Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Mysteriózní
  • Animovaný

Recenze (474)

plakát

X-Men: První třída (2011) 

Magneta v podstatě stvořil Charles, nejenže ho zachránil před jistou smrtí utopením, ale také to byl on ke komu se Erik alias Magneto přidal, aby naplnil jeho sny o mutantech žijících pospolu a i ve společnosti lidí. Což bylo v rozporu s Erikovou filozofií. Toť ve zkratce ke hl. představitelům. Co se týče herců, zmínila bych jen a především McAvoye a Fassbendera, s ostatními [mutanty] se počítá coby do počtu, jelikož celkový dojem, jenž jsem si odnesla já, bylo vypíchnutí počátku přátelství Charlese a Erika a jejich následná separace. Fassbender, ze kterého se vyklubal velmi charismatický herec, ale hlavně schopný ponořit se do jakékoli role (viz. jeho curriculum vitae). Nejenže má šarmu na rozdávání, ale i štěstí (spíše nos a mozek) na výběr rolí, tudíž jeho filmovou budoucnost bude vhodné sledovat. Jeho zmutovaný přítel, tedy James McAvoy je bezpochyby také talent, o kterém jsem se již rozplývala u snímků Poslední skotský král nebo Pokání, poté trochu přehodil výhybku do komerčního blábolu Wanted, nicméně to nemění skutečnost kvalitně odvedené práce.

plakát

Spláchnutej (2006) 

Ian McKellen, Bill Nighy, Kate Winslet, Jean Reno?! Už jen za ta jména bych hodnotila vysoko. Ta pátá (ne)hvězdička je za jejich animovanou (ne)podobu.. vím, neopodstatnitelný důvod, ale bohužel jiný nenacházím.

plakát

Zahrada (1968) 

Zahrada se živým plotem a unikátním pánem domu, který má vše pod kontrolou, obzvlášť jde-li o nekompromisní názory na pobyt na čerstvém vzduchu s partou nekonfliktních občanů, kteří jsou natolik disciplinovaní, že drží pospolu za každých okolností, běda by jen pomysleli na bezcharakterní spánek, který by působil nekoligiálně.

plakát

Casablanca (1942) 

Casablanca už ve své době byla pojem. A ani dnes nepůsobí omšele. Proto v tomto mají filmy noir navrch, jelikož ona zasloužená atmosféra se jen těžko hledá v soudobých snímcích. Hvězdy tehdejšího stříbrného plátna také pohlížely na své řemeslo o poznání jinak než spousta jejich dnešních následovatelů. Zápletka je univerzální, ale nikoli fádní, už jen díky představitelům hlavních i vedlejších rolí, kteří jednotlivě nabízejí své charisma. Co se týče ústředního trojúhelníku, nemám výtky, jež by stály za zmínku, snad jen pouhé nuance, které tak či onak s radostí přehlédnu.

plakát

Vražda na večeři (1976) 

Strčte pod zámek esa filmového plátna 70. let, všichni v detektivním hávu a jedna taková titěrná skutečnost vraždy. Plus izolace od okolního světa v dobovém sídle a na celý víkend, vzejde nám výborná parodická jízda v čele s Peterem Sellersem, Peterem Falkem, Maggie Smith atd. Kousavé dialogy odprezentované s grácií přítomných investigativců... "28 minutes to main murder..."

plakát

Královna (2006) 

První myšlenka, která mě napadla během závěrečných titulků bylo, zda-li by příběh byl pikantnější, kdyby filmaři nemuseli podlehnout jakési cenzuře královskou rodinou... Pravděpodobně nebyl vzhledem k introvertní povaze samotné Alžběty II. V každém případě to bylo pro Stephena Frearse dosti obtížné, vytvořit bigrafii žijícího panovníka, který navíc neoplývá velkou sdílností informací s veřejností. Nicméně to, že byla vybrána právě Helen Mirren je tím nejsilnějším článkem. Helen, už i díky dokonalé autenticitě vzhledu, je věrohodným důkazem toho, že drama Královna obstojí v záplavě životopisných snímků.

plakát

Špatná výchova (2004) 

Šokující? Neřekla bych. Vzhledem k rukopisu Pedra Almodóvara nelze čekat pohodičku u kafíčka. Jeho práce je pokaždé na úrovni s notnou dávkou těžkostí a častokrát jde i za hranice lidské snesitelnosti. Kroutit hlavou? Bezesporu povoleno. Poněvadž na tom tento snímek postavil základy - na bizarnosti. A Gael García Bernal v dámském úboru mi potvrdil fakt svých možností oboupohlavní použitelnosti aniž by působil androgynně nebo slizce.

plakát

Mandolína kapitána Corelliho (2001) 

Ani ne tak příběhu samotného si nelze nevšimnout nadprůměrných výkonů některých herců, obzvlášť John Hurt, a Christian Bale tu má také své originální kouzlo. Což se bohužel nedá říci o ústřední dvojici. Nezaznamenala jsem žádnou chemii, ačkoli Penélope občasně vykazuje známky talentu a nejenom rozmilou tvář, ale tady nějaké charisma odpočívá zimním spánkem. 45 %

plakát

Princezna Mononoke (1997) 

Neobvyklý animovaný metaforický pohled na nebezpečné myšlenky lidí, kteří si jen stěží uvědomují některé následky svých činů. Pak tu musí zasáhnout tací jedinci, jež mohou prohlédnout důsledek možné zkázy. Finální fantasy vizualizace spolu s výbornou hudbou tvoří celek držící úžasně pohromadě. Dobrodružné putování s mladým Ashitakou, jehož úděl je daleko důležitější než se zdá na první pohled.

plakát

Návrat do budoucnosti II (1989) 

Sáhodlouhý komentář tady nemá smysl, celý scénář s výtečnými dialogy mi opět rozrazil ústa do širokého oblouku... Dr. Brown: "eahh na obloze je zácpa - nedojedeme tam!" Plus jeho nadčasová a bezkonkureční průhledná (!) kravata mluví za vše.