Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Animovaný

Oblíbené filmy (10)

Vykoupení z věznice Shawshank

Vykoupení z věznice Shawshank (1994)

Nejkrásnější, nejdojemnější, nejupřímnější film všech dob. Aspoň pro mě, ale tipnul bych si, že nebude nikdo, kdo by o Shawshanku nemluvil v superlativech. I přesto, že sklouznutí ke kýči by se přímo nabízelo, dokáže si tento skvost udržet svoji filmovou tvář po celou dobu tohoto úžasného vyprávění. Ať už je to starý knihovník Brooks, který se bojí svobody, protože byl ve vězení až příliš dlouho nebo Red, který "všechno sežene" či Andy, který stále doufá v naději, která mu dá křídla. Určitě nebudu první, který bez váhání řekne, že kdo na konci nebrečí, nemá srdce. Já brečím i napodesáté. Jasná TOP 1!

Forrest Gump

Forrest Gump (1994)

Run, Forrest, Run! A my běžíme s ním :) Napříč nejdůležitějšími událostmi historie Ameriky. Je to zábavné, je to dojemné a je to hlavně neuvěřitelně perfektně natočené. A ani si člověk skoro neuvědomí, kolik muselo stát námahy vytvořit svět, ve kterém si Hanks podává ruku s Kennedym :) Film TOP 5.

Titanic

Titanic (1997)

Nejvelkolepější podívaná na plátně. Perfektní kombinace romantiky a audiovizuálního nářezu. Musím se přiznat, že jsem náraz do ledovce v duchu stále odkládal (a stále odkládám), protože ta milostná dvojice neměla chybu. Jack jako prototyp romantického hrdiny, Rose jako žena, která potřebuje svého zachránce. V životě jsem nebyl v kině víc naměkko. Film TOP 5.

Matrix

Matrix (1999)

Rád si připomínám dobu, kdy nebyl člověk závislý na internetu a neviděl všechny trailery předtím než šel do kina. To byl i případ Matrixu, kdy jsem měl možnost vidět snad pouze jednu ukázku a tudíž se všechny cool scény dočkaly svého odhalení až v kině. Sledoval jsem v němém úžasu choreografii jednotlivých bitek. Hltal jsem každé slovo, které vypustil Hugo Weaving z úst. Fandil jsem Neovi, aby se stal tím "The One". A jak by řekl Morpheus: "Unfortunately, no one can be told what the Matrix is. You have to see it for yourself." Škoda, že nezůstalo jen u prvního dílu, ty ostatní už v mých očích klesaly. Film TOP 5.

Mlčení jehňátek

Mlčení jehňátek (1991)

Nejlepší thriller všech dob. Jonathan Demme natočil naprosto výjimečný snímek, který zastiňuje všechny budoucí thrillery tím, že dialogy mezi Clarice a Hannibalem jsou tak výživné, že vám stačí pozorovat jen tyhle dva a máte o atmosféru postaráno. Famózní dvojice Hopkins a Fosterová. Následná pokračování jsou už jen slabým odvarem tohoto mistrovského kousku. Film TOP 5.

Uprchlík

Uprchlík (1993)

Moje první setkání s tímto geniálně natočeným snímkem bylo na Invexu v Brně. DVD projekce na velkém plátně s anglickými titulky, s tehdy neznámým zvukem Dolby Digital 5.1. Nemohl jsem si přát nic lepšího. Dodnes nechápu, jak nevyrovnaný režisér Andrew Davis dokázal s neobyčejnou lehkostí vytvořit tak precizní a inteligentní drama. Největší devízou je, že se s Richardem Kimblem může divák ztotožnit, protože jeho jednání je logické. Jde krok po kroku a my mu to díky parádnímu Fordovi bezmezně věříme. Film TOP 10.

Sedm

Sedm (1995)

Mistrovská práce Davida Finchera a jeho nejlepší film. Hnus, zvrácenost, bezmoc a promyšlenost zločinů, jaké nemají obdoby. Parádní thriller, ze kterého se budete ještě dlouho probírat. Film TOP 10.

Pán prstenů: Společenstvo Prstenu

Pán prstenů: Společenstvo Prstenu (2001)

Vzpomínám si na den, kdy jsem usedal do sedačky v kině bez extra znalostí o čem že ten Pán prstenů bude :) Výsledkem bylo, že jsem se následující dva roky vždy ve stejnou dobu těšil, jak se tahle epická podívaná bude vyvíjet. Ač jsou následující díly neméně kvalitní, dokonce vzhledem k předloze mnohem rozmáchlejší, u mě vyhrává Společenstvo. Postupné setkávání jednotlivých členů je natolik silným momentem, že se jim sebevětší bitva nemůže rovnat. Film TOP 10.

Terminátor 2: Den zúčtování

Terminátor 2: Den zúčtování (1991)

Přelomový film co se týká trikové oblasti. Životní role Arnolda. Cameron a jeho katastrofická vize. Jeden z mála filmů, kde dvojka překonává jedničku. A hlavně film, který ani po dvaceti letech nezestárl, což je na akční sci-fi to nejlepší měřítko kvality. Film TOP 10.

Tenkrát v Americe

Tenkrát v Americe (1984)

Čtyři hodiny strávené v té nejlepší společnosti. Dokonalá podívaná, ve které není nudná ani jedna minuta tohoto kolosálního románu. Leone představí řadu postav, ale díky struktuře vyprávění nemusíte mít strach, že byste nevěděli, kdo a jaký má motiv. K tomu ty překrásné vizuální orgie, jako moment, kdy se mezi domy nachází Brooklynský most. A v neposlední řadě neselhávající Morriconeho melodie. Potěší už tehdy nádherná Jennifer Connelly. Film TOP 10.