Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Horor
  • Dokumentární

Recenze (162)

plakát

Avengers: Endgame (2019) 

Je mi líto, ale tenhle film obsahuje takové neuvěřitelné díry v logice, že jsem chtěl předčasně odejít z kina. Po skvělé IW obrovské zklamání.

plakát

Chappie (2015) 

Blomkampovu tvorbu mám rád, takže mě vůbec neodradily rozporuplné recence a slabé známky. Naopak mám pocit, že jeho styl začíná vyzrávat a začíná se posouvat od sociálních témat k docela komplexnější tvorbě, již oceníte až druhý den po shlédnutí, kdy se nad filmem pořádně zamyslíte. Pročetl jsem si tady pár kritičtějších komentářů a často nacházel stížnosti na to, že je to splácanina, bordel, že film neví, čím má být atd. Ale vždyť takový je život! Na jedné straně tu máme pohádkový život vědce, kterému doma samotu zpříjemňují roboti a na straně druhé kriminální trojici, co se potácí na okraji společnosti. Samotný vývoj Chappieho je pak přímo závislý na střídání vlivu z obou stran. Jinak by se z něho stala jednoduchá osobnost, která bude buď dobrá nebo zlá. Myslím, že právě vývoj osobnosti pod tlakem různých stran je hlavní myšlenkou celého filmu. Problémem tady je, že režisér pojal film z hlediska stylu jako černou komedii. Myšlenka filmu je tak zlehčována černým humorem. Divák pak neví na co se to vlastně dívá: je to drama o dospívání, černá komedie nebo parodie na robotí filmy? Já se nad to dokázal povznést, jen jsem vypnul mozek a film si užil. Jedinou slabší věcí tak je konec, který je až příliš ujetý. PS. Blomkamp opět ukázal, že akci umí na 1*, navíc se s hlavními postavami vůbec nepáře a nebojí se jim připravit pěkně drsný osud. Takže natěšenost na nového vetřelce vysoká.

plakát

Hunger Games: Vražedná pomsta (2013) 

Mnohem ucelenější než první díl. Jsem rád, že se tvůrci poučili z neduhů nejen jedničky ale i celého žánru, čímž vznikl netradičně dospělý film. Nečtenáři předlohy možná budou překvapeni, ale takhle drsný ten svět podle knih. Stále mi trochu vadí až přílišné lpění na knize. Tím nechci říct, aby se film někak odtrhoval od předlohy, ale kdyby bylo alespoň pár scén nebo dialogů pojato trochu jinak, docela by mi to film osvěžilo. Takhle tu máme jen obraznou citaci knihy. Jinak ale u mě převládá naprostá spokojenost. Minule jsem si především stěžoval na obrovské díry ve vykreslení fungování světa. Tady se tento prvek stal základním kamenem celého filmu (jestliže jsem Arénu smrti po stránce logiky přirovnal k ementálu, Vražedná pomsta se spíš podobá husté krupicové kaši). Za zmínku stojí herecké obsazení. U Jennifer Lawrence není třeba se moc rozepisovat, ta už několik let prokazuje, že je v současnosti asi nejtalentovanější mladou herečkou v celém Hollywoodu. Zato Liam Hemsworth a Josh Hutcherson docela vyzrávají. Všechno pak pozvedávají Philip Seymour Hoffman s Donaldem Sutherlandem, jejichž (nejen společné) scény patří k tomu nejlepšímu z celého filmu. Pokud bude u finálního dvoudílu zachován stejný směr jako u dvojky, nejenže nezbývá než se těšit na finále, ale(pokud by si ostatní produjce vzaly příklad) mohlo by dojít k pozvednutí celého týnejdžrovského žánru.

plakát

SuperStar 2013 (2013) (pořad) odpad!

Že to tu novu pořád baví: jako kolovrátek neustále naší naivní mládeži oblbovat jak se z nich stanou hvězdy, že je čeká sláva, úspěch, hafo prodaných desek... a pak to přinejlepším skončí na firemních party nebo veletrzích. Do prdele s tím, jdu spát. P.S.: kam Mareš nemůže, tam nastrčí Farnou

plakát

Aréna národů (2012) (pořad) 

Vyrostl jsem na Hrách bez hranic, takže s podobnými soutěžemi nejenže nemám problém, ale marně čekám, kdy se objeví nějaký jejich následovník. Zatím to vypadá hodně dobře, mnohem lepší než ta loňská novácká parodie. PS: Jsem zvědav, jestli jsme od 90. let nezlenivěli a budeme porážet Evropu stejným způsobem jako tehdy v Hrách.

plakát

Avengers (2012) 

