z kriminálních seriálů, kde se jen kouká na mrtvá těla a hledají stopy. Nicméně jsem se spletla a jsem za to ráda, protože Dexter má mnohem víc co nabídnout, než cokoliv v podobném žánru před ním. Už jen ten koncept sympatického, možná i soucítícího "spravedlivého" vraha vyvolává kontroverzní otázky a jednoznačně zaujme svou originalitou. Záporno-kladní hrdinové tu sice byli, ale asociální hodný snažící se zapadnout chlápek ve středním věku s neobvyklými vraždícími sklony je jedinečný. Mimo hlavní postavy obsahuje ještě mnoho dalších zábavných postav jako Angel či Masuka a v několika sériích se zajímavě a dramaticky rozvíjí, kupodivu ne na úkor kvality. Really fuckin' great!

Útěk z vězení

Útěk z vězení (2005)

Ani nevím, jakými slovy vyjádřit genialitu především první série, ale celkově tohoto seriálu. Jak to přiblížit tomu, kdo to ještě neviděl? Jednoznačně - must see it. A proč? No tak odlehčeně, kdo by se rád nepodíval na pár hezounů za mřížema, který se snaží utéct a očistit své jméno, protože jistá ne zrovna legální organizace na ně něco neprávem hodila? Možná to zní typicky, ale definitivně to zde typicky nevypadá.

Ajťáci

Ajťáci (2006)

Těžko hodnotit, protože ne každému se líbí tento britský styl humoru....podle mého názoru ale kdo neviděl scénu s Jeninými střevíci či Roye na záchodě pro invalidy prostě nežije:) Ne, teď vážně...naprosto nejlepší komediální seriál, co znám. Jako jediný mě vždycky zaručeně rozesměje, ať mám náladu jakoukoliv. Jen škoda, že tak krátký a že čtvrtá série začala už poněkud upadat, protože do té doby byl každý díl lepší než ten předchozí a každá hláška legendární. Snad s námi Roy s Mossem a Jen zůstanou ještě alespoň na pár sérií.

Láska je Láska

Láska je Láska (2004)

The L Word je seriál, který se mi neskutečně dostal pod kůži. A není to jen tím, kolik úžasných a rozmanitých charakterů v něm lze najít. Spatřuji v něm hlavně obrovský potenciál změny, nabourávání stereotypů o všem možném a ukazování světa také z jiného úhlu, než z toho normativního heterosexuálního. Myslím, že tvůrcům tohoto seriálu se skutečně podařilo vyvolat obrovskou reakci a svým způsobem i svým divákům trochu pozměnit život. Měli totiž možnost ztotožnit se a vidět lesbický svět, se všemi těmi nekonvenčními dívkami, ať už víc femininními či maskulinními, vztahovými či antivztahovými, módními nebo nemódními, ale trochu i svět gayů, transsexuálů, hluchých lidí, atd. Seriál projednával řadu důležitých diskutovaných témat jako je adopce nebo manželství homosexuálních párů, domácí porody, rakovina, rasová příslušnost, třída, stereotypy o genderové identitě, možnost coming outu u lesbických žen v armádě či slavných osobností a vůbec občas i konfrontaci s heterosexuálním světem a jeho omezenými předsudky a někdy až nenávistí k odlišnému. Myslím, že L Word každopádně donutí všechny ty, co se považují za "normální", se zamyslet, ať už sami nad sebou a svým chováním k těmto lidem, nebo vůbec nad tím, jaké to pro ně musí být, když jsou v takové menšině. Protože všechno je to o respektu k jinakosti, kterou bychom měli brát jako součást nás samých a podporovat ji, ne se ji snažit vytěsnit. Na tento seriál nikdy nezapomenu, protože byl první, který jsem s touto tematikou viděla a protože mi v tomto směru přijde obrovsky významný, užitečný, odvážný, originální a skutečně nabourávající konvence. Smekám, snad přijde víc takových a snad jednou dosáhnou i všeobecné popularity, protože osobně bych ho doporučila hlavně lidem mimo GLBT komunitu. Edit: L Word Generation Q je taky bezvadná a moc ráda jsem se zase shledala s Tinou, Bette, Alice a dalšími charaktery z původní verze.

Queer as Folk

Queer as Folk (2000)

Tímhle seriálem jsem intenzivně žila několik týdnů, stejně jako kdysi u L Word, proto na mě taky tak moc zapůsobil. Pět sérií poskytuje dostatečný vhled a sžití se s charaktery jednotlivých postav, které ovšem nejsou statické, ale neustále se vyvíjí. Byla zde znát britská předloha - QAF se nebál tematizovat záležitosti jako nedostatek peněz, osamělost, problémy se vzhledem a plastické operace, stárnutí, rakovinu, drogy, HIV a jiné pohlavní choroby, promiskuitu, vztahy, hate crimes a stereotypy kolem gayů, práva menšin atd. Zkrátka neřešily se jen příjemné věci, ale opravdový život v celé jeho pestrosti. Myslím, že v roce 2000 je zobrazení těchto témat v televizi takto otevřeným způsobem poměrně dost revoluční záležitostí, která měla velký společenský dopad a pomohla všem lidem trochu nahlédnout do životů gayů, ačkoliv ty životy určitě nejsou jednotné. Měla bych k tomu akorát jednu malou výtku a sice to, že podle seriálu to vypadá, že minimálně 80% populace jsou gayové. Je mi jasné, že to mělo zobrazovat život určité komunity, ale byl tam přesah i do toho běžného světa, ve kterém všichni žijeme, a tak mi přišlo zvláštní, že kamkoliv se postavy dostali, okamžitě se na ně někdo významně podíval, jako kdyby měli napsáno na čele, že jsou gayové a vzápětí spolu mizeli kdesi na záchodcích nebo jinde. A pokud už někdo nebyl gayem vědomě, stal se jím po sexu s mužem, jako třeba fotbalista Drew, zkrátka trochu nereálné podle mého názoru. Nicméně Brian Kinney, Michael, Justin a Debbie jsou postavy, které mi navždy zůstanou v srdci, protože každý z nich rezonoval s některou částí mé osobnosti.

