Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Pohádka
  • Animovaný
  • Krimi

Recenze (1 820)

plakát

Lolinka a kníráč (1998) (TV film) 

Že je námět otřepaný by tak nevadilo, kdyby vtipy fungovaly, princeznina proměna (eeeee? proměna? jako že se chvilku nechovala jako naprostý tupan?) měla nějaký vývoj a vypadalo to, že i delší trvání, kdyby chování krále v závěru bylo logičtější (vrátíme čarodějce, co škodí, čarovnou hůlku protože, protože, protože tak), a kdyby mě to tak povšechně celou dobu nepopuzovalo.

plakát

O chytré princezně (1966) (TV film) 

Roztomile rozverné provedení, roztomile rozverné písničky a celkově čistě subjektivně hezčí pohádka, než její novější zpracování s princeznu Andrlovou, ač ani proti tomu nic nemám.

plakát

O šesti ošklivých princeznách (1969) (TV film) 

Je pozoruhodné, kolik princů si všimne, jak jste krásná princezna, pokud je váš otec bohatý král. Tak nějak se na téma nevěst vyjádřila Stařenka Oggová. Tady se pracuje s princeznami, které jsou tak šeredné, že to ani královský majestát otce nezakryje a princové a knížata se pak snaží sňatku vyhnout a nikoli stát se královskými zeti. Honzovi je vyhlášená škaredost budoucí choti ukradená, je tak vystresován na téma, že by se měl oženit, svou vnoučat chtivou matkou, že bere všechno.

plakát

O pasáčkovi a labutích princeznách (1968) (TV film) 

Na to, jak to je kratinké, to má mnoho slabých chvilek. Hluchá místa na sebe prakticky bez přerušení navazují. Asi by to chtělo doprostřed blok reklam, aby to člověku něco přineslo.

plakát

Nemaluj si čerta na zeď (1971) (TV film) 

Peklo počítá se vším, ne však s tím, že poctivý člověk si může být vědom svých práv a krom toho, že si jimi je vědom, ještě na jejich zachování může i trvat. Tento detail udělá elegantnímu pekelníkovi čáru přes rozpočet, ne však takovou, aby s vrozenou grácií nedosáhl svého a spravedlnosti nebylo učiněno zadost.

plakát

Vašíček a lesní muži (1981) (TV film) 

Lesní muži s pověstí špatnou, ve skutečnosti však dobří, se rozhodnou nechat si u sebe dítě, které se náhodou zatoulá v lese. Zatímco oni propadají hazardu, dítě běhá po lese, je opakovaně konfrontováno se zvířaty a to místy i s nebezpečnými (zahání prasata do bažiny) a učí se tak dělat práci lesních mužů. Postupně však droga podaná lesními muži přestává účinkovat a mladému hrdinovi se vrací paměť. Než však smí opět domů, resp. setkat se s maminkou, musí prokázat, že si něco takového zaslouží a to, jak jinak, tím, že zachrání království i s princeznou. Lesní muži mu mohou pomoct na zapískání píšťalkou, vždy však pomoci může jenom jeden, aby les nezůstal bez strážce. Zřejmě proto důsledně přijde nejprve jeden a posléze i druhý lesní muž, aby následně na ples byly odvolány i víly a les tak zůstal humanoidních tvorů zcela prost. Svatá prostoto, tak prostinké to bylo, že mnohem víc sedí slovní spojení nehorázně blbé.

plakát

Poklad pod Černou hláskou (1975) (TV film) 

Lubomír Lipský hledá poklad, který v tom smyslu slova, v jakém si představuje, (spoiler) nenajde, najde však poklad jiný, větší a tak nějak člověk vnímá jako pozitivum, že to klišovitě dobře dopadlo. Mravoučné poselství, které z toho ční od začátku, neruší, protože v daných souvislostech to působí věrohodně, navíc v papundeklových kulisách se prohánějí skvělí kumštýři, kteří i z kusu dvourozměrného pomalovaného kartónu dokáží vytvořit trosky středověkého hradu. Podotýkám, že cejnovi se zlatými šupinami by se plavalo zatraceně špatně a asi by se zarýval velmi hluboko do bahna.

plakát

O třech vandrovnících (1976) (TV film) 

Do pohádky zpracovaný Pygmalionský motiv, kde se kromě motivu oživlé sochy promítá magické číslo tři. Tady tři kamarádi ze začátku na konci kamarády nejsou, ale ony se vztahy ženatých mužů a starých mládenců často modifikují i bez pokusu o vraždu.

plakát

Ivanka a Marijka (1976) (TV film) 

Pohádka, kde deus ex machina je ursus ursus. Paní Maciuchové to tu strašně sluší a plyšová medvědice potěšila. Hodnotím to, jako kdyby mi bylo pět, těžko mít u takovéto hříčky nároky na triky jako u nevím už ani kolikátého dílu Hvězdných válek.

plakát

O Honzovi a princezně Félince (1968) (TV film) 

V podstatě hodně nad hodnocením váhám. Na jednu stranu velmi roztomilé, příjemně rozverné, hezky obsazené, na druhou stranu příběh je nedotažený a to nejen v problematice loupežníků, když se na Honzu vrhli, když je nečekal, není překvapivé, že ho přesila udolala, ale hlavně v tom, že si rok ani nevzdechl za rodinou, i když ano, to je běžné pohádkové klišé, ale hlavně tedy nedomrlost děje při příchodu Félinky do Honzovy rodné chalupy. Ale s ohledem na věk téhle pohádky, příjemný hlas vypravěče, hezkou hudební stránku, která by moje rodiče v dobách mého dětství přiváděla k šílenství, protože bych jim "tváře jako slabikáře, černé tváře od kováře" zpívala nejméně týden, příjemné vystupování paní Štěpničkové a mou oblíbenou princeznu, kloním se k vyššímu počtu hvězd a doufám, že to s tím zpěvem není dědičné.

Ovládací panel
159. nej uživatel Česko
137 bodů