Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Sci-Fi

Biografie (26)

Snježana Tribuson (herečka / režisérka / scenáristka)

28.04.2019

V roce 1981 dokončila studia televizní a filmové režie na Akademii dramatických umění v Záhřebu, kde od roku 2004 učí. Natočila několik televizních filmů a seriálů. Podílela se například na popularním seriáliu Odmori se, zaslužio si (Odpočiň si, zasloužíš si to), pro který natočila 20 epizod. Pro televizi pracuje také jako… (více)

Predrag Licina (režisér / scenárista / herec)

28.04.2019

Vystudoval televizní a filmovou režii na Akademii dramatických umění. Počátkem devadesátých let začal psát filmové kritiky pro různé chorvatské noviny a časopisy (Vjesnik, Studio, Panorama). Poté začal pracovat jako první asistent ředitele Chorvatské televize. Věnoval se zejména hudebním dokumentům. Do konce devadesátých let se… (více)

Danilo Serbedzija (režisér / herec / scenárista)

28.04.2019

Danilo Šerbedžija je synem známého chorvatského herce Radeho Šerbedžiji. Studoval na The School of Film Ohio University. Natočil množství dokumentů, ceněných krátkometrážních filmů, hudebních videoklipů a epizod televizních seriálů. Jeho celovečerní debut 72 dní (Sedamdeset i dva dana, 2010) ke kterému napsal i scénář, svedl… (více)

Branko Schmidt (režisér / scenárista)

28.04.2019

Vystudoval filmovou a televizní režii na Akademii dramatických a scénických umění v Záhřebu. Předtím studoval též ekonomiku. Jeho absolventský film byla televizní inscenace Rano sazrijevanje Marka Kovača (Předčasné dospívání Marka Kovače, 1981). O rok později natočil televizní drama Hildegard, které bylo zvoleno nejlepším… (více)

Nevio Marasovic (režisér / scenárista / producent)

28.04.2019

Vystudoval televizní a filmovou režii na Akademii dramatických umění v Záhřebu. Jeho absolventský film a zároveň celovečerní debut z roku 2010 The Show Must Go On získal cenu za nejlepší filmový debut a cenu kritiky za nejlepší film na festivalu v Pule. Také jeho druhý film Vis-À-Vis zaznamenal ohlas na festivalech, tentokrát i… (více)

Igor Bezinović (režisér / scenárista / producent)

28.04.2019

Vystudoval filozofii, sociologii a srovnávací literaturu na Filozofické fakultě v Záhřebu a filmovou a televizní režii na Akademii dramatických umění v Záhřebu. Filmem se zabývá jak profesionálně, tak amatérsky. Režíroval 15 krátkých, většinou dokumentárních filmů, dlouhometrážní dokument Blokáda a celovečerní hraný film Krátký… (více)

Andrej Kosak (režisér / scenárista)

23.04.2017

Andrej Košak se narodil 16. června 1965 v Lublani. Vystudoval Divadelní, rozhlasovou, filmovou a televizní akademii v Lublani, obor režie. Po několika studentských filmech získal zásadní zkušenosti jako asistent režiséra Rajka Grliće při natáčení filmu Čaruga (1990). Poté pracoval několik let pro televizi a natáčel reklamy. V… (více)

Zoran Simjanovič (skladatel / herec)

17.10.2015

Zoran Simjanović se narodil v Bělehradě v květnu 1946. V šesti letech se začal učit hrát na piano, poté navštěvoval hudební školu "Mokranjac" a nakonec Hudební akademii v Bělehradě. Mezi lety 1961 a 1963 byl členem iniciačních jugoslávských rockových kapel Elipse a Siluete, kde hrál na elektrickou kytaru a klávesy. Kapela… (více)

Miomir 'Miki' Stamenkovič (režisér)

17.10.2015

Filmový režisér Miomir „Miki" Stamenković se narodil v roce 1928 v srbském Kruševci. Patří mezi pionýry jugoslávského, resp. srbského žánrového filmu. Jeho tvorbě dominují především válečná (či partyzánská, chcete-li) dramata a detektivní či špionážní thrillery. Na druhou stranu byl také uznávaným dokumentaristou.Film Pod… (více)

Ljubisa Georgijevski (režisér / scenárista)

24.05.2015

Narodil se v makedonském městě Bitola 30. 5. 1937. Je filmovým a divadelním režisérem a příležitostným scénáristou. Vystudoval režii na Akademii pro divadlo, film, rozhlas a televizi v Bělehradě. Svou filmařskou kariéru zahájil v roce 1964 snímkem Pod isto nebo (Pod stejným nebem), který režíroval společně s Miodragem „Mikim"… (více)

