Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Dobrodružný
  • Krimi

Recenze (1 427)

plakát

Kobra 11 - V křížové palbě (2002) (epizoda) 

Po delší době díl s nadprůměrnou, respektive velmi povedenou akcí. Úvodní honička je dobrá, útok na Semira s Tomem na dálnici také, ale nejvíce musím vyzdvihnout závěrečnou honičku. Tam ani tak nejde o akci jako spíše o to, kde se odehrává. Stále častěji v Kobře 11 vidíme - a ještě uvidíme - pronásledování, která se odehrávají v nějaké průmyslové zástavbě (ocelárny, skladiště) nebo v docích. To mě moc nebaví. Já mám nejraději honičky v centru města nebo v přírodě (což je tento případ). Tady se navíc do akčních scén snažili vložit nějaký originální element (přestřelka s otevřenou kapotou, namačkávání na cisternu), takže se nejedná o sterilní kopírování něčeho, co už jsme v seriálu viděli (viz akční scény v epizodě "Výpadek paměti"). Příběh je slušný, ale dalo se z něj vytřískat víc. Samotná mafiánova pomsta se rozjede až moc pozdě. Toma měli unést o něco dříve, aby to pořádně rozproudilo děj. Takhle ho unesou, vykoupou v bazénku a za pár minut už je zase se Semirem. Neměli strávit půl epizody tím, že se hledala přítelkyně zavražděného vyděrače. A vlastně ani záporák neměl zabít půlku dílu tím, že jen kecal o tom, jak se Semirovi s Tomem strašně pomstí. Toto téma by si zasloužilo zábavnější díl. Hlavní zloduch je sice v rámci seriálu jedním z těch lepších mafiánských charakterů (otec snažící se pomstít smrt jediného syna), ale kdovíjaká sláva to také není. Vážně nechápu, proč již od 4. série tak strašně recyklují herce v epizodních rolích. To bylo v Německu tenkrát tak málo herců? Martin Armknecht se v seriálu objevuje již potřetí (hrál tajného policajta Kesslera v posledních dvou dílech s Andrém a neurotického Eda v "Pekelné jízdě na dálnici A4"). Předtím ztvárnil zapamatovatelné a zábavné blbečky, v roli mafiánského asistenta je ale neskutečně nudný a tato poloha mu vůbec nesedí. Tenhle štěk mohl hrát kdokoliv. P. S. To je ale náhodička, že zrovna v tento den dostala stanice Kobry GPS lokátory, které si chtěla Andrea strašně moc vyzkoušet... Tímto si to scenárista hodně ulehčil.

plakát

Kobra 11 - Modré období (2002) (epizoda) 

Není to špatný díl, ale zápletka je poměrně nudná. Víc než příběh nebo akce mě tady baví interakce mezi postavami. Herzberger jako dočasná "šéfová" je super. Vlastně to jsou právě staré známé postavy, které táhnou většinu 6. série, jež po dějové stránce není tak silná. Jen nemám rád, když z Toma dělají svůdníka žen. Vím, že už to bylo v několika epizodách z minulých sezón, ale podle mě si scenáristé s jeho postavou v tomto ohledu tak trochu dělají, co chtějí. Jednou je Tom romantický snílek, co touží po vážném vztahu a osudově se zamiluje na první pohled (většinou do špatné ženy a končí to tragicky - viz "Slepá láska" či "Černá vdova"), jindy je to zase sukničkář, který se snaží dostat každou kost do postele. Takový byl André (respektive na něj ty ženské spíš letěly samy), Tom je slušňáček, takže když z něj v některých dílech dělají donchuána, přijde mi to totálně proti jeho charakteru. Respektive jsem ochoten to pochopit v 9. a 10. sérii, kdy se jeho postava vrací po ztrátě životní lásky, takže prošla určitým vývojem a ke vztahům přistupuje jinak. Ale v této dřívější fázi seriálu mi toto chování k Tomovi nesedí. Příběh "Modrého období" nepatří k nejsilnějším, ale rozhodně musím ocenit motivaci padoucha. Nejde mu o peníze, je to prostě jen fanatický milovník umění, který chce mít sbírku obrazů pro sebe. To je celkem originální motiv. Škoda že už jsme ve fázi seriálu, kdy si divák řekne: "Ten v tom jede!" v momentě, kdy se daná postava poprvé objeví na scéně. Žádné překvapení se tak s odhalením záporáka nekoná.

