Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Horor
  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krátkometrážní

Recenze (2 103)

plakát

Cable Guy (1996) 

Jednoznačně a nejsmutněji asi nejhorší role Jima, kterou jsem pokládala za rest a věděla, že to nebude nic moc, ale jako jeho velká fanynka jsem se i tak chtěla přesvědčit sama. Už jen celý ten námět byl vlastně nadmíru debilní a strašně špatný a ještě ke všemu úplně zoufale, nevkusně a naprosto zbytečně zhmotněn. Těžko říct, jestli z toho honoráře mohl mít Jim vůbec radost, ale tento film neměl spatřit světlo světa. Z úcty k Jimovi a jeho řemeslu dám ale dvě, protože si ani nechci připustit, že to bylo až tak špatné.

plakát

Přišla v noci (2023) 

Na české poměry docela fajn psycho home invasion, která má spíš takový plíživý a nenápadný charakter. Mnoho takových nápadů už jsme viděli v zahraničí v různých variacích, ale v české verzi mě to docela mile překvapilo. Na bedrech to tady nese primárně Simona Peková, bez níž by ten film nebyl ani zdaleka tím, čím je a její přirozený a zároveň velmi znepokojivý výkon to dirigoval od začátku do konce. Sice bych tu nějaké mouchy našla co se týče jednání postav a několika případů, kdy logika úplně nezafungovala, nicméně v ten moment v kině jsem si snímek užila kvalitně. Vzhledem k tomu, že česká produkce horko těžko vypotí za rok jen opravdu málo, co by u mě stálo vůbec za zhlédnutí, tohohle nelituji.

plakát

Sestra Smrt (2023) 

Paco už má zřejmě to nejlepší za sebou a moc si nedovedu vysvětlit, že mistr atmosféry, jímž se ukázal být společně s Balaguerem po natočení RECu takhle vyčpěl. Tohle byl až takový fádní, nezábavně zrealizovaný a mdlý "horor", který nedisponuje velkým množstvím zapamatovatelných scén a nezanechá v divákovi téměř žádnou stopu. Na to je ten scénář a hlavně jeho realizace až moc laciná. Vyloženě mě to neštvalo, ale asi mi to zbytečně ukradlo čas v porovnání s parádní Veronicou, jež ve mně pak ještě dlouho rezonovala. Už mě ty klášterní bubáci dost omrzují.

plakát

The Suckling (1990) 

Tento kousek jsem si pro svůj halloweenský maraton vybrala záměrně z toho důvodu, že působí svou synopsí naprosto šíleně a otřesně, takže jsem se na něj ani nemohla zlobit za to, že to byla fakt chujovina na entou. Kdyby to nebyla taková nuda, tak tomu dám aspoň dvě, ale bylo na tom hrozný naprosto všechno. Od totálních neherců, přes úmorné dialogy až po kameru, efekty i vraždy. Zkrátka od A do Z čiré neumětelství. Jako vhled do céčkového hororového dějiště 90. let ale dobrý na tu jednu hvězdu.

plakát

Sestra II (2023) 

Takové to kino strašení pro dětičky a věřím, že ani ty už se tohohle druhu hororu dneska nebojí. Atmosféru aby člověk pohledal, příběh nudný až běda. Tady už se spoléhá jen na efektivitu CGI, které však nefunguje ani zbla. Nuda, nuda, nuda. Absolutně nedokážu vzpomenout jedinou scénu, která by za to stála. Proboha, proč pořád to Conjuring ždímat, když to už pár let nestojí za nic? Vždyť už je to fakt hřích.

plakát

Satanico Pandemonium: La Sexorcista (1975) 

