Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Pohádka
  • Krátkometrážní
  • Animovaný

Recenze (102)

plakát

Sedmero krkavců (2015) 

Příjemné překvapení. Scénář, který má hlavu a patu. Po třiceti letech konečně důstojné zpracování klasické pohádky. Viděla bych to na tři a půl hvězdy, protože v poslední třetině, která se odehrává na zámku, se nepodařilo tak úplně vyhnout karikování intrikánských postav královny a jejího syna. Ale vzhledem k výše řečenému zaokrouhluji směrem nahoru.

plakát

Humr (2015) 

Film není můj šálek čaje, proto se neodvažuji hodnotit. Ale neodpustím si malou poznámku na okraj. Ve většině scifi (nebo alternativních?) příběhů se lidé chovají a reagují normálně, tak jak by reagoval každý z nás současníků. Tady z neznámých důvodů jednají všichni naprosto nelogicky. Kdyby byl normální člověk zavřen v hotelu za neuvěřitelně ponižujících podmínek a hrozilo mu, že když si nevyhledá partnera, bude proměněn ve zvíře, 99% lidí by si našlo manžela nebo manželku hned první den pobytu v takovém zařízení. Nehledalo by lásku (která tu stejně není podmínkou), ale přijatelné východisko z nouze. Takže příběh, ve kterém 99% lidí v podstatě jen tupě čeká na proměnu, mi připadá zcela nevěrohodný.

plakát

Velká země (1958) 

Konečně viděno v originále. Ještě by to chtělo velké plátno. :)

plakát

Dlouhé horké léto (1985) (TV film) 

Mám pocit, že tohle jsem snad viděla v ČT ještě za socialismu (Jak se to do ČSSR dostalo?) v dvoudílné podobě. Ve srovnání s ostatní tvorbou, kterou ČT tehdy nabízela, to bylo hotové zjevení. Po x-letech jsem znovu shlédla a konstatovala, že atmosféra pořád funguje. Objektivně by to bylo spíš na 3 hvězdy, jednu přihazuji z nostalgie a také za výborný scénář. Škoda toho nepříliš zajímavého televizního zpracování a poněkud úsměvné snahy tvůrců svlékat zpoceného hlavního hrdinu při každé vhodné i nevhodné příležitosti do půl těla. :)

plakát

Kobry a užovky (2015) 

Viděla bych to tak na 4 a 1/2 hvězdy - tu půlku za úžasný výběr písní. A smekám klobouk před debutujícím scénáristou. Doufám, že se dočkáme ještě řady podobně povedených scénářů. Díky, pane Žváčku.

plakát

Malá Dorritka (2008) (seriál) 

Pro mě špička v kategorii seriálových televizních adaptací. Každý díl jsem si úžasně užila, bohužel až na ten poslední, který mi přišel příliš uspěchaný. Zejména odhalení obsahu tajemné skříňky bylo tak zestručněné, že jsem si musela znovu přečíst závěr knihy, abych se ujistila, jak to "doopravdy" bylo. Některé postavy zmizely tak nějak bez rozloučení a také mi chyběl jeden spálený papír. - Nu, ale v průměru je to pořád za *****.

plakát

Když nastaly deště (1955) 

Tak tahle adaptace nesahá té z roku 1939 ani po kotníky. Jestli se tedy vůbec o adaptaci dá mluvit, vzhledem k tomu, že jeden z hlavních motivů knihy - trojúhelník Ráma - Edwina Hestonová - Lord Heston se vyvíjí zcela jinak. Což je dáno i jejich zcela rozdílnými povahami. Ráma, který ve svých letech ještě nepoznal ženu (?), se zamiluje do hloupé pipky Edwiny - což by se snad dalo omluvit jen tou jeho "nevybouřeností". Lord Heston, v knize jedna z nejodpudivějších postav, je tu sympatický džentlmen strádající chladem své manželky. Viděla jsem film, aniž bych znala předlohu - a i tak mi připadal neskutečně pitomý. Dvě hvězdy dávám za efekty a za druhou milostnou dvojici.

plakát

Když nastaly deště... (1939) 

Nic jsem nečekala a možná proto jsem byla opravdu příjemně překvapena. Výborný scénář, který je ovšem (na rozdíl od knihy) laděn takřka komediálně - je tu množství zábavných sarkastických dialogů. Na zfilmování mělo pochopitelně vliv datum vzniku - ať už jde o omezení technická nebo (řekněmě) společenská. Exteriéry veškeré žádné, takže dojem vyprahlé Indie opravdu nebylo možné navodit. Nedočkáme se ani sošek (v knize všudypřítomného) boha Šivy s tím jeho "tentononc" a vůbec veškerých sexuálních podtextů. Herci jsou výborní v komediální poloze, ale když dojde na drama a romantiku, trochu znejistí. Nicméně film má hlavu a patu a dost jsem se u něj pobavila. "Taková je Indie. Celé jaro se modlí za déšť. A teď, když je tady, modlí se, aby přestal."

plakát

Vampire Hunter D (2000) 

Sledovala jsem v japonském znění s českými titulky, které ovšem byly vyrobeny pro anglickou verzi. Takže jsem zjistila, že anglická verze je o dost ukecanější. A úplně nadbytečně. Hlavně v závěru se tu málem "uláskovali" a "udrahouškovali", zatímco japonská verze nechala všechno cudně na působení obrazu.