Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Animovaný
  • Drama
  • Komedie
  • Horor
  • Fantasy

Recenze (461)

plakát

Wonka (2023) 

/// Opravdu příjemný film, během kterého dvě hodiny člověk hezky vypne a pobaví se. Na to, jak jsem si při oznámení říkal, jaká to bude zbytečnost s nějakým Chalametem, kterého neznám, to bylo fakt velké překvapení. O dvě zhlédnuté Duny později a Wonkovi samozřejmě musím říct, že Timothée je obrovský talent a poťouchlost Wonky zahrál bravurně. Další opatrnost k filmu taky mířila k tomu, že jde o muzikál, což se navíc v trailerech snažili zakrývat. Písničky jsou fajn, ale oproti Karlíkovi nejsou tak nápadité a choreografie taky neuchvátí. Nejpovedenější číslo je to po dojení žirafy. Obsazení skvělé, obvzvlášť potěšil Rowan Atkinson. Škoda ale trochu je, že se často pohybujeme v interiérech nebo neoriginálním náměstí. I v tomto ohledu Burtonův Karlík vítězí. No a samozřejmě, pokud o rodiného filmu / pohádky někomu vadí barvy, je totálně mimo.

plakát

Ceny Anděl Coca-Cola 2023 (2024) (pořad) 

/// Že Kulhánková bude špatná jsem tušil, protože ji znám z Óčka, kde je děsná. Bohužel mě zklamal i Dědek, kterého jinak mám docela rád. Možná že s takovým polenem po boku ani nešlo moderovat lépe, ale tu trapnou narážku s kolou zero na Miraie si mohl odpustit. A ještě hůř moderování působilo kvůli prostřihům na logo, které utnuly mluvení v půce věty. Hudební vystoupení byla děsně nazvučená, fakt hodně to odnesla Anna K. Vyhlašování vítězů bez emocí, bez napětí, snad jen ADONXS se snažil. Ewa měla vtipný krátký výstup, děkovná řeč Pam Rabbit se mi líbila nejvíc. Naopak J.A.R. si mohli komentář na stárnutí nechat, i když to byla reakce na Lvy. Aspoň přenos ale narozdíl od Slavíků netrval sto let.

plakát

Griffinovi - Série 15 (2016) (série) 

/// Family Guy postupně přináší víc a víc slabých vtipů a dílů, v patnácté řadě je to ale na nové úrovni. Slabota, na pět hvězd je maximálně poslední díl. Snad se to v příští řadě ještě vzchopí.

plakát

Vetřelec: Covenant (2017) 

/// Může existovat ještě pitomější posádka než ta z Promethea? Ale ovšemže, tady ji máme! A nejen to, je ještě asi tak desetkrát nezajímavější. Taková partička na mordy. Ty jsou často aspoň nekompromisní a krvavé. Hodně zamrzí hlavní postava (které tak ani pomalu nechci říkat, jak necharizmatická je) Daniels, která se rozhodně nepřibližuje k Ripley, ale ani k Shaw z minula, která mi dost chyběla. Naopak nechybí David, který po deseti letech samoty začal nesnesitelně filozofovat. Fassbender tu je ve dvojroli, což pro mě byl mega fail, protože jsem si to uvědomil až ke konci a celou dobu jsem si spíše říkal, proč vybrali pro ty dva androidy tak podobné herce :D. Tak či tak byly plky o vzniku a stvoření čehokoliv hodně přes čáru, scéna s výukou na flétnu až k smíchu. Bohužel to v kombinaci s hloupou crew nemohlo fungovat. Po nespokojenosti z minula, že vetřelce je málo, ho zde máme více a dokonce ve vícero variantách. Zejména v úvodu ale v nepěkné digitální verzi, kde se oproti Prometheovi třicet milionu chybějících v rozpočtu podepsalo asi nejvíc. Proč se šetřilo, když ten film vydělal tak dobře? I mimo aliena ale minulý snímek vypadal vymazleněji a velkolepěji, akční scény jsou takové prázdné. Nespokojenost taky pociťuji ve zdejším zrodu alienů. Prach z hub? Jako vážně? Finální plot twist šel odhadnout hodně snadno, i přesto jeho chladné podání celkem zafungovalo, takže závěr přeci jen celkový dojem zlepšil na tři hvězdy. (Na to, že finální střet s příšerákem ve vesmíru, kde nemá fungovat gravitace, jsem si od dvojky už asi zvykl) Akorát se tedy už asi nikdy nedozvíme, jak David cestoval kosmem dál. :/ Určitě nejslabší ze včech dosavadních Alien filmů. Jestliže ale i tento nejslabší je na tři hvězdy, myslím, že si vetřelčí sága nevede vůbec špatně. Momentálně se cítím převetřelcovaný, takže je fajn, že Romulus dorazí až v srpnu. Moje skromné osobní seřazení: Jednička > čtyřka (vzkříšení) > trojka > Prometheus > dvojka > Covenant.

