Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Horor
  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Krimi

Recenze (5 311)

plakát

La donna del lago (1965) 

Mladý muž Bernard přijíždí do malého města a ubytuje se v hotelu u jezera. Není zde poprvé, s řadou obyvatel se zná, také mezi jeho známé patří majitel hotelu se synem a dcerou. Záměrně přijel po sezoně, protože potřebuje klid. Také ale doufá, že se setká s Matildou (Tildou), zdejší služebnou, na níž stále myslí, byť jeho vztah k ní byl čistě platonický. Postupně zjišťuje, že Tilda spáchala sebevraždu, ale někteří si myslí, že šlo o vraždu. Tilda však není jediná, kdo musel zemřít. Ke konci se s mrtvolami roztrhne pytel. Krásná šerosvitná kamera, co využívá neobvyklé pohledy a mj. rybí oko,  a temná hudba navozují mrazivou atmosféru. Melancholický a smutný snímek, spíše drama s přesahem do krimi, horor ani ne. Nevadila mi pomalost, chyběl mi určitý náboj, aby mě film chytil. Dobré, ale čekal jsem něco lepšího.

plakát

Ching nu yu hun (1960) 

Duchařský příběh mající všechny základní propriety gotického hororu své doby. V chrámu za městem prý straší, ale když jsou všechny hostince plné, vydá se mladý učenec Ning přenocovat právě na ono prokleté místo. V noci uslyší zpěv a hudbu, a tak se vydá na druhou stranu komplexu budov, kde objeví nádhernou zahradu a krásnou dívku na terase před domem, jak hraje a zpívá. Ning ovšem není žádný děvkař, a tak byť se ho půvabná Nieh snaží svést, co jí síly stačí, jeho morální kodex mu flirt nedovoluje. Dívka však má v rukávu další možnosti, jak se ho pokusit získat. Na to čeká její babička, krvelačná bestie, aby mohla Ninga vysát. Krásný barvotiskový horor se strašidelnou hudbou, ruinami i honosnými exteriéry zahrady, temným lesem a měsícem v úplňku a závěrečným bojem o život. Betty Loh Ti je zde vskutku svůdná.

plakát

Nebeští lovci: Svět vážek (2010) (TV film) 

Fascinující svět vážek, nelítostných predátorů a současně i kořisti. Jeden z unikátních záběrů ukazuje, jak vlha pestrá chytí vážku ve vzduchu. Přitom vážky létají rychlostí 50 km/hod, nejvyšší naměřená rychlost, jaké dosáhly za příznivých povětrnostních podmínek, je neuvěřitelných 130 km/hod. Vážky se vyskytují až 500 km od pobřeží nad mořem, z Libye na Island pak doletí za čtyři dny. Zatímco imaga žijí jen několik týdnů, jejich dravé larvy i několik let - až pět let, starší literatura uvádí u velkých šídel dokonce až osm let. Mají skvělý mechanismus - lapací masku, který jim pomáhá bleskově uchvátit kořist. Kromě vážek přijde řada i na mnohé další živočichy s nimi spojené. Věděli jste, že kachna divoká si na vážce ráda pochutná? Na rozdíl od motýlů nebyly a asi pořád nejsou pro sběratele hmyzu tak atraktivní, protože jejich krásné a často kovové zbarvení brzy po smrti vyhasne, postupně až zčerná (mohu potvrdit). Nakonec je to dobře, jelikož se nestávají tak často cílem člověka...

plakát

V rýnské džungli (2014) (TV film) 

Vizuálně krásný dokument přináší mimo jiné zajímavé okamžiky z přírody, kde nekompromisně každý žere každého. Kudlanka nábožná nestihne brutálně sežrat samečka po spáření, jelikož si na ní pochutná kobylka, kterou chtěla sama během páření ulovit. Okoun se raduje, že štika ho chytla nešikovně a musí ho pustit. Radost je ale krátká, protože za rohem číhá sumec a okounův život je zpečetěn. Užovka chytí skokana za nohu, ale brzy pochopí, že je na ni moc velký. Z neúspěchu je však smutná jen chvíli, záhy se totiž ocitá v ptačím zobáku... A rozhodně zajímavý je lov různých druhů volavek - nahánění rybek vypadá úsměvně, nikoliv však pro rybky... Úžasné od začátku až do konce.

plakát

Falcon Lake (2022) 

-Ne všichni duchové dokážou komunikovat.- Léto, jezero, čas malin nezralých, oblaka, les, den a noc. Impresionistický pohled na mládí, které je plné objevů a tajemství. Momentky, střípky, krátké epizody a závěr, co je magický.

plakát

The Witch Who Came from the Sea (1976) 

