Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Animovaný
  • Komedie
  • Sci-Fi
  • Horor

Recenze (255)

plakát

Barva z vesmíru (2019) 

Tak tohle bylo neskutečné! Horor v tomto stylu mi už dlouho chyběl. Všichni točí samé vyvražďovačky nebo lekačky...tady jsem se nechal pohltit atmosférou naprostého psychadelického šílenství. Strach z neznáma a děs z toho co člověk uvidí zde funguje naprosto na jedničku. Na to že se jedná o nízkorozpočtový snímek, tak praktické efekty parádní. Zrůdy jak z Věci či Mouchy a do toho skvěle využita "Vesmírná barva" díky které věříte postavám jejich šílenství. Zvuková kulisa též famózní. Zvuky a jejich změny v průběhu filmu vás zde připravují prakticky na to, že něco přijde nebo je něco v nepořádku. Ano určitě by to šlo natočit bez Nika Cage, na druhou stranu mi přišlo že režisér zde schválně využil jeho přehrávání, aby nám sem naservíroval naprostého šíleného magora :D. Takže shrnuto vizuálně i zvukově naprostá paráda. Myslím že snaha přetáhnout Lovecrafta na obrazovky zde byla velice úspěšná. Ano, asi to nemá moc co společného s původní povídkou, ale film se netají tím že se jí jen inspiroval. A upřímně, ani mi to nějak nevadí, protože i bez toho jsem dostal slušný atmosférický horor.

plakát

Terminátor: Temný osud (2019) odpad!

Když se SJW rozhodnou natočit akční film a lidi jim to žerou i s navijákem. Akce dobrá, ale když ustane...no řekněme že takhle zaujatý snímek proti chlapům jsem snad ještě nikdy neviděl. Plus nebaví mě akce pokud nemám sympatie k hlavním charakterům nebo pokud mě nezajímá co bude dál a tenhle počin splňuje obě dvě věci. Oproti předchozím dílům jsou nové postavy nevýrazné, nezajímavé (hlavně nová spasitelka) a nebo na facku (super silná mužatka). Triky jsou kvalitou asi jako u snímku starého 10 let. Navíc film pro mě skončil hned v prvních pěti minutách kdy hodil vše o co se snažili hrdinové v prvních dvou dílech do koše. Navíc film jen kopíruje již danou předlohu z většiny předchozích snímků a nepřináší nic nového. I když tvrdí že ignoruje ostatní díly a akceptuje jen první dva, tak ty ostatní vykrádá kde může a inovace žádná. Dark Fate se může společně s Genysis chytit za ruku a skočit ze skály.

plakát

Temný krystal: Věk vzdoru (2019) (seriál) 

Zajímavý počin postavený na dnes již starém, ale klasickém díle. Sice jsem si říkal jestli sem nejprve neměl shlédnout filmovou předlohu, ale po zjištění že seriál je vlastně prequel jsem možná jen rád, alespoň to uvidím tak jak to dějově jde po sobě. Člověk se k tomu musí stavět dosti nostalgicky, jelikož seriál je postavený stejně jako předloha na loutkách, které dříve patřili k vrcholům technologie, ale dnes je to již zastaralé a postavičky postrádají občas dosti mimiku a nelze s nimi dělat některé pohyby. A i když si občas pomáhají CGI, tak nemají tvůrci takový rozpočet aby dokázali naanimovat komplexnější bojové scény. Takže při akci to občas dosti pokulhává nebo působí krapet komicky. Dějově je to spíše průměrné fantasy, nic převratného i když celková mytologie světa je dosti hezky vymyšlená. Nicméně stále je se na co dívat, Skeksiové jsou dosti parádně udělaní co se týče kostýmů a animatroniky a ze všeho asi vypadají nejvíce realisticky. Někteří další tvorové a živočichové nezůstávají pozadu, prakticky nejvíce uměle působí hlavní kladní hrdinové Gelflingové u kterých jsem měl ze začátku dosti problémy zorientovat se kdo je vlastně kdo...možná proto mě i více bavili "záporní" Skeksiové kteří měli každý svůj osobitý design a charakter. Je fajn že seriál věnuje obou stranám dosti stejný screentime, takže si každý přijde na své. Za zmínku ještě stojí že na dabingu se podíleli i celkem známá jména jako například Mark Hamill, Simon Pegg nebo Jason Isaacs. Vizuálně zajímavá, dobře koukatelná odpočinková záležitost, která se tváří jako pohádka pro děti, ale vzhled může občas klamat, jelikož dokáže být i dosti brutální :).

