Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Akční
  • Thriller

Recenze (1 357)

plakát

Brimstone (2016) odpad!

Jémináku, tohle je BLBÉ! Jarmareční kruťák pro služky a pacholky. --- Aby mi nebylo nesprávně porozuměno: krutost mi nevadí. Ale tohle nemá hlavu patu, jen to křečovitě vrší zlé scény. --- "Lidé si myslí, že Peklo je nesnesitelné díky žáru plamenů pekelných. Ale tak to není. Je to kvůli nedostatku lásky." Tohle ten film náhodou řekl dobře. A pilně se přičinil, aby té lásky bylo ještě míň...

plakát

Nepřátelé (2017) 

Řemeslně celkem zdařilé, ale ten scénář... jako od Foglara. Schematické a nedomyšlené. Nejříznější příklad? Prosím: řekněte mi, jakými cestami se ubíraly úvahy té dámy, že to byla zrovna ona, kdo zahájil přestřelku o cosi, co jí podle zdravého rozumu mohlo být přinejlepším srdečně ukradené. --- Ostatně, vystoupení těch rančerů se taky vzpírá vší logice. Co jim mohlo tak hrozně vadit na tom, že jim na pozemku o rozloze Polabí někdo zakope o jednoho mrtvého Indiána navíc? Byla to snad snaha politicky korektně ukázat Zlého Bílého Muže? V tom případě filmu chybí Hodný Černý Teplouš.

plakát

Roma (2018) 

Je to tak - na výtvarné umění nemám buňky, a podle všeho se to vztahuje i na pohyblivé obrázky filmové. V tomto ohledu jsem buran. Vím, jaké je buranem nebýt, protože pro hudbu mám naopak buňky dobré. Takže ty kraviny, co poslouchá 98% lidí, mě naprosto neuspokojují a nezajímají. --- Z dramatického (literárního) pohledu jde o minimalistický příběh, triviální. Zaujalo mě to jako svého druhu sonda do sociální reality Mexika před 50 lety. Ale podruhé to vidět nepotřebuji. --- Berte moje hodnocení jako zcela individuální. Jsou prostě lidi, kterým tento způsob umění nic neříká. Jiní mohou být (a zřejmě jsou) nadšení.

plakát

Dunkerk (2017) 

Z britského cyklu "Naše slavné prohry". --- Nolanovy pokusy o originalitu moc neoceňuji, a Memento a Inception jsem ostře odmítl. Ale v tomto případě se mu cosi přece povedlo. Několik prostinkých dějových linií nasekaných na maličké kousky a vzájemně propletených na mě účinkovalo zřejmě právě tak, jak to Nolan zamýšlel. Je to sto minut intenzivního pocitu kolosálního průseru a zoufalého boje o přežití. --- Má to ohromný zvuk. Já jsem fanda na vážnou hudbu a mám dobré audio zařízení, tak mi to doma střílelo, bouchalo a rachotilo přenáramně.

plakát

Pád do tmy (2005) 

Když je to nahoře, je to horor. Dole - dolor, v díře je to díror, ve vodě vodor, a když je děj složitý, tak je to motor. Asi nejslavnějším motorem byla Švejkova cesta do Budějovic... --- Já tyhle strašáky moc nemusím, ale má roztomilá asijská choť je má ráda. Tak jsem zkusil i tento díror, a jsem celkem spokojený. Většinou to bývá mnohem pitomější.

plakát

Taste of Fear (1961) 

Dlouho to působí triviálně, ale vydržte, ono se to vyvrbí. --- Málokdy mi tyhle "zamotané" příběhy ve filmovém zpracování padnou do noty. U těch starších je vesměs patrná určitá naivita, schematičnost. Za to jsem často odměněn dobrými dialogy a leckdy i hereckými výkony. A u těch nových, obrázky pěkné, vypadá to zajímavě, a pak - aby mohlo dojít k velkému obratu - je nám oznámeno, že to předtím byl jen sen, představa, sci-fi, nebo příběh vyprávěný pozpátku... a mám z toho pocit, asi jako kdybych si cpal hovno zpátky do prdele. Zkrátka, rezignuje se na uvěřitelný příběh; stačí hezké obrázky a pocity, většinou vlastně dost nehezké... --- A tak u těch starých mám aspoň slušnou šanci, že nebudu znechucený. Jako i tentokrát.

plakát

The City of the Dead (1960) 

Tohle se těžko hodnotí. Je to přímočará gotická horrorová klasika. Hned víme, na čem jsme. Což je současně největší nedostatek; příběh si nehraje s divákem, nesnaží se ho zmást, uvést v pochybnosti... Takže napětí je minimální. A je to naivní, což je ovšem u tohoto žánru normální.

plakát

Záhadná bouře (2018) 

Zápletka NENÍ překombinovaná a nejsou v ní chyby. To jen my máme s chápáním cestování v čase pochopitelné problémy. --- A k tomu krásná romance... Vím že střízlivě vzato trochu nadhodnocuji, ale musím jít do plných. Nádherný, překrásný, silný příběh lásky, která doslova vzdoruje času.

plakát

Na špatné straně (2018) 

Filmů tohoto žánru je bezpočet. Z té masy tenhle kus vyčuhuje jistou originalitou. --- Jedna věc mě rušila. Nejsem gangster, ale tak nějak si myslím, že po činu je auto nutno vyměnit co nejrychleji. Dříve, než má jeho popis každý dopravák a nad výpadovkami se vyrojí policejní helikoptéry.