Bravo! Tak takhle jsem si nějak představoval, že má vypadat marvelovka. Dosud jsem z nich byl docela zklamaný. Spíš než nějaký boj o záchranu světa nebo naléhavý boj dobra se zlem mi připomínaly komorní záležitosti, kde se řešily spíše osobní rozepře nebo stíny minulosti. A bylo přitom jedno, z jaké produkce nebo studia pocházely. Proto jsem rád, že konečně někdo dokázal plně využít potenciál komiksového světa. A to od člověka, od kterého jsem to vůbec nečekal. Když byl Whedon dosazen na post režiséra, myslel jsem, že je film zabitý. Tím, jak mi časem dokázal naprosto znechutit můj kdysi nejoblíbenější seriál Buffy, nebo účastí na ubohém americkém Kanclu, ve mně nevzbuzoval vůbec žádné nadšení. Jenže opak je pravdou! Safra, kde se v takovém chlápkovi, který se dosud orientoval na malé produkce, vzalo natočit jeden z nejakčnějších a nejepičtějších filmů posledních let? Doufám, že tohle probudí lidi z ostatních studií a dají svým marvelovkám také nějaký epičtější vzhled (ale ne moc, aby to nedopadlo jako ten Bayův hnůj). A teď k samotnému filmu. Předně musím říct, že jsem v životě nečetl jediný komiks od Marvelu. Ani s filmy to nebylo tak žhavé, z 5 filmů, které Avengers dělaly epilogy, jsem viděl jen oba Ironmany. Proto jsem se docela bál, že se v ději příliš nevyznám. Scénář je naštěstí psán pro většinového diváka, tajže jsou podobné obavy zbytečné. Vůbec, scénář je tady jednou z nejsilnějších částí. Je to hlavně vidět v akčních scénách, kdy každý dostane svoji vlastní roli. Jak útok na létající pevnost tak finále připomínají úžasně, a účelně, poskládanou skládačku. Ze superhrdinů je rozhodné nejvýraznější Stark, který si občas film ukradl sám pro sebe. Naopak nesdílím nadšení okolo Hulka, který sbírá body za některé povedené scény(ta s Lokim je nezapomenutelná), ale jako samostatnou postavu si ho představit nedokážu. Avengers byl po dlouhé době hollywoodský velkofilm, který mě dokázal pořádně pobavit, podobné pocity jsem v kině zažíval naposledy u Pána prstenů. Viděno ve 2D s dabingem.

plakát

Demontáž: auta na prodej (2012) (pořad) 

Skoro nedívatelná záležitost o prodávání šrotu aneb další epizoda o tom, že televize to s žánrem reality-show stále nevzdává. Co tímhle chtěl básník říct? Že prodej náhradních dílů je taková švanda, že nesmí chybět na televizních obrazovkách? Nebo nám ukázat, že obchod se šrotem je docela výhodný byznys? A nebo je důvod mnohem prozaičtější a někdo tu jen potřeboval zaplácnout díru ve vysílacím čase? Nuda, šeď, dva plešouni (jeden bílej, druhej černej) a dva vraky, toť reality-show dneška. O čem budete točit zítra? O tom, který tým umí lépe zavazovat tkaničky nebo zametat chodníky?

plakát

Expendables: Postradatelní 2 (2012) 

Když to porovnám s jedničkou tak nevidím skoro žádný posun k lepšímu: přiblblý scénář, špatné počítačové triky, špatná kamera a naprosto sterilní Sly. Aspoň že ten Arnie nevypadal tak trapně (bohužel ho zastoupil a řádně překonal Pan roznožka, jehož padouch by si zasloužil nějakou mimořádnou cenu za nechtěnou směšnost). Jediné vetší plus tak vidím konečně ve využití toho, že v jednom filmu máme ty největší akční hrdiny 80. a 90. let: popichování, odkazy na jejich nejslavnější role atd. (a né jako v prvním díle, kde mi přišlo, že celá produkce jde ve stylu „hlavně tam dostat ty největší hrdiny, na zbytek filmu kašlem“).

plakát

Hlas Česko Slovenska (2012) (pořad) odpad!

Jsem z té nudy naprosto otráven, seru na to... EDIT: Haha, Leoš Mareš v pohřebním obleku, jak příznačné s místním hodnocením.

plakát

Hotel Paradise (2012) (pořad) odpad!

Už jsem viděl snad desítky naprosto zbytečných pořadů, ale ještě nikdy jsem neviděl takovéhle ubohé svinstvo. Docela mě v popisu pořadu pobavila tahle část: "budete mít možnost sledovat show plnou dobrodružství, napětí, flirtování a hlavně vznikajících vztahů". Ono to tam někde je? Jediné co vidím, když na to v televizi omylem narazím, je, jak se tam deset lidí baví o nějakých hovadinách, chodí polonazí, opalují ... No prostě jen takové domácí video z dovolené u moře. Namísto toho bych chtěl vidět do hlav těch manažerů, co je to napadlo, koupit takovou volovinu. Copak poslední roky neukázaly, že i mnohem "živější" reality šou u nás docelala propadly? Nějaké povalování metrosexuálů s roštěnkami tady nikoho nevytrhne. Technická stránka je synonymem pro katastrofu.