Stoupenci zla

Stoupenci zla (2013)

Dokonalý psychologický seriál. Máme zde možnost sledovat dva geniální mozky - charizmatického sériového vraha Joea Carrolla a neodbytného ex-agenta Ryana Hardyho, který Joea kdysi posadil za mříže. Nicméně se zdá, že Joe je ve vězení jen pokud on sám v něm chce být a když nechce, tak prostě zmizí. Má totiž přátelé, a to ne ledajaké, ale podobného ražení, jako je on sám a navíc na vysokých místech...Propracovaná hra na kočku a myš začíná v okamžiku, kdy Joe uteče z vězení a rozjede tak svůj dlouho připravovaný námět na knihu...

Tohle jsme my

Tohle jsme my (2016)

K tomuto seriálu jsem se dostala náhodou a můj první dojem byl, že půjde o běžnou story ze života jedné rodinky, tedy nic extra výjimečného. takhle jsem se už ale dlouho nesekla! příběhy se prohlubují a komplikují spolu s tím, jak má divák možnost poznat psychiku jednotlivých skvěle propracovaných postav a zápletek. Se mnou osobně nejvíc rezonoval příběh Rebeccy a Jacka, který byl realisticky znázorněn se všemi možnými úskalími vztahu, stejně jako nádherně zobrazenou láskou, která tím vším prostupovala. Především ve třetí sérii je skoro každá epizoda tak dojemná a lidsky krásná, že jsem měla slzy v očích. This is real life, tough and painful at times, but with family like this around you, there is also strong connection and beauty underneath it all which makes it worth living. EDIT: Po zhlédnutí poslední série smekám a se slzou v oku se loučím s nádhernou rodinou Pearsonových. Takhle realisticky natočené a emočně silné rodinné drama jsem ještě nikdy neviděla a myslím, že už ani neuvidím. Just perfection.

Srdcerváči

Srdcerváči (2022)

Tenhle seriál jsem zhltla během pár dní a mám z něj upřímnou radost. Ani nepamatuju, kdy mě něco takhle oslovilo a chytlo za srdce. Celé je to takové prosluněné příjemné pohlazení po duši, doplněné vtipnými animacemi, mojí srdcovkou - britskou angličtinou, a skvělými hereckými výkony. Především Kit Connor (Nick) v sobě spojuje úžasně zahrané emoce a zranitelnost, kterou umí a má odvahu dát najevo málokterý kluk, tím spíš zahrát - jsem si jistá, že tenhle herec má před sebou velkou budoucnost. Kdybych někoho jako Nicka potkala na střední, měla bych taky definitivně obří crush. Charlie mi původně nebyl moc sympatický, ale jako charakter si mě postupně získal a oběma jsem jim moc fandila. Na to, jak jsou mladí, jsou jejich herecké výkony naprosto neuvěřitelné a po několikátém zhlédnutí obdivuji, jak procítěně a citlivě zahráli každou scénu k naprosté dokonalosti. Takhle pozitivně laděný seriál se super soundtrackem jsem už dlouho neviděla a už se nemůžu dočkat další řady. Prozatím si budu na zlepšení nálady pouštět nejlepší scény pořád dokola :) EDIT: Z českého dabingu jsem naprosto znechucená a úplně seriál kazí - kdo neumí anglicky, kvůli tomuhle silně doporučuju se naučit nebo aspoň přetrpět české titulky, protože dabing je fakt joke a ne povedený.

Skam

Skam (2015)

Myslela jsem, že tenhle seriál má trochu přehnané hodnocení - přece jen teenagerských seriálů ze střední je opravdu hodně. Po binge-watching všech sérií musím konstatovat, že je oprávněné. Zaprvé zbožňuju severskou produkci, protože je prostě mnohem kvalitnější než americká a líbí se mi i více to jejich prostředí, za druhé je zde geniální casting s výbornou chemií, za třetí sociální přesah a témata viz. islám, homofobie, předsudky, útlak, rape scare, cyberbullying, eating disorders, mental health apod. která jsou velice aktuální a důležitá zmínit. A za čtvrté pak Thomas Hayes aka William a jeho slow motion, jeho námluvy s Noorou, Isak a Even v bazénu a válecí scéna v kapucích a moje srdcovka losers club a scéna s dodávkou, to je něco, co mi utkví ještě na hodně dlouho. Best of - druhá a třetí série. Skam je skvost, ale na ty napodobeniny z jiných zemí koukat nebudu.

Cesta svatojánských mušek

Cesta svatojánských mušek (2021)

Tak tady jsem speechless. Slova nestačí, tohle je srdcovka. Příběh několika propojených životů, lásky, rodiny, ale hlavně jako jeden z mála seriálů, narozdíl od stejně tak skvělého a podobného This is Us, zobrazuje i kvalitní přátelství dvou žen. Katherine Heigl a Sarah Chalke jsou queens, které si diváci (resp. hlavně divačky) nutně zamilují ve všech časových rovinách - jako teenagery, mladé dospělé i čtyřicátnice. Druhá série je teda ještě víc kapesníčková, s čímž je třeba počítat, ale za mě ještě lepší než první. Masterpiece a perfection.