plakát

Akta X - Kalusari (1995) (epizoda) 

Vynikající epizoda. Pořádně temná a mrazivá. Chlapeček v hlavní roli podal skvělý výkon, opravdu děsivý. Pro mě je tento díl jedním z vrcholů 2. série. Někdo by mohl namítat, že jde jen o vykrádačku "Vymítače ďábla" a "Přichází Satan!". Je to možné. No a? "Ice" z první série je obecně považován za jeden z nejlepších dílů seriálu a u něj nikdo nemá problém, že jde o jasnou kopírku Carpenterovy "Věci". Neoriginalita mi nevadí, když je zpracování výborné. Navíc tady to není klasické posednutí ďáblem, ale... nebudu spoilerovat :-)

plakát

Kobra 11 - Výpadek paměti (2002) (epizoda) 

Přísahal bych, že tento díl pochází až ze sérií s Janem Richterem...vida jak mě paměť klame. Je to celkem dobrý díl, i když příběh je zbytečně komplikovaný. Tak úplně nechápu, co měl záporák v plánu, kdyby na začátku Semira nechytil Tom. Kdyby ho chtěl rovnou zabít, tak by bylo zbytečné, aby to narafičil tak, že Semir někoho přejel autem (nechtěl ho pošpinit v očích kolegů, proč taky, když by byl mrtvý). Navíc ze závěru epizody je jasné, že ho chtěl zabít osobně, aby si svou pomstu vychutnal, tak proč by riskoval, že zfetovaný Semir zahyne při bouračce na dálnici? A kdyby ho na začátku nechtěl zabít, tak proč ho honily jeho gorily? No radši nad tím nebudu moc přemýšlet. Téma amnézie nemám rád, je to okřídlené klišé, ale jelikož jde o osobní případ, který se dotýká Semira, tak jsem ochoten to skousnout. Akce je dobrá, ale vcelku neoriginální. Honičky se sanitkou už jsme v seriálu viděli několikrát, Semira skákajícího na dodávku, v níž prchá padouch, taky. No a lidi visící z budovy jsme už tu taky párkrát měli. Trochu kreativity by to chtělo... Jinak v závěrečné honičce už tu máme toho Semira, který by se z fleku mohl přidat k Avengers.

plakát

Kobra 11 - Černé ovce (2002) (epizoda) 