Těžko uchopitelný, ale vizuálně nadmíru vypiplaný zážitek, který působí jako oživlý barokní, ale velmi barvitý obraz. Příběh je jednodušší, ale jeho realizace je svým stářím už spíše pro okrajové publikum. Svou podstatou je příběh o posedlé jeptišce vlastně dost znepokojující, bohužel kolikrát vyvolává pocit parodie, což podle mě nebyl cíl. Škoda i toporných herců a řemeslně kostrbaté práci, vizuálně to byl zajímavý zážitek. Ale jak říkám, podepsal se na tom hodně zub času a v dnešní době ho ocení už málokdo.

plakát

Zlo si umí počkat (2023) 

When Evil Lurks disponuje pár docela krutopřísnými scénami, které člověk těžko očekává. Plusem je neotřelý scénaristický námět společně s několika nechutnými a nepříjemnými výjevy. Párkrát mě to donutilo vzpomenout si na Aterrados, protože ten styl je takřka totožně znepokojivý. Jako argentinská apokalyptická gore road movie to obsahuje takřka vše, co by měl takový kousek mít, aby zaujal a překvapil. Logika tam sice občas trochu pokulhávala, naneštěstí si film to tempo nedokáže udržet celou dobu na sto procent a některé momenty jsou vyloženě divné, ale když přivřu oči, dlouho tu nebyl takový čistokrevný snaživý horor, a kort z Jižní Ameriky.

plakát

American Horror Stories - Season 3 (2023) (série) 

3. série a jediná dobrá zpráva o ní je, že zkrátila počet dílů, takže to utrpení celkem rychle překonáte. Fakt už ani nemám představu, jaké svědomí musí mít člověk, který tyto scénáře zrealizuje do vizuální podoby. Jediná epizoda, která mě trochu zaujala svým konceptem byla Tapeworm, nicméně jestli mě uspokojila? Ne. Všechny čtyři epizody působí lacině, bez špetky nápadu, atmosféry, napětí a spíš tak trochu parodují už párkrát viděné šablony. Takže já se ptám proč. Proč v tomhle "seriálu" ještě pokračovat? Proč se na Murphyho jménu pořád přiživují netalentovaní patolízalové, kteří neumí jedinému dílu dát nějaký originální náboj? Mám takový pocit, že celé tvorbě sérií AH Stories Murphy nemohl přihlížet ani z vlaku. Přitom, když nám on naservíruje jakoukoliv sérii American Crime Story nebo aktuálně rozvětvovanou novou minisérii Monster, je to zážitek se vším všudy. Tak proč se tady furt brodit tímhle bahnem?

plakát

V/H/S/85 (2023) 

Na VHS sérii koukám už jen z nemilé povinnost, kdyby se náhodou naskytlo něco zajímavého a většinou to směřuji na období Halloweenu, aby mě tolik nebolelo, když to bude trash. No trash to byl a celkem bolavej. Líbil se mi v podstatě jen začátek a ta poslední povídka Scotta Derricskona, který vypracoval tu prvotní atmosféru v baráku do velmi intenzivní podoby, jak u něj bývá zvykem a bylo mi celkem nepříjemně. Jinak je to ale klasická smršť až příliš schválně nekvalitních prolínajících se obrazů, na které už v dnešní době odmítám koukat s nějakým zaujetím. Vesměs je to pořád to samé dokola a spíš mi to příjde jako soutěž o to, kdo vymyslí debilnější scénář. Ještě to bývá vždycky pekelně dlouhý a vůbec si to neužívám. Asi bych už měla s tímhle nešvarem přestat.

plakát

Pengabdi Setan 2: Communion (2022) 

To byl tak strašně dlouhý film v poměru s tím, kolik scén tam bylo něčím zajímavých. Tam se prostě furt nesmyslně motají lidi po baráku, aniž by něčeho logicky dosáhli. Za celou dobu jsem vůbec nepochopila, co se tam má jako dít. Mohlo to mít dobrou atmosféru, být to natočené méně zmateně a více celistvě. Hlavně to teda chtělo zkrátit minimálně o dvacet minut. Nepamatuju si z toho jedinou dobrou scénu. Dvěma slovy chaotický guláš.