plakát

Bumblebee (2018) 

Zapomeňte na pět předešlých Bayformers filmů. Bumblebee v podání Travise Knighta má konečně vše co předchozí snímky postrádali - příběh, spád, emoce, roboty kteří konečně mají nějakou důležitou roli v ději a nemají jen dva dialogy, přehledné bojové scény, uvěřitelné lidské postavy a odstraněné zbytečné charaktery a trapné scény. Film který potěší nejednoho fanouška původních animáků Generation 1, ale bude fungovat i jako rodinný film nebo pro lidi kteří se setkávají s Transformers poprvé.

plakát

Venom (2018) 

Jako fanouška Venoma mě film velice mile překvapil. Ano, je to točené jinak než aktuální MCU filmy, je to komornější, zaměřuje se to hlavně na postavu Eddieho Brocka - což dává smysl a atmosféra je od začátku taková temnější (připomnělo mi to film Spawn). První část má sice pomalý rozjezd a trvá poměrně dlouho než se Brock spojí se symbiontem, ale dává smysl proč tomu tak je, režisér nám tady ukazuje jak se z populárního reportéra stane nula (bez přičinění Parkera/Spider-Mana). Tom Hardy je prakticky tahoun celého filmu a jeho postupné zvykání si na symbionta a rozmluvy s Venomem jsou zahrány bravurně. Film čerpá ze všech možných verzí komiksového i seriálového Venoma, je vidět že tvůrci věděli co točí. I přes přístupnost 13+ se z toho režisér pokusil vyždímat maximum a opravdu to občas balancuje na hraně (což je dobře), ale určitě by mi nevadila necenzurovana verze na Blu-ray. Pro fanoušky venomverse je zde hromady odkazů ze kterých budou nadšení. Hudba neurazí, ve filmu funguje, až na divný titulkový Eminemův rap. Ano není to kdoví jaká hitparáda, ale je to film co neurazí s Venomem ztvárněnym na jedničku. Fanoušci postavy to určitě docení víc než normální divák. Ještě bych možná mohl zmínit že je na filmu děsně vidět jak Sony stále doufá v propojení s MCU a nechává si tam okatě otevřená vrátka :-).

plakát

Predátor: Evoluce (2018) 

Velice pěkná sci-fi akční odreagovačka, kterou kazí poslední minuta filmu, která kdyby byla vystřižena tak závěrečný dojem je o dosti lepší. Z Predatora se vytrácí sice hororová atmosféra, ale o akci a řezničinu stále není nouze, přibyl místy i humor, který se ke konci filmu naštěstí vytrácí. Příběh navazuje na všechny tři předešlé filmy, na které zde najdete odkazy v mnoha podobách (za mě velké plus). Hudba absolutně stejná jako v prvním filmu, nevšiml jsem si žádných přidaných nových motivů či nějakého remixu jako byl v Predátorech (škoda). Na rozdíl od předešlého zmiňovaného dílů má Evoluce o dost rychlejší rozjezd a tempo, takže se stále něco děje a nenudíte se (50 minutová procházka džunglí se nekoná). Asi je nyní v módě předělávat mytologické pilíře známých postav, původ Vetřelce kompletně zprznil jeho spolutvůrce a překopání se dočkal i Predátor/Yautja. Naštěstí tady jsem to nějak ještě překousl a navíc je tu stále naděje že pořád existují i klasičtí Predátoři. Filmu bohužel chybí nějaké epické, drsné či hrdinné scény které by mi utkvěli jako v předešlých dílech. Lidská část filmu je sympatická parta magorů, rozhodně nevadila a charaktery se dobře od sebe rozlišili. Herecké výkony nebyli špatné, bylo vidět jak si to všichni užívají. Bohužel některé postavy zemřou aniž by jste to postřehli (někdo se ve tmě rozprskne a vy netušíte kdo to byl, dokud zbytek nevyleze na světlo). Žádný Ačkový díl Predátoří ságy se nekoná, ale rozhodně to stále dopadlo o dost lépe než Covenant, tam se bohužel člověk smál u scén, které měli být hororové nebo vážné.