plakát

Prometheus (2012) 

/// Tak tomu říkám spláchnout obří potenciál do záchodu. Prometheus vypadá po 12 letech stále naprosto bezchybně, smekám. Radost koukat. Kéž by taková radost ale také byla poslouchat dialogy nebo sledovat konání postav. To jsou totiž takoví idioti, že to nelze tolerovat. Jedna taková postava, jako třeba ten lehce vyšinutý geolog, by se dala zkousnout, ale že úplně každý VĚDEC si prostě MUSÍ na cokoliv nového a neznámého sáhnout, štouchnout do toho nebo si před tím sundat přilbu je zkrátka příliš. I tak by šlo hovořit o čtyřhvězdičkovém filmu, jenže ke konci asi někdo začal ukazovat na hodinky s tím, že "tak už to zabalte kluci". Obrovská škoda a vystřihnutí scény, ve které probuzený Stvořitel vědcům odpovídá na dotaz, nikdy nepochopím. Napojení na Vetřelce je lehounké, takže by snímek podle mě fungoval obstojně i samostatně. I přes nemalé výhrady ale na mě film zapůsobil. Jen je mi líto, že to určitě mohla bejt bomba.

plakát

Vetřelec: Vzkříšení (1997) 

/// Nejjinačejší Alien ze všech. Nebojí se totiž až parodického tónu, ambiciózního pojetí a to, že se většinou nedá odhadnout, co bude za pár minut, je taky super. Scény s Alieny pod vodou na svou dobu taky povedené. A přítomnost Winony Ryder taky moc chválím. Co se tak úplně nepovedlo je ale postava Ripley, u které bohužel člověk nepřestane tápat nad tím, kým vůbec je. Stejně tak její mateřské chvilky působí hodně divně, jakož i pár úchylných narážek. Vzkříšení by podle mě vůbec nefungovalo, kdyby si každý z předchozích režisérů neohnul Vetřelce podle svého. Jenže ono se tak nestalo, a tak je čtyřka sympatické a velmi dobře natočené béčko. Avšak i přesto, že mi je o kousíček sympatičtější, než trojka, je lepší tento díl brát spíše jako takový bonus. Trojka totiž měla (zdánlivě) definitivní konec, tady by mě fakt zajímalo, co Ripley čeká dál. A to už se nikdy nedozvíme.

plakát

Vetřelec ³ (1992) 

/// Třetí Alien je zase jiný. Začíná mimořádně slibně, Fincher si buduje naléhavou a velmi nepříjemnou atmosféru, do které přihazuje krvavé a dost nechutné záběry. V půlce filmu tomu ale poněkud spadne řetěz, to když si někdo mimořádně chytrej vezme s kyblíkem hořlavé tekutiny do huby doutník a začne zvláštní akce s nepříliš dobrým soundtrackem. Trochu pozměněný vetřelec vypadá většinu času strašidelně a rozhodnutí pro pouze jednoho kvituji, především scéna kdy funí na Ripley je fakt ikonická. Když ke konci ale tvůrci vymění loutku za zelenoplátnové CGI, je zle. Tak zle, že jsem přemýšlel o třech hvězdách. Naštěstí definitivně se tvářící konec přeci jen snímek vytáhl na čtyři hvězdy. Bylo taky moc fajn vidět mladšího Charlese Dance, kterého znám z GoT.

plakát

Vetřelci (1986) 

/// Klasická dvojka, takže akčnější a velkolepější. Což by asi nevadilo, jenže ty dvě a čtvrt hodiny střílení po Alienech, co jsou sotva vidět, jsou prostě moc. Zatímco v jedničce sporadická účast Aliena atmosféře prospěla, tady výbušné střílení plné plamenů po chvíle přestane bavit. Když už to takhle pojmout velkolepě, stejně bych začal aspoň trochu komorněji a zůstal u jednoho vetřelce, ze kterého by šel strach. A po zabití jednoho - a sakra, ono jich je víc. Vždyt ono finále s jednou královnou bylo hned podstatně lepší... tedy až do momentu, kdy nebylo, tedy kdy se zatáhlo za páku. To byla volovina! Ukřičené díte mi taky úplně nesedlo (ale rozhodně netvrdím, že bych na místě nekřičel :)) Natočeni jsou Aliens každopádně zručně, 90% si ale podle mě faaakt nezaslouží.