Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Akční
  • Thriller

Recenze (1 357)

plakát

Jeden z nich je vrah (1970) 

Docela náročný příběh, nedivím se, že není každému po chuti. Dialogy jsou skvělé, otevřené je to až do konce a rozuzlení paradoxní tím, že se vlastně nekoná. Važme si detektivky, která určitě není tuctová. Plus kvalitní filmové hudby Svatopluka Havelky. Dneska u filmů namísto skutečných skladatelů zaměstnávají popkulturní trdla.

plakát

Akce Bororo (1972) 

Viděl jsem to jako kluk a utkvělo v paměti. Provinční sci-fi.

plakát

Kamenný orchestr (1981) (TV film) 

Dobré, ale malé. Zpracováním i významem.

plakát

Třináct životů (2022) 

Kupodivu dobré. Věcné, slušný scénář, dobře zahrané, bez patosu navíc. Byl jsem spokojen.

plakát

Zlo s lidskou tváří (2019) 

Nějak mě to neoslovilo. Není to špatný film, to spíš já jsem byl špatný divák.

plakát

Poslední dny Sophie Schollové (2005) 

Ti studenti si filmový pomník jistě zaslouží. --- Jako film mi to připadá spíš jako dramatická pomůcka pro školní výuku. A snad i trošku problematická. Vyšetřovatel Gestapa vyvedený z míry školačkou a snad i na moment pochybující? Bachařka potichu sympatizující? Skoro jakoby zlým byl jen "systém", kdežto Němci dobří... --- I Češi byli dobří, to jen hrstka komunistů... I Rusové jsou dobří, to jen Putin a jeho parta... Nikdo za nic nemůže, co?

plakát

Spotlight (2015) 

Domníval jsem se, že se dozvím něco o problému. Omyl, dozvěděl jsem se, jak byl problém v Bostonu zveřejněn. A bylo mi to podáno věcným, suchopárným způsobem. Novináři se sejdou na poradě a řeknou si, že v tom budou pokračovat. Pak se rozejdou do terénu a sbírají informace. Následuje další porada, další rozchod... a tak dokola. Nakonec toho nasbírali dost a otiskli to. Jémináku! To je nářez! --- Jsem přesvědčený, že jak Akademie, tak zdejší komunita na filmu oceňují především jeho politické poselství. Je mi líto, když vidím třeba svého oblíbeného nascendi, jak z lidové, nic nechápající pozice suverénně odsuzuje celibát. A to nemluvím o dalších, mnohem vulgárnějších výlevech. --- Lidi zkrátka mají rádi, když je film ujistí, že co si myslí, si myslí správně.