Vlatko Gilic (režisér / scenárista / scénograf)

09.02.2015

Narodil se 1. 1. 1935 v Titogradě (Podgorici - současném hlavním městě Černé Hory), většinu života však prožil v Bělehradě, kde působil jako pedagog a věnoval se filmové tvorbě. Kromě bělehradské univerzity vyučoval také na Akademii umění v Novém Sadu a na Fakultě výtvarných umění v Cetinji. Patří bezesporu mezi nejoceňovanější… (více)

Velimir Stojanović (režisér)

09.02.2015

Narodil se 17. dubna 1921 v Prištině v Království Srbů Chorvatů a Slovinců (dnes hlavní město problematické republiky Kosovo). Lze jej označit za průkopníka černohorského hraného filmu, protože právě jeho filmy byly prvními produkcemi nově vzniklého černohorského studia Lovčen film. Film Lažni car z roku 1955 je vůbec prvním… (více)

Zdravko Velimirovič (režisér / scenárista)

25.01.2015

Narodil se 11. 10. 1930 v Cetinji. Po absolvování bělehradské Akademie filmu a divadla a studiu v Paříži se stal jedním ze zakladatelů černohorského dokumentárního filmu. Na jeho kontě je více než 30 dokumentů, kterým se věnoval po celou svou kariéru. V roce 1960 debutoval také jako režisér hraných filmů filmem Čtrnáct dní (Dan… (více)

Dalibor Matanić (režisér / scenárista / herec)

22.06.2013

1993Po ukončení gymnázia vystudoval televizní a filmovou režii na Akademii dramatických umění v Záhřebu. Jak sám říká, absolvoval díky trpělivosti svých rodičů. V dalších letech pracoval jako autor nebo spoluautor video-spotů, různých dokumentárních filmů - "Derbi" (1996), "Metropola" (1998), "Bag" (1999), "Sretno" (1999), "Kad… (více)

Branko Ivanda (režisér / herec)

22.06.2013

Branko Ivanda má za svou třicetiletou kariéru na svém kontě spoustu televizních i dokumentárních filmů a především televizních seriálů. Za svou televizní tvorbu získal několik prestižních ocenění na významných mezinárodních festivalech (Mar del Plata, Londýn, Los Angeles, New York, Berlín...). Debutoval v roce 1968 dramatem… (více)

Marija Skaricic (herečka)

22.06.2013

Narodila se ve Splitu. Vystudovala Akademii dramatických umění v Záhřebu a od té doby se věnuje naplno herecké profesi. Ztvárnila celou řadu kritikou oceněných divadelních i filmových rolí. Před kamerou debutovala v Matanićově komedii Blagajnica hoče iči na more. Pro její hereckou kariéru byla ale určující hlavní role ve filmu… (více)

Oleg Novkovič (režisér / scenárista)

09.02.2013

Oleg Novković se narodil v Bělehradě v roce 1968. V roce 1993 absolvoval na Akademii dramatických umění v Bělehradě ve třídě profesora Srdjan Karanoviče. Svůj celovečerní debut KAŽI ZAŠTO ME OSTAVI (Řekni, proč si mne opustila?) natočil ve stejném roce. Tímto filmem, který se dostal do programu mnoha renomovaných filmových… (více)

Gorčin Stojanovič (režisér)

08.02.2013

Narodil se v Sarajevu v roce 1966. Režii absolvoval na Vysoké škole múzických umění na univerzitě v Bělehradě. Režíroval řadu divadelních her v divadlech po celém území bývalé Jugoslávie. V roce 1995 se proslavil filmovým debutem  UBISTVO S PREDUMIŠLJAJEM  (Úkladná vražda), který zaznamenal úspěch jak u domácího publika, tak na… (více)

Srdjan Karanovič (režisér / scenárista / herec)

16.06.2012

Srbský režisér a scénárista, absolvent pražské FAMU (1970) – významný člen tzv. „Pražské školy jugoslávského filmu“. Začínal jako režisér krátkých filmů a televizních pořadů. Na plátně debutoval v roce 1972 experimentálním snímkem DRUŽSVENA IGRA, jehož scénář dotvářel spolu s Rajko Grličem (napsal s ním i několik následujících… (více)

Lazar Ristovski (herec / producent / režisér)

16.06.2012

Lazar Ristovski se narodil 26. října 1952 ve vesnici Ravno Selo v Srbsku v Jugoslávii. Vystudoval Fakultu dramatických umění Univerzity v Bělehradě, obor herectví a jako herec je velmi úspěšný. Ve své herecké filmografii má více než 60 filmových rolí, z nichž mnoho bylo hlavních. Kromě toho je také úspěšným spisovatelem,… (více)

Reklama