Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Dokumentární
  • Dobrodružný

Recenze (533)

plakát

Waterloo (1970) 

Na svou dobu to byl opravdu jedinečný válečný film. Dokonce si myslím, že dodnes v něčem zůstává nepřekonaný, a to zejména počtem komparzistů na bojišti, a zadruhé častými leteckými záběry shora, díky kterým má  divák lepší přehled přes bojiště. Myslím, že tyhle ucelující záběry z letadla nebyly nikdy ve válečném filmu použity v žádném jiném filmu a taky si myslím, že vím proč. Pro takové záběry musíte zinscenovat bitvu kompletně pozičně správně, jinak ty záběry nebudou dávat  smysl. K tomu potřebujete mít samozřejmě ty vyšší tisíce komparzistů, kteří musí také přesně vědět co mají dělat, jak prostorově tak časově, a celé to zorganizovat a natočit je tak trochu vysoká škola filmu. I za pomocí CGI něčeho takového jen těžko dosáhnete. Na co ale tento film trpí docela dost, je typická strnulost filmů ze 70tých let. Dialogy jsou unylé, bez dynamiky, s dlouhými formálními pauzami mezi replikami. Prostě je to strašně formální a strnulé. Válečné film obecně byly před vojínem Ryanem spíše srandovní, vůbec se jim nedařilo na diváka přenést tu zkušenost z brutality boje, masakrování a umírání.

plakát

Terminátor: Temný osud (2019) 

Vzhledem k tomu, že jsem to viděl v krátké době po všech předchozích dílech, mi to nedává smysl. Divím se všem těm ostatním co píšou, že to je konečně termínátor od druhýho dílu, který dává smysl. Vtipné. Připadá mi to jako by Pejsek s kočičkou byli první díl psí série, a další díl by byl Pes baskervilský, nebo tak něco, asi takový to celé dává smysl. Samostatně, jakože když uplnězapomente že kdy existoval jakýkoliv jiný termínátor film, to může dobře existovat jako kvalitní akční film. Zejména scénka v letadle na konci je opravdu povedená a nadupaná. Dál mě dost iritovala Girl power tlačená woke komunitou v holyvůdu. Ona jim nestačí už ta Linda Hamilton, která mimochodem zahrála asi nejlepší bitch co jsem za poslední dlouhou dobu viděl, ale musej tam nacpat eště totálně neautentickou proměnu nějaký holky ve vůdce odboje. Další bijec ve skupince je také žena, která trpí na výpadky výkonnosti, a přestože to je napůl stroj, připomíná to vlastně menstruační problémy a nevolnosti. Prostě potácí se tam skupinka 3 žen, která tak významně ohrožuje budoucnost strojů, že proti nim pošlou nezničitelného terminátora. Korunu tomu nasadí přitepleně působící Arnie, který se k těmto třem ženám přidá coby dědula terminátor s pupkem. Mimochodem, Arnie v budoucnosti vyrábí záclony. To mu vymysleli scénáristi, aby k těm ženám lépe zapadnul asi.

plakát

Ona (2013) 

Dnes jsem slyšel rozhovor Lucii Výborné s nějakým odborníkem na umělou inteligenci a hned jsem si vzpomněl na tento film. Je neuvěřitelný jak předběhl dobu, 10 let po jeho vzniku tady máme chatovací umělou inteligenci, a těmi otázkami, kterými se film Her zabývá, se dnes zaobírají někteří vědci. Zajímavé taky je, jak bez povšimnutí tento film proplul veřejností. Některé klenoty prostě zůstanou neobjeveny a nedoceněny. /////////////EDIT 2015 ::: Pořád jsem nemohl pochopit proč tolik mých známých, kamarádů a kolegů neustále čučí do smartphonu (co tam mají, co já ne??). Zezačátku jejich prodeje jsem si myslel že jde jen o pózu a získávání společenského statusu. Teď po tolika letech už v tom musí být něco jiného. A už vim. Randěj se svým OS! Pámbů vám pomáhej! Vynikající jemné romantické scifi, které jsem už delší dobu potřeboval a měl na něj ukrutnou chuť. Trefa přímo do kernelu. Časem se snad odhodlám k hlubší analýze, tento vícevrstvý film, který na mne zapůsobil podobně převratně jako kdysi americká krása, si to zaslouží. Říká toho strašně moc, třeba už jenom tím jak vypadá výtah :D No počkám až se mi to trochu rozleží.

plakát

Terminator Salvation (2009) 