plakát

Solo: Star Wars Story (2018) 

Na tenhle film jsme šel s celkem nulovým očekáváním s tím že jako fanoušek expandet universe ve star wars bych se měl údajně bavit. A skutečně se tak stalo. Jako byl Rogue One SW válečným filmem je Solo SW westernem. Herci kupodivu hrají dobře, dokonce i mladý Han, kterého se tak všichni báli. Ani jsem neměl potřebu ho nějak srovnávat s Fordem. Nejvíce bych ale asi vypíchl postavy Becketta a Landa, herci si je opravdu dávají skvěle. Naopak ženská hrdinka i když má skvělí vkus pro módu, její představitelka opět dokázala že kromě Daenerys ze Hry o Trůny nedokáže nic jiného zahrát. Hudba je fajn, je tu pár zajímavých motivů a vůbec nevadí že většinu z toho nedělal vyšťavený John Williams, možná je to i dobře. Film má oproti Rogue One větší spád a pořád se něco děje. Díky tomu se některé postavy na plátně ani moc neohřejí. Pro velké fandy Star Wars (do kterých se počítám), je to opravdu skvělí počin s hromadou odkazů jak na věci z původního kánonu tak na ty z toho nového. Mimochodem Solo je první film, který ukazuje že celé aktuální expandet universe je na stejné úrovni a že filmy nejsou víc než například komiksy. Takováhle propojení jsem chtěl již strašně dlouho, ještě za doby prequelů. Další Star Wars Story mě opět bavila více než nové epizody, za což opět může fakt že je to prostě točené jiným stylem a krapet to jinak rozšiřuje vesmír Star Wars. Jak již zmiňovali jiní ve svích dojmech, stejně jako například u Deadpoola tady mají velké plus znalci a fanoušci tohoto světa které film bude bavit asi víc jak normálního diváka. Do budoucna jsem jen zvědavý, jestli se někdy dočkáme Star Wars filmu kde by se vůbec neobjevil světelný meč...

plakát

Avengers: Infinity War (2018) 

Již v úvodu zjistíte že je asi něco v nepořádku, jelikož nehraje žádná akční nebo poutavá hudba u loga Marvel, ale je zde jen slyšet pár temných a hlubokých tónů. A poté následuje prvních pár minut díky kterým se snad každý divák začne bát o všechny své oblíbené hrdiny kteří se zde mají objevit. Na to se rozjede nervy drásající akce provázená občasným Marveláckým humorem, smutnými a temnými pasážemi a několika milými i nemilými překvapeními. Čekali jsme na to 10 let a MCU přišlo opravdu s pořádnou dardou pro klasické konzumní diváky, kteří si myslí že jdou na další sluníčkovou komiksárnu. Bratři Russové dokázali skloubit přes 20 postav v jednom filmu, aby to dávalo smysl a zároveň aby měli všichni dostatek prostoru se projevit. Je to taky tím že bráchové režiséři si je šikovně rozdělili do několika skupinek, které fungují a na konci se všichni setkají ve velkolepém finále. Zapomeňte na dlouhé představovačky, tady se hraje na to, že všechny znáte z minulých filmů - což je v tomto případě dobře, protože na toto vás ty předešlé snímky připravovali. Přeci jen se pár postav dočká nějakého vývoje, především u části Guardians of The Galaxy, kteří opět perlí, jako by jejich část režíroval opět James Gunn. Nejvíce prostoru tu má ale hlavní záporák Thanos, o kterém to prakticky celé je. Ano film by se klidně mohl jmenovat "Thanos: Infinity War" a možná by to k tomu sedělo i víc :). Závěr asi konzumního diváka nechá překvapeně sedět přikovaného na židli s vykulenýma očima, ale my našprtanci víme že bude následovat ještě jedná část, kde se teprve vše rozuzlí a pořádně vyvrcholí. Sami bratři tenkrát řekli že postavy na které se nedostalo budou mít více prostoru v druhé části. Osobně tedy nerad hodnotím pouze půlku díla, které se vás snaží přesvědčit že je ve skutečnosti plnohodnotný film - i když ono je to natočené tak dobře že to samostatně taky funguje. Takže co na závěr říci? Pokud se podívám na předešlá díla oněch dvou režisérů, tak po povedeném Winter Soldierovi a rozporuplné Civil War dostáváme mistrovské dílo, které si Marvel k 10 letům opravdu zaslouží :).