Cynický film, který více ukrývá, než ukazuje. Naprosto chápu, proč byl kontroverzní a asi nejen v Británii zakázaný. Jen z pohledu současného diváka, kdy ve filmech padla už snad všechna tabu a kdy je vcelku možné dostat se k řadě zakázaných filmů navíc v necenzurované podobě, se možná až tak problematický nejeví. Formou i obsahem jakoby spadal do 60. let, kdy na kulturním poli nakrátko padala cenzura v řadě zemí. Incest, respektive zneužívání dcerky, drogy, osvobozené tělo, kdy nahota se stává přirozenou, sex večírek, vliv Tv a reklamy na život, násilí a pohádka Malá mořská víla, která nekončí dobře. Jasně, mohlo to být tvrdé porno říznuté splatter řezničinou v přímém přenosu, ale řekl bych, že právě prostor ponechaný divákově fantazii tomu dává zcela jiný rozměr. Sny, halucinace, prolínání skutečnosti a představ, symbolika krve a vlny oceánu, co se bez přestání a svobodně valí ke břehu zas a zase... Perkinsová je naprosto přesvědčivá ve své duševní rozpolcenosti. Popravdě ale dnes ocení především filmoví sběratelé.

plakát

Žraločí masakr v Jersey Shore (2012) (TV film) 

Osobně mám tyhle ultralevné hororové komedie s pixelovými monstry rád, tentokrát ale nijak nejásám. Postavy jsou extrémně nesympatické, což bych odpustil, pokud by byly kompletně zmasakrovány, to se bohužel nestalo. Krev ano, sem tam uhryznutá končetina taky, pohledy z tlamy žraloka byly vtipné. Na pláži jsem tedy čekal masomlejn...ale nic. I přes kratší stopáž se více žvanilo než jednalo. Ani ty silikonky se moc nepředvedly. Slabší kousek.

plakát

Oživlé zlo (1973) 

-Profesore, profesore, to sérum! Ještě že jste ho nepoužil na člověka.- Cushingovi doktoři šli a zde to není výjimkou. Záhadná kostra, kterou přivezl z expedice, se má stát klíčem k odstranění zla na zemi. Ano, vědci nedochází, že dobro a zlo jsou dvě strany jedné mince, a tak se dopustí osudové chyby. Jeho žena zešílela, a protože má strach, aby stejně nedopadla i dcera Penelope, jíž od malička tvrdí, že matka zemřela, zatímco místo toho přežívala v blázinci, rozhodne se na ní vyzkoušet sérum vytvořené z krve záhadného tvora. Barvotiskový příběh připomíná filmy studia Hammer také skrze hlavní herce; snad mohlo být více mlhy, krve i nahoty. Ale na bouři dojde, laboratoř je temné místo a finále s prchajícím kočárem má správný náboj. Pro příznivce starých gotických hororů fajn, současný divák už asi tak nadšený nebude...

plakát

Nebezpečný žralok (2011) (TV film) 

Ukázkový zástupce levného hororového podžánru o žralocích natáčený v báječných bažinách Louisiany, Lafayette. Zkorumpovaný šerif zprostředkovává obchod s hlubinným (sic!) žralokem, který ale kvůli nehodě skončí v místních močálech. Šerif samozřejmě pak dělá, že žralok je jen báchorka, páč nemůže logicky přiznat svůj podíl na celé šlamastyce. Vůbec většina poldů tu za moc nestojí a jeden šmíráckej rovnou ztratí hlavu. R. Davi jako vždy padouch na jedničku. Federální agent v utajení by měl být asi hrdinou snímku, jenže po většinu času nesrší energií, nýbrž se potácí jak spící panna. Žraloka mohlo být více, likvidace obětí drsnější - zatraceně, proč neroztrhal to hejno parchantů na festu, nechápu. Protože mě ale tyhle pokleslé příběhy baví, dávám za 2* a jednu za skvělé lokace.

plakát

Schlaf (2020) 

Marlene (Sandra Hüllerová) trpí děsivými nočními můrami, které se stupňují. Do deníků si dělá obrazové záznamy; klíčovým místem, které se jí neustále ve snu vrací, je hotel ve vesnici Stainbach. Jednoho dne přijde její dcera Mona domů a zjistí, že matka odjela do hotelu, co se jí zjevuje, aby přišla záhadě na kloub. Tam Marlenu přepadnou vidiny a halucinace, zkolabuje a skončí v nemocnici. Mona se snaží zjistit, co přesně se stalo, a tak se vydá do hotelu, kde se ubytuje. Majitelé se jí snaží vyjít vstříc, zejména Otto, ale je to spíše proto, aby neodhalila pravdu. Tajemství se stupňují a Mona se dostává do smrtelného nebezpečí. Mysteriózní film disponuje zajímavými obrazy a scénami, které doprovází uhrančivá a intenzivní hudba - např. ve snové erotické scéně je až mrazivá. Film má přesah do surrealismu a celkově je velmi zvláštní. Nebudu psát artový, ale přesah do umělecké roviny tu je. Rozhodně ne snímek pro každého. Vygradované finále je pěkné psycho. Milovníkům běžných hororů určitě nedoporučuji.