Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Recenze (807)

plakát

Jak přežít single (2016) 

S kamarádkou jsme předtím vypily litr jahodové margarity, takže jsme se pak při filmu chechtaly, i když nebylo vlastně čemu. Scénář dost tragický, herecké výkony buď trapné (Rebel Wilson) nebo protivné (Dakota Johnson - moje averze k ní stoupá čím dál tím víc). Od úplného propadáku to zachránili jen sympatická Leslie Mann a její bláznivý přítel Jake Lacy a jedno roztomilé mimino. Režisérův předešlý počin se mi líbil mnohem víc. Tady jsem kromě samotného New Yorku nenašla atraktivního vůbec nic.

plakát

Dítě číslo 44 (2015) 

Neznalá knižní předlohy bych asi hodnotila méně, protože by mi to přišlo nejasné a zmatené, ale takhle jsem si spoustu věcí domyslela a i když nelogických odklonů od knížky bylo až moc, jako celek se mi to líbilo. Výběr herců výborný (zvláště Noomi Rapace), atmosféra stalinistického Ruska dostatečně temná a depresivní. Srovnání film/knižní předloha (Tom Rob Smith) - 3/7.

plakát

Zabijáci (2014) 

Jedna z nejbrutálnějších detektivek, co kdy byla napsána i natočena - víc se k příběhu dodat nedá. Mám jen jednu výtku, stejnou jako u prvního dílu - Nikolaj Lie Kaas je se svým věčně naštvaným výrazem sice k sežrání, ale pro mě to prostě není Carl Mørck - toho si představuju jako autora knižních předloh podle oficiální nakladatelské fotky na přebálkách. Už se těším na třetí díl, který přijde do kin letos a patří k nejlepšímu z celé série.

plakát

REVENANT Zmrtvýchvstání (2015) 

Leo Nesmrtelný prakticky skoro celý film jen leží, sípá, plazí se, kuchá zvěř a neskutečně u toho trpí, ale trpí u toho tak dobře, že nedat mu za to Oscara by byl skoro hřích. Příběh zajímavý, ale filmu chyběla duše. Dvě nejlepší scény (útok Indiánů a rozzuřená medvědice) se odehrají hned na začátku a zbytek mě už nedokázal naplno přikovat k plátnu. Možná za to mohly ty různé alegorické vložky, které tomu měly dát pravděpodobně nějaký přesah (což se ale nepovedlo), možná za to mohl výběr soundtracku. Jediný výraznější hudební motiv se opakovaval stále dokola a některé zvuky byly tak divně zveličené, že mě např. protivný pískot doprovázející posledních patnáct minut až nepříjemně trhal za uši. Film je to určitě dobrý, ale už se na něj podruhé nepodívám.

plakát

Room (2015) 

Emocionálně vyčerpávající zážitek, který by byl ještě intenzívnější, kdybych neznala knižní předlohu. Ta mě před několika lety naprosto dostala a byla jsem zvědavá, jak si ji autorka Emma Donoghue pro film adaptuje. Film se mi líbil, ale trošku mě zamrzelo vynechání Jackova svébytného jazyka a několika důležitých scén v druhé půlce (pro ty, kdo četli - např. scéna v nákupním centru nebo koupání ve vaně s babičkou). Ve filmu se Jack zaklimatizoval až podezřele snadno. Brie Larson to zahrála dobře, ale na Oscara to rozhodně není. Jason Trembley jako Jack byl naprosto úžasný (už jen tím, že je strašně vizuálně podobný mé šestileté dceři) a doufám, že o něm v budoucnu ještě uslyšíme. Skvělý titulkový song. Srovnání film/knížka - 4/6.

plakát

V labyrintu mlčení (2014) 

Podobné téma jako u filmu Albert Eichmann, ale zpracování bylo mnohem lepší. Alexander Fehling se své role mladého ambiciózního vyšetřovatele zhostil na výbornou, nenašla jsem u něho žádné hluché místo a to prakticky neslezl z obrazovky. Důležitý film hlavně pro generaci dnešních německých důchodců, kteří se taky možná jednou ptali, co dělali za války jejich rodiče a prarodiče. Rozhodně byl právem vybrán jako německý zástupce do boje o Oscara za cizojazyčný film.

plakát

Řidičský průkaz (2014) 

Milý, ale obyčejný film, u kterého mě trochu vadilo jeho až moc sluníčkovské vyznění (na to, že se jedná i o vážná témata jako rasová nenávist, problémy nelegálních uprchlíků, zaranžované sňatky nebo rozvod po dvaceti pěti letech). Čekala jsem trochu temnější notu, přece jenom jsem u Isabel Coixet zvyklá na jiná témata.

plakát

Dáma ve zlatém (2015) 

Spíše povedená televizní inscenace než kinofilm. Bylo to sympatické, ale celou dobu jsem se nemohla zbavit dojmu, že se hlavní hrdince zase tak nic strašného nestalo (před válkou rozhodně netrpěla materiální ani citovou chudobou a navíc stihla včas emigrovat), aby byla vůči Rakousku tak zahořklá. Soudní proces mohl být více vygradovaný, chybělo mi napětí.

plakát

Terminator Genisys (2015) 

Více než důstojné pokračování jedničky a dvojky. Po rozpačitém začátku se to změnilo v parádní akční jízdu, u které jsem marně hledala hluchá místa. Ambice tvůrců nebyly nějak přehnané, spíš to beru jako poctu předchůdcům i samotnému Arniemu. Najde se tu vše, co už se nám u Terminátora kdysi tak líbilo (převážně souboje jeden na jednoho, zničený Terminátor vylézající a regenerující se z ohně apod.), ale i pár opravdu velkých akčních scén (autobus, vrtulník), které se mimořádně povedly. Herecky mě nikdo neotravoval, soundtrack nerušil, ale taky výrazně neohromil. Viděno v 3D a za mě veliká spokojenost.

plakát

Panství Downton (2010) (seriál) 

Po páté řadě ubírám z plného počtu, protože je to čím dál tím větší červená knihovna, i když výborně natočená a rozhodně to nenudí. Ale přesto se to scénáristicky už hodně vyčerpalo a viděli jsme už všechno od tragické smrti po vraždu i nemanželské dítě, nehledě na směšně působící manželské návrhy přestárlých dvojic (narážím na pátou řadu, některé ty páry byly moc už i na mě). Jen incest jim tam snad ještě chybí.