plakát

Black Panther (2018) 

Marvel opět nezklamal a servíruje nám další nápaditý origin svého hrdiny. Tentokrát z prostředí Afriky, aneb skryté high tech město Wakanda o kterém skoro nikdo neví. Akce je fajn, hlavně automobilová honička ve městě byla super. Občas nějaký ten humor. Zase tolik ho tu není, asi tak jako v každé Marvelovce která na něj není vysloveně zaměřena. Hudba neurazí. Sem tam v ní zazní nějaké ty africké bubny atd...ale nějaký super výrazný motiv se nekoná. Co se týče vizuálu tak jsem spokojený. Město vypadá jako Kashyyyk ze Star Wars říznutý s technikou. Snové sekvence byli taky parádní. Propojení s ostatními filmy taky moc nečekejte, krom pár flashbacků z Civil War a jedné potitulkovky. Takže žádná nějaká extra příprava na Infinity War. Herci hrají dobře. Za zmínku určitě stojí velitelka stráží Okoye, nebo Black Pantherova sestra Shuri. Hlavní záporák Killmonger je velice výborně ztvárněn, jelikož není tak černobílý, vzhledem k tomu že za to co se z něj stalo prakticky může Wakanda. Aneb klasické hříchy minulosti které dopadají na hlavního hrdinu. Ano nějaký extra nápaditý děj plný zvratů nečekejte. Ono to v dnešní době ani nejde. Každopádně to co nám tu režišér servíruje, je podáno velice dobře a funguje jo. Nedovolím si zde ale ani jednu výtku a to ohledně druhé záporné postavy Klaua, kterého ztvárnil Andy Serkis a mohli jsme ho již vidět v Avengers 2, kde nás prakticky připravili na to co z něj bude zde. Za tu chvíli co byl v předešlém filmu podal Andy výborný výkon a člověk si hned řekl, jo ten bude v Black Pantherovi skvělý! Je vidět že si herec užívá že nemusí hrát CGI postavy a je konečně vidět. Hereckým výkonem převyšuje celý ansábl tohoto filmu a jeho postava je tu opravdu výrazná že si prakticky každou scénu ve které je krade pro sebe. Je škoda že Andyho neobsazují do normálních rolí více, protože fakt umí. Bohužel ho režisér snížil na postavu typu Crossbones, Strucker či Batroc. Sice má stále více prostoru než ti co jsem zmiňoval, ale i tak si ho moc neužijete. Což je velká škoda, zahodit charakter s takovým potenciálem. Na druhou stranu kdyby tam byl do konce tak by si asi celý film ukradl pro sebe :D. Takže jaký je vlastně Black Panther? Těžko říct, v záplavu hormady Marvelovek je to pro ně již jako bych si koupil další číslo komiksu. Jsem fanda space opery a druhý Guardiani či Thor: Ragnarok bude u mě již těžké něčím překonat (možná Infinity War?). Milovníci Afriky si určitě přijdou na své, stejně tak věřím že si film oblíbí i hromada lidí kteří neujíždí na vesmírné akce jako já. Za sebe mám těžko překonatelné top 4 filmy od Marvelu pak je zbytek těch dobrých co si rád kdykoliv pustím a potom.....je Hulk :D. A Black Panther patří do té prostřední kategorie.

plakát

Thor: Ragnarok (2017) 

Tak to bylo naprosto luxusní! Po Guardianech asi nejlepší věc co jsem od Marvelu viděl. 80tkovy feel, stejně laděný hudební doprovod, výborné tempo filmu, narážky a propojení s předešlými marvelovkami a hlavně geniální spojení s mojí oblíbenou Planetou Hulk! Mimochodem konečně pořádný Hulk v marvel filmu co mluvý, hravě strčil všechny své předešlé filmy a štěky do kapsy...Co se týče herců tak nově příchozí podávají výborné výkony hodné jejich roli. Cate Blanchett si hlavního záporáka Helu opravdu užívá, stejně tak Karl Urban nedoceněného Scorge, či Jeff Goldblum svého šíleného vládce planety Sakaar.