Mě se to líbilo určitě víc než trojka, která kompletně obšlehla schéma i postavy z dvojky a nic novýho se tam prakticky neudálo. V tomto filmu je vše jinak. Vystoupilo se ze zaběhlého schematu a terminátor dostal celkem oživující refresh a tak trochu nový význam. Nicméně při sledování jsem měl pocit že sleduju díl transformerů, jelikož ty roboti už vypadali jako z uplně jiný filmový ságy. Lítací robotí pevnosti jakoby vypadly z avatara, který vyšel v tom samém roce 2009. Postapokalyptický svět nebyl moc originální a jakoby vypadnul z jinýho filmu, na jehož jméno si nevzpomenu. Líbila se mi ale postava Marcuse, to byl takový tajemný element,  u kterýho se nevědělo co z toho nakonec bude. I ta zápletka, jak se skynetu podařilo do jejich centrály dostat Kyla i Johna, celkem dávala smysl a byla podvratně skrytá celkem dlouho. Jenže, zatímco dříve stroje šly velice přímočaře za svým cílem, a když někoho chtěly zabít, stalo se tak do 3 vteřin, tady má terminátor několik šancí zabít oba dva, jelikož jim stojí tváří v tvář metr od nich, a nedokáže to.

plakát

Terminátor 3: Vzpoura strojů (2003) 

Konečně jsem viděl trojku, 20 let po jejím vzniku. Mno kromě toho, že koukat na termínátory s takovým odstupem je ještě větší šrotovačka pro hlavu, jelikož časové posloupnosti jsou značně zamotané, když většina událostí, které se ve filmech ukazují jako budoucnost, je pro nás v reálu dávná minulost :D A to ještě terminátor 2 ukazuje vlastně dvojí budoucnost, jednu v roce 1997 a druhou v 2029 nebo tak nějak. Zejména moje děti v tom musejí mít značný hokej. Na trojku jsem bohužel koukal jako na běžný akční film se scifi nádechem, protože v době po všech těch scifi filmech moderní doby už vám film z roku 2003 nutně bude připadat jako slabota. Nemá cenu se teda rozpitvávát v nedokonalostech, mám hlavně dvě výtky. První je nesmyslně dlouhá honička v autech, stavební jeřáb vs dodávka začne po pár minutách nudit a já jsem strašně chtěl, aby se film konečně dějově posunul dál. TO se mi nestalo hooodně dlouho. Zadruhé a to je bohužel celá koncepce na které stojí třetí díl, nedává smysl v jakém stavu nastane soudný den. Na konci trojky dojde konečně k momentu kdy skynet zaútočí na lidi, a to je začátek války mezi lidmi a stroji. Problém je ovšem ten, že skynet existuje sotva 10 vteřin,  ihned po svém spuštění, čili ten systém nemůže být naučený nějak samostatně fungovat.. a zadalší co je ovšem větší nesymsl, že v tomto momentě mají lidi sestrojené pouze trapně vypadající T-1 na kolečkách a ty vůbec nevypadají jako, že by díky nim skynet ovládl svět. Nakonec i Arnie dva tyto trapné stroje zneškodní během asi 15ti vteřin. Co by s nima udělala běžná armáda USA asi není třeba dál komentovat. Snad jen, tyhle T jedničky by nebyli soupeři ani pro stromtroopery z epizody 4, a to už je opravdu co říct. První směšně vypadající terminátory tedy ovládnou svět, a vůbec neni jasné jak se dostanou k těm pozdějším lepším verzím terminátorů,T-800, T-1000, T-X, jelikož je vpodstatě nemožné představit si jak tyhle primitivní terminátoři T-1 provádějí nějaký další vývoj technologií a implementují je sami do výroby... kterou nemají :D A lidi přece v tomto okamžiku skončili a další terminátory už sami vyvíjet nebudou. Ne, opravdu tohle nemůžu přijmout, je tam obrovská skoková díra v ději, která narušuje celou koncepci filmů o terminátorech, narušuje to to základní na čem vůbec kdy tyhle filmy stály- velice pokročilé nezničitelné a chytré stroje na zabíjení terorizují lidi, kteří se krčí v sutinách rozbořených domů, a nevědí co proti tomu dělat. Soudný den měl nastat až v okamžiku, kdy terminátoři budou ty skutečně vyspělé stroje, schopné samostatné existence bez všeho, co mají a ovládají pouze lidi.

plakát

Na život a na smrt (2013) 

Nečekaně mě to minulo, těšil jsem se na inspirativní film, ale nedostal ho. Mám problém s počtem nepřátel. Nechci přehánět, ale kdybych si počet afghánců zastřelených ve filmu vydělil deseti, mohl bych být někde na reálném čísle. A nejen afghánce vydělit deseti, ale potom tedy i počet vystřelených nábojů, pádů ze skály, a tak dále. Dále, vlastně ve filmu není nic překvapivýho, zdráhám se říct  - nic zajímavýho. Čtyři profesionální vojáci se brání proti přesile, a neubrání se.  Není téma pro film pokud v tom není něco dalšího. Ten čtvrtý přežije spíš díky náhodě a pomoci místního pastevce, než díky svému výcviku. Dobře, asi je to jeden z nejčernějších dní USA v afghánistánu, jelikož za jeden den přišel o 19 svých vojáků. Kromě třech týpků, ještě byly sestřeleny dvě helikoptéry s personálem. V tom přápadě když už chtěj točit film o černým dni v počtu ztrát, tak bych tam moc rád viděl nějaký hloubání nad tím, proč tam vlastně jsou, proč ty oběti byly položeny, a zdali jejich oběť něčemu pomohla. Film nenabízí žádné myšlenky a úvahy v tomto směru, a to ani z pohledu američanů, a z pohledu afghánců už vůbec ne. Ploché, nezajímavé postavy prázdných GIs. Asi se dnes podívám po letech na Četu. Musím si spravit chuť něčím takovým fatálním.