Pokud jste četli některé mé komentáře k předchozím dílům, tak jistě víte, že v Kobře 11 nenávidím zkorumpované policajty. Je to typ záporáka, který se v novějších dílech seriálu objevuje stále častěji. Proto mám na tento typ postav neuvěřitelnou averzi, v rámci seriálu se z toho stalo směšné klišé. Vždyť jen v 6. řadě (Nova Action ji vysílá v jiném pořadí, než je tady uvedeno) je toto teprve třetí díl a ve všech třech byl zkorumpovaný polda. Tady je to dokonce celá stanice zkorumpovaných policajtů. Takže by vlastně pro mě měl být tento díl noční můrou. Jenže není. V této epizodě je to trochu něco jiného. Nemám rád ty epizody, v nichž Kobra něco vyšetřuje a v příběhu se objeví nějaký policajt, který jim buď asistuje nebo je šéfem nějakého jiného oddělení, a dříve nebo později se ukáže, že je špinavý (pracuje pro hlavního padoucha). V "Černých ovcích" je to ale jiný typ zkorumpovaných policistů. Tihle dělají na sebe, šikanují a vydírají autodopravce a kasírují od nich peníze. Což je celkem dobrý nápad, možná trochu přitažený za vlasy, ale rozhodně zajímavý. Šéfa stanice se snažili alespoň částečně charakterizovat - býval dobrým policistou v drsné čtvrti, ale jednou udělal chybu a už se to s ním táhlo celý život, tudíž snadno sklouzl na opačnou stranu, když s ním systém vydupal. Takže se jedná o jednoho z těch nejzajímavějších zkorumpovaných policajtů v seriálu, jelikož je takhle vykreslený. Navíc v závěru jeho představitel krásně přehrává, což je u kobráckých záporáků vždycky zábavné. To, že jsou policisté v tomto okrsku, kam jsou překládáni za trest, vlastně determinováni k zločinu, je také dobrý nápad. Rozhodně bych se ale v příběhu obešel bez hodné a naivní mladé policistky, která postupně odhaluje, co jsou její kolegové zač. Její postava není moc zajímavá (vlastně je mi celkem ukradená) a pro děj zas tak významná není, Semir a Tom by na to přišli i bez ní. Dodnes si pamatuji, jak jsem v dětství tento díl poprvé viděl a na konci jsem měl radost z toho, že bude pracovat u Kobry. Dnes nechápu proč. To se mi ta postava tak líbila? Každopádně jsem byl hodně naivní, když jsem si myslel, že se z ní stane stálá vedlejší postava a la Bonrath s Herzbergerem :-) Po této epizodě už se nikdy neobjeví. Akce je klasicky dobrá, i když finální honička mi přišla mírně odfláknutá. Je to povedený díl. Kdyby si s tím trochu vyhráli, mohlo to být za 5. Jenže na úplný vrchol tomu pár věcí chybí...

plakát

Akta X - Zlá voda (1999) (epizoda) 

Vysoké hodnocení této epizody na CSFD mě překvapuje, mezi fanoušky seriálu se řadí k těm slabším a třeba dobové kritiky ji po premiéře neskutečně sepsuly. Pro mě osobně to není úplně špatný díl, spíše nevyužitá příležitost. Ze zápletky "Muldera a Scullyovou spolu s několika dalšími lidmi odřízne hurikán v opuštěném baráku, kam se dostalo vodní monstrum" se dalo vytřískat víc. Mám rád tyhle klaustrofobické epizody, ale další "Ice" nebo "Darkness Falls" se nekoná. Tohle je spíše na úrovni dílu "Firewalker". Největším problémem "Zlé vody" je tónová nevyváženost. Celé je to hezky tmavé (a mokré), klaustrofobické a paranoidní, ale zároveň tu pobíhají postavy, které se sem zatoulaly z komediální epizody. Ať už je to přitroublý zástupce šerifa, podpantoflák a jeho uřvaná těhotná žena, zlodějíček nebo militantní pošuk, to všechno jsou karikatury, které mi do tohoto dílu tak úplně nezapadají. Já bych si díl více vychutnal, kdyby jeho atmosféra byla temnější. Jenže tyto pestré postavičky ubírají epizodě na napětí. V Aktech X jsou díly, které v sobě dokáží výborně skloubit děs a humor (např. "Detour"), bohužel to není případ tohoto dílu. Působivé momenty nechybí, vodní monstrum je zajímavé, ale zas tak moc nám toho nepředvede. Když už se děj pořádně rozjede, tak najednou zjistíte, že epizoda končí. Největší síla tohoto dílu spočívá v režii. Vizuálně je to zajímavé a dobře natočené, Rob Bowman nikdy nezklame. Jak říkám, měli si na tom dát trochu víc záležet, mohl to být legendární díl. Takhle jen za 3. Nebo spíš 3 a půl. Skoro bych i přidal 4. hvězdičku, ale čtyřhvězdičkové díly přeci jen musí mít ještě něco navíc.

plakát

Kobra 11 - Chlapec (2002) (epizoda) 

