Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Horor
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný

Recenze (632)

plakát

Hospital Brut (1999) 

Mějme 15 schizofreniků, 10 paranoiků, 10 hysteriků, 5 maniodepresivních psychotiků, 5 sexuálních deviantů a erotomanů, Dalího, Lynche, Waterse, Bunuela a Švankmajera. Tuto skupinu lidí zavřme do veliké místnosti se stroboskopickým osvětlením a pusťme jim k tomu libovolnou noisovou kapelu. Dejme jim k dispozici hračky, papír, barvičky, různý šrot, kameru a gigantickou dávku halucinogenů (bláznům předem vysadit pro jistotu léky). Počkejte nějakou dobu a vznikne vám něco podobného jako je Hospital Brut. ----- Tenhle krátký surrealisticky bizarní filmeček se popisuje skutečně těžko. Je to šílenost naprosto vytržená z jakéhokoliv kontextu, plná úchylností, trochu toho animovaného gore a šílených zvukových efektů. Bližší popis bohužel v tento moment poskytnout nemohu, prostě se koukněte a uvidíte sami.

plakát

Texaský masakr motorovou pilou (1974) 

Klasika, jeden ze základních kamenů hororové historie, který byl napodobován mnohokrát, ale nikdy nebyl překonán. Mrtvoly, násilí, bezmoc hlavních postav a osobitý zabiják Leatherface, co víc si přát? Prostředí bohem zapomenutého texaského venkova je zde zachyceno takovým způsobem, že skoro nemáte problém uvěřit, že takové věci se zde opravdu dějí. Skoro na cokoliv, na co zde hlavní hrdinové narazí, je tak trochu jako z jiného světa a takovým divným způsobem znepokojující. Na rozdíl od remaku se zde nesází na explicitní násilí a brutalitu, ale na pocity diváka a atmosféru, což je nepochybně další plus. Jo a mimochodem, scéna se stopařem je jeden z nejlepších hororových momentů vůbec.

plakát

Byl jednou jeden... život (1987) (seriál) 

Lidské tělo je extrémně složité a vysvětlit dítěti jak fungují a k čemu jsou například krevní destičky není tak jednoduché, jak by se možná mohlo na první pohled zdát. Tenhle krásný animovaný seriál tenhle úkol zvládá opravdu dobře a informace podává tak, že jsou snadno uchopitelné pro každého a přitom svou jednoduchostí neztrácí svou vypovídací hodnotu. V dnešní době, kdy se na děcka valí z televize seriály, které jsou sice po vizuální stránce ohromující, ale vzdělávací úlohu se nesnaží ani předstírat, je něco takového skutečný poklad a proto odpouštím i těch pár chyb, které by se zde nepochybně daly najít.

plakát

Nakonec zemře (2010) (amatérský film) 

Sakra, málem jsem si nadělala do kalhot a to se mnou opravdu zvládne máloco... :). Škoda, že podobné testy nejde posílat úhlavním nepřátelům, udělala bych to hned:).

plakát

Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba (1999) 

Mnohými je tento díl považován za nejhorší, takže jsem asi vážně divná, když je mým nejoblíbenějším.. a to i přesto (nebo snad právě proto?), že je oproti těm ostatním značně infantilní :). Jen toho blba ušatýho - Jar Jara Binkse - si mohli odpustit. P.S.: Darth Maul je jeden z nejlepších záporáků co znám. A má pěkný kérky:).

plakát

Mulholland Drive (2001) 

Pokud chete film s jednoduchým dějem, Mulholland Drive rozhodně není to, po čem byste měli sáhnout. Lynch zkrátka nemá rád přímočarost a vůbec mu nezáleží na tom, jestli divák jeho film pochopí... a to je dobře, protože nic nenakopne váš mozek k přemýšlení lépe, než Lynchovy dějové motanice. Navíc, nevzpomínám si na jedinou scénu, kterou bych naprosto nehltala. Všechny do jedné na vás zapůsobí tak, jako kdybyste byli po vlivem hypnotizéra, a vyžadují si vší vaši pozornosti. A abych nezapomněla - Naomi Watts i Laura Harring předvedly opravdu kvalitní výkon.