plakát

Trojúhelník smutku (2022) 

Hodně nudný, neobjevný, nezajímavý, zoufale míjící dané téma (hierarchie ve společnosti), a také viditelně vykonstruovaný. Mě nevadí když je něco vykonstruovaný (nerealistický) když to poslouží k zajímavému sdělení. Ale tohle je jenom vykonstruovaný a nudný. Posledních 20 minut se sice objeví náznak zajímavého dramatu mezi Abigail a Yayou, jenže prokouknete to o celé minuty dříve, než ony dvě sedí na té zemi a odhalí ho taky. Strašně přeceněný prázdný film, u kterého lituju, že jsem mu ten čas věnoval.

plakát

Barbie (2023) 

Dobře pět hvězd je možná trochu hysterický hodnocení, ale ten film je fakt dobrej. Je daleko složitější a zamotanější, než jak na první pohled vypadá, nebo jak se ho snaží někteří recenzenti zjednodušit. Kritizuje jak feminismus, tak patriarchát v jejich extrémních formách. Neříká že je lepší muž, nebo žena. Naopak ukazuje obojí v extrémní pozici, vysmívá se oběma jejich stereotypům, strefuje se do těch, co v ty stereotypy věří. Všechny tyhle silný gender pozice přežvýká a se smíchem je vyplivne. Záměrně film vytváří nesmyslný nefunkční hierarchie, a poměrně vtipnou formou ukazuje proč to nefunguje (hláška filmu: Ken má v barbie světě menší práva, než žena ve skutečném). Při některých scénách se budou cítit trapně ženy, a při některých muži, když tam uvidí sami sebe.  A nakonec mám ten pocit, že vyznění filmu je takové, že ideál je někde uprostřed. Být trochu "ženský" muž, ale i "mužská" žena, ani patriarchát, ani feminizmus. Čili já jsem celkem spokojenej parchant. Ale musel bych se na to podívat ještě jednou, protože jestli jsem byl poslední dobou nějakým filmem podvratně maten, byl to poslední Matrix a ... Barbie. Barbie pro mě byla vždy symbolem povrchnosti, umělohmotnosti a dá se říct i hlouposti, a kdyby mi někdo před deseti lety řekl, že díky ní vznikne jeden z nejlepších filmů poslední doby, asi bych nechápal jak se jim to sakra povede. Ale povedlo.

plakát

Vetřelec vs. Predátor (2004) 

Když moje děti po skončení prohlásily, vždyŤ ty predátoři jsou vlastně hodný.. mi došlo jak tenhle film zkurvil jeden velký filmový kult.

plakát

Predátor: Kořist (2022) 

Když si objednáš predátora z wishe... Nedokážu pochopit, kolik lidí na tohle reálně naskočilo, a uvěřilo tomu, že to je nejlepší druhé pokračování Predátora. Rozhoduju se mezi dvěma a třema. Víc opravdu ne. Vždyť to zásadně postrádá elementární uvěřitelnost. Blbečku jak můžeš věřit že něco jako predátor existuje? Myslím uvěřitelnost všeho okolo. Koukněte se znova na jedničku, ta se odehrává na základu uvěřitelných akčních scén. Nikdo tam neskáče čtyři metry do vzduchu z koně a když spadne z výšky tak je kurva domlácenej a plive krev. Používají opravdové zbraně, tak jak se v reálném světě skutečně používají, a nemají žádné sekerky na provázkách, kterýma si akurát tak vyseknete vlastní oko! Tohle je film pro děti, který jsou zvyklí na realitu počítačových her (než z ní zase vyrostou). Ale pro mě je tohle fakt málo. Navíc pulka filmu se odehrává ve tmě, kde není nic vidět. No a jak by mohli polonahí indiáni, který ani nemaj to podělaný infra, konkurovat predátorovi? Prostě tím, že mu seberu jeho ramenní kanón. Nejlepší jeho zbraň, jinak by to vážně nedávalo moc smysl se o něco snažit. Takže náš milý predátor má všechen hi-*tech z budoucnosti, od stealth technologie, po lasery, a levitující bombičky, ale kupodivu to jediný čím muže střílet na větší dálku jsou obyčejný konvenční kovový šipky. To je takovej nesmysl, jakobychom my měli nadzvukové stíhačky, ale to nejlepší co bysme z nich mohli střílet jsou dřevěné šípy. Víc jsme prostě nedokázali vymyslet! Nemůžu si pomoct ale tohohle predátora z wishe by Arnold sundal asi tak v prvních deseti minutách filmu obyčejným klacíkem a šel by si po důležitějších cílech, třeba po tý chajdě uprostřed.