Vcelku dobrý díl. Rozjezd je slabší, ale příběh je zajímavý, je tu pár hezkých interakcí mezi postavami (Tom - chlapec, Semir - Andrea, Tom a Semir v jedné posteli) a finále epizody na pile se hodně povedlo. Za každý díl, který nekončí automobilovou honičkou s výbuchem, jsem v této fázi seriálu rád. Každopádně tu máme další epizodu se zkorumpovaným policistou. Jupí, to je tak originální. Vůbec jsme to neměli v pilotu k této sérii a vůbec to ještě neuvidíme stokrát. I když je pravdou, že v tomto dílu je ten zlý polda alespoň trochu charismatický. Bohužel se na scénu dostává až téměř na konci epizody, takže toho nestihne moc předvést. Bonusové body dávám za to, že o generickém mafiánském bossovi se tu jen mluví, v epizodě se neobjevuje, takže jsme ušetřeni "klasických" scén z mafiánova sídla, kterak rozdává rozkazy svým poskokům. Tady přeskočili už rovnou k těm poskokům. Takže máme o jednoho zapomenutelného mafiána méně.

plakát

Akta X - Americká varianta (1998) (epizoda) 

Nejsou to klasická Akta X, není tu nic paranormálního a čistě teoreticky by tato zápletka mohla být v kterémkoliv americkém policejním procedurálu, ale to neznamená, že by to byl špatný díl. Naopak. Je to velmi dobrá epizoda s pořádnou porcí napětí a kvalitně napsaným příběhem. Navíc v rámci seriálu dává smysl, proč si do této netypické akce vybrali zrovna Muldera. Jako pětačtyřicetiminutový thriller před spaním je to ideální.

plakát

Kobra 11 - Série 5 (2001) (série) 

Průměr na základě hodnocení jednotlivých epizod páté série mi vychází na 4 hvězdičky, ale já musím dát absolutní hodnocení. Po třetí sérii je pátá řada druhou nejlepší sezónou staré Kobry 11. Neduhy, které jsem vyčítal 4. řadě, jsou pryč. Kvalita epizod je vyrovnanější, legendárních pětihvězdičkových dílů je tu hodně a ty zbylé taky nejsou vůbec špatné. Je tu sice několik průměrných či podprůměrných epizod, které jsou nudnější a pomalejší, ale o žádném dílu 5. řady nemohu říct, že by byl příšerný nebo nekoukatelný. Tady i ta nejhorší epizoda má něco do sebe (třeba solidní akci). Tom Kranich mi přišel v předcházející sérii trochu mdlý, tady ale více budovali jeho charakter a věnovali mu hned několik epizod, jejichž děj se točil přímo kolem něj. Takže v této sérii s Tomem žádný problém nemám, ba naopak. 5. řada je Tomova nejlepší sezóna. Akce je tu vymazlená a příběhy epizod vcelku zajímavé, průměrné detektivky tu najdeme jen minimálně. Tohle je ještě ta zábavná Kobra, která je správně přehnaná a místy krásně stupidní. Při kompletním zhlédnutí v roce 2020 jsem byl kvalitou této série mile překvapen. Je lepší, než jsem si pamatoval z mládí. Když to člověk bere s nadhledem, skvěle se pobaví. Nejlepší epizody 5. série: Jízda smrti linky 834; Horečnaté sny; Zlý sen; Smrt z motoru; Rychlost; Věc cti Nejhorší epizody 5. série: Znepřátelení bratři, Obchod se smrtí (jsou nejhorší v tom smyslu, že jsou slabší než zbytek této série, nejedná se o nejhorší díly seriálu)

plakát

Kobra 11 - Truckstop (2002) (epizoda) 

Nějak nemám co říct. Ale jelikož jsem zatím komentoval každý díl, tak něco napsat musím :-) Je to solidní epizoda, i když poněkud nezapamatovatelná. S akcí se tentokrát Raoul W. Heimrich držel hodně zpátky. Většinou jsme u něj zvyklí na něco velkolepějšího.