plakát

Záhada Blair Witch (1999) 

Vida, i relativně komerční horor zaměřený na mladé nenáročné publikum může být dobrý... a dokonce hodně dobrý. Že je levný je na něm místy znát dost, ale práce s ruční kamerou je tu jedna z těch nejlepších, co jsem zatím v rámci žánru viděla. Občas mám totiž pocit, že když se někteří tvůrci snaží, aby kamerové záběry působily co nejvíc amatérsky, tak se zmůžou jen na věčné klepání kamery a la "kameraman má Parkinsona", zatímco zde všechno působí přirozeně, bez nadbytečného klepání a záběrů do nikam. Tady zkrátka je všechno přesně takové, jaké by to každý z nás natočil. Stejné je i chování postav. Žádné blbé namachrované hlášky, svalnatí borci a blondýny s čtyřkama v povážlivě hlubokém výstřihu... jsou to jenom tři vystrašení mladí lidé, kteří se tak trochu ztratili v lese, došlo jim jídlo a mají toho plné zuby, přičemž svalují vinu jeden na druhého. Právě pro svou přirozenost, která tomu dodává na reálnosti, si mě Balir Witch Project získal. A scény, kdy se v noci kolem stanu ozývají divné zvuky, jsou opravdu strašidelné, stejně jako úplný závěr, ze kterého jsem se málem ... (však víte:)). A navíc můžeme Blair Witch poděkovat za jedno - může za rozmach "handcam" hororů, mezi nimiž najdeme pár skutečně kvalitních kousků. P.S.: Svého času mě opravdu bavilo sledovat, kolik lidí se dokázalo chytit na to, že se jedná o opravdový dokument:).

plakát

Gladiátor (2000) 

Historické velkofilmy mě nikdy kdovíjak neuchvacovaly, ale musím uznat, že Galdiátora jsem schopná sledovat klidně na několikrát. Akorát ten Russell Crowe mi kdovíjak nesedl, protože mi přijde místy děsně prkenný a mám z něj pocit, jako by zvládl zahrát jenom jeden výraz ve tváři.

plakát

Úsvit mrtvých (2004) 

Tomuhle, prosím, říkám dobrý remake. Vedle Rec se jedná o nejlepší zombie film, který byl po roce 2000 natočen. Vše tu funguje tak jak má - zombíci jsou náležitě hnusní a zákeřní, hlavní postavy nejsou žádní loseři a umí si poradit, sem tam je tu trochu humoru, děj je kvalitní, napětí vhodným způsobem gradováno a gore scén je tak akorát. Pár scén je naprosto výborných - začátek včetně úvodních titulků (plus zombie dcera a manžel jedné z hlavních hrdinů), útěk v obrněném autě, naháněčky se zombíky po obchoďáku... Nemám co víc dodat, Dawn of the Dead vám dá výborný filmový zážitek.

plakát

REC (2007) 

Naprosté nadšení! Rec je rozhodně jeden z těch nejlepších zombie filmů, jaké můžete vidět. Začíná to jako televizní reportáž o práci hasičů. Vše sledujeme prostřednictvím záběrů kameramana, který doprovází reportérku a hasiče do jakéhosi domu za zdánlivě rutinní hasičskou prací. Ruční kamera vás tedy bude provázet celým snímkem a velkou mírou se podílí na vzniklé atmosféře. Taky je zde trochu převráceno klasické zombie schéma - hlavní hrdinové se v baráku nezamykají před zombíky, kteří řádí venku... tady jsou zavření vevnitř i s nimi a nemohou ven. Nebezpečí je zde za každými dveřmi a utéci není kam - zbývá se jen na tomto relativně malém prostoru bránit jak jen to jde. Chování postav je logické a uvěřitelné, což vám spolu s kamerou dodává pocit, že se jedná o realitu. Děj je taky velmi dobře vystavěn, napětí správně gradováno, nenudila jsem se ani na chvilku. A závěr s nočím režimem kamery je prostě bomba, to nejde nazvat jinak. Mimochodem, pokud vás Rec naladí i na další španělské horory, neuděláte chybu, protože produkce z této země je obecně